C’t Magazine

Android 11

-

Google hee Android 11 vrijgegeve­n. Het is als eerste beschikbaa­r voor de eigen Pixel-smartphone­s. Alleen de eerste Pixel (verschenen in 2016) valt buiten de boot, vanaf de Pixel 2 kunnen alle modellen over naar Android 11. Er zijn ook versies voor bepaalde toestellen van andere fabrikante­n, maar dat gaat om bètaversie­s. OnePlus, Xiaomi, Oppo en Realme worden door Google genoemd. Het hangt van de fabrikante­n af welke toestellen Android 11 krijgen en wanneer.

Android 11 brengt geen grote veranderin­gen voor gebruikers, maar vooral kleine verbeterin­gen. Het moet gebruikers volgens Google meer controle geven over hun data. Nieuw is bijvoorbee­ld de optie om apps eenmalig toegang te geven tot privacygev­oelige dingen als je microfoon, camera en locatie. De volgende keer dat een app toegang wil krijgen, moet hij daar opnieuw om vragen. Verder is de bediening voor afgespeeld­e media en smarthome aangepast. Android 11 is ook beter afgestemd op nieuwe hardware, zoals

cameragate­n in het scherm, 5G en smartphone­s met vouwbare schermen. Volgens Google zijn de privacy en beveiligin­g verbeterd doordat meer updates via Google Play uitgerold kunnen worden. Toestellen die geen nieuwere Android-versie na 11 krijgen, kunnen daarmee meer up-to-date blijven.

Speciaal voor Pixel-telefoons bevat Android 11 ook enkele nieuwe functies, zoals app-suggesties en iemands gedeelde locatie live kunnen bekijken in augmented-reality. Pixel-smartphone­s zijn hier echter nog steeds niet o icieel verkrijgba­ar. Tegelijker­tijd met Android 11 is ook een nieuwe Android 11 Go Edition verschenen, bestemd voor goedkope toestellen met mindere specificat­ies. Bij versie 11 is de maximaal toegestane hoeveelhei­d RAM daarvoor opgetrokke­n naar 2 GB, waardoor apps tot 20 procent sneller starten. Android Go-toestellen zijn vooral voor ‘opkomende markten’ bestemd, maar toestellen zoals de Alcatel 1C (circa 50 euro) zijn ook bij ons goed verkrijgba­ar.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands