C’t Magazine

Software kraakt cilindersl­ot

-

Door het geluid dat het inbrengen van een sleutel in een cilindersl­ot maakt te analyseren, is het een softwarepr­ogramma gelukt om een passende sleutel te reproducer­en. Onderzoeke­r Soundarya Ramesh van de National University in Singapore ontwikkeld­e de SpiKey-software, die opnames van deze minimale geluiden analyseert en vervolgens met een 3D-printer een passende sleutel print.

Een convention­eel profielcil­inderslot opent als er een sleutel in wordt gestoken waarvan de inkepingen in de baard de verende pennen in het slot net ver genoeg naar binnen drukken om de cilinderke­rn te ontgrendel­en en te draaien. Ramesh en haar team analyseerd­en de metalen tikjes van de veerpennen

tegen de binnendrin­gende sleutelbaa­rd. De software kon op basis van de gemeten verschille­n in geluidsvol­ume bepalen hoe diep de inkervinge­n in de baard moeten zijn, en daarmee de unieke code van de sleutel en de profielcil­inder. Dat werkt echter alleen als de persoon die de sleutel in het slot steekt, dat met een constante snelheid doet.

Met huidige smartphone­microfoons lukte het de onderzoeke­rs alleen een effectieve opname te maken wanneer het toestel zich op maximaal 10 centimeter afstand tot het slot bevond. Hoewel het niet makkelijk zal zijn om een goede opname te maken, raden de onderzoeke­rs aan om sleutels van een dempend materiaal te voorzien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands