C’t Magazine

Met kleine sprongen dichterbij

De nieuwe versie van openSUSE heeft een herzien installati­eprogramma en helpt beheerders om het systeem onbeheerd te installere­n. Voor desktopgeb­ruikers valt er weinig nieuws te beleven.

- Keywan Tonekaboni en Noud van Kruysberge­n

SUSE brengt slechts één keer per jaar een nieuwe versie van Leap uit en bespaart systeembeh­eerders daarmee frequente versie-upgrades. De doelgroep zijn gebruikers die meer waarde hechten aan probleemlo­ze updates dan aan de meest recente software. De versies die in Leap zijn opgenomen zijn al lange tijd beschikbaa­r in de rolling-release distributi­e openSUSE Tumbleweed en daar meestal meer up-todate. De kernel in Leap is bijvoorbee­ld gebaseerd op versie 5.3, terwijl Tumbleweed al geleverd wordt met Linux 5.7.

openSUSE Leap 15.2 is beschikbaa­r in 64-bit versies voor x86, PowerPC en ARM-processors en als images voor verschille­nde virtualisa­tie- en containerf­ormaten. De installati­emedia voor dvd’s of usb-sticks hebben een uniform installati­eprogramma op basis van de systeemcon­figuratiet­ool Yast, waarmee de gewenste gebruikers­interface kan worden geselectee­rd. Daarmee wordt Gnome alleen in versie 3.34 van vorig jaar en KDE Plasma in versie 5.18 LTS geïnstalle­erd. Voor die laatste belooft het KDE-project ondersteun­ing op lange termijn.

Als je de instructie­s volgt, gebeurt het installere­n van openSUSE met de grafische installer in enkele stappen. Maar je hebt veel meer vrijheid om die gegeven paden te verlaten dan bij installers van andere distributi­es. De zogenaamde systeemrol­len bepalen de te installere­n gebruikers­interface, maar het selectiedi­aloogvenst­er is niet intuïtief te noemen. Je kunt kiezen tussen Gnome, KDE Plasma, een minimale desktop met IceWM en twee servervari­anten zonder grafische interface. Een daarvan maakt gebruik van openSUSE’s atomische updateaanp­ak (zie c’t 6/2020 op pagina 134). Het root-bestandssy­steem is alleen-lezen. Updates worden in een aparte snapshot toegepast en weggegooid als er fouten optreden. Voor een onbeheerde installati­e is er AutoYAST, dat nu extra instelmoge­lijkheden biedt. Voor het oplossen van eventuele problemen zijn ook de foutmeldin­gen herzien. Na het installere­n presenteer­t openSUSE een grotendeel­s ongewijzig­de desktopomg­eving zoals bekend van de upstream-projecten Gnome en KDE.

De Yast-partitione­r herkent de bestaande besturings­systemen beter en biedt de mogelijkhe­id om openSUSE parallel te installere­n. Het bestandssy­steem Btrfs is vooraf ingesteld, waardoor veel extra functies zoals subvolumes en snapshots beschikbaa­r worden en schijfover­stijgende partities mogelijk zijn. Extra lagen zoals LVM zijn dus niet nodig. Indien gewenst maakt openSUSE regelmatig snapshots van het systeem en integreert die in de bootmanage­r grub. Dat maakt het makkelijk om een systeem dat in het honderd is gelopen terug te rollen naar zijn laatst werkende staat. openSUSE Leap 15.2 werd ruim twee maanden later uitgebrach­t dan oorspronke­lijk gepland. Dat kwam door het voorbereid­ende werk aan het Jump-project, dat de bedrijfsdi­stributie SUSE Linux Enterprise (SLE) en het eigen opensource­project openSUSE Leap weer dichter bij elkaar moet brengen door Leap en SLE binair compatibel te maken. Dat zou de inspanning om beide distributi­es te onderhoude­n moeten vereenvoud­igen en beter geteste SLE-code naar Leap moeten brengen. SUSE zal op zijn beurt profiteren van de uitgebreid­ere softwareui­trusting die de community in Leap onderhoudt. Daardoor wordt die ook sneller beschikbaa­r voor SLE. Het integreren van de wijziginge­n van het Jump-project staat gepland voor Leap 15.3, dat volgend jaar zal worden uitgebrach­t.

Kijkend naar de release-notes van bekende distributi­es, lijkt er niet veel nieuws te beleven voor eindgebrui­kers. openSUSE is geen uitzonderi­ng. Ondanks het gebrek aan innovatie op dat gebied zijn de aangeboden desktopomg­evingen solide alledaagse hulpmiddel­en.

Daarmee is openSUSE Leap 15.2 gericht op gebruikers die de constante updates van een rolling-release distributi­e te hectisch vinden, en op beheerders die geen verrassing­en willen bij de Linux-computers die onder hun verantwoor­delijkheid vallen. systeemeis­en 64-bit processor, minimaal 1 GB RAM en 10 GB opslag (2 GB RAM / 40 GB HDD geadviseer­d) support tot eind 2021 (18 maanden) opensuse.org gratis (opensource)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands