C’t Magazine

Netflix in je DNA

-

Een team onder leiding van professor Reinhard Heckel aan de TU van München heeft een aflevering van een tv-serie in synthetisc­h DNA opgeslagen. De onderzoeke­rs hadden slechts één picogram van het molecuul nodig om ongeveer 100 megabyte aan videodata op te slaan. Dat zou omgerekend overeenkom­en met een datavolume van 100 exabytes ofwel 100 miljard gigabytes per gram DNA.

De onderzoeke­rs verhoogden zelfs de redundanti­e van hun videocompr­essie door gebruik te maken van een kanaalcode­ringsalgor­itme dat speciaal op DNA-manipulati­e afgestemd is. Dat maakt het mogelijk om schrijf- of leesfouten te corrigeren die de

DNA-sequentie anders na verloop van tijd zouden vernietige­n.

Volgens professor Heckel is een DNA-geheugen in staat om films, muziek of hele bibliothek­en gedurende duizenden jaren te archiveren. Hij verwijst naar een techniek die is ontwikkeld door zijn collega professor Robert Grass van de technische hogeschool van Zürich, waarbij de onderzoeke­rs er in waren geslaagd DNA-strengen in kleine glazen bollen in te kapselen. Een probleem daarbij is nog wel de lange tijd die nodig is voor het schrijfpro­ces. Momenteel duurt het nog enkele dagen om 100 megabyte op te slaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands