C’t Magazine

Linuxhardw­are

-

De meeste laptops in de winkels zijn standaard voorzien van Windows. Je kunt er alsnog Linux op zetten, maar het is zonde om voor een Windows-licentie te betalen als je die niet gebruikt. Dell is een van de weinige grote laptopfabr­ikanten die laptops met Linux levert, maar sinds kort hee ook Lenovo weer een Linux-laptop in het programma. Naast de gebruikte Thinkpads met Linux zoals van Nitrokey (zie c’t 7-8 op pagina 116) biedt Lenovo de Thinkpad X1 Carbon Gen 8 met Fedora Workstatio­n 32.

Qua specificat­ies is deze Thinkpad X1 redelijk bij de tijd: er zit een quadcore Intel Core i5-10210 in met 8 GB werkgeheug­en en een 256GB-ssd. Tegen meerprijs is dat uit te breiden tot 16 GB RAM en 1 TB opslagruim­te. Hij hee verder Bluetooth 5, WiFi 6 en een vingerafdr­ukscanner. Qua aansluitin­gen zijn er onder andere 2 moderne USB type-C-aansluitin­gen.

De laptop hee een behuizing van koolstofve­zel, mede waardoor het 14”-apparaat maar net iets meer dan één kilo weegt (1,09 kg). De basisconfi­guratie met

Fedora Workstatio­n 32 staat in de Amerikaans­e webwinkel van Lenovo voor een actieprijs van 1287 dollar. Helaas is in de Nederlands­talige webwinkel de Linuxoptie nog niet beschikbaa­r: de basisconfi­guratie kost daar inclusief Windows-licentie 1449 euro.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands