C’t Magazine

Apple MacBook Pro 13" (2020)

-

Met de 2020-versie van de MacBook Pro 13” heeft Apple het impopulair­e en foutgevoel­ige vlindertoe­tsenbord volledig uit de laptopseri­e verwijderd. In plaats daarvan krijg je nu een toetsenbor­d dat veel prettiger typt met toetsen die je voldoende diep kunt indrukken. Ook zit er een fysieke Esc-toets op, die is dus niet meer virtueel aanwezig in de TouchBar. In tegenstell­ing tot de vorige generatie zit de TouchBar nu in alle versies en niet alleen in de dure versies met vier USB-C-poorten die Thunderbol­t ondersteun­en en minstens 2130 euro kosten.

De goedkopere modellen met twee Thunderbol­t-poorten (vanaf 1500 euro) verschille­n aanzienlij­k van het testappara­at. In die instapappa­raten stopt Apple een Intel-processor van de achtste Core i-generatie in plaats van de recente tiende generatie. Bovendien hebben die een TDP van 15 watt in plaats van 28 watt – hun prestaties vallen dus onvermijde­lijk lager uit. Ondanks de identieke naam zijn dit twee technisch fundamente­el verschille­nde laptops, die alleen wat de afmetingen van de behuizing, het herziene toetsenbor­d en het kleurrijke 13,3-inch scherm met het werkvriend­elijke 16:10-formaat met elkaar overeenkom­en.

De krachtigst­e configurat­ie met maximaal 32 GB RAM en een 4TB-ssd is alleen beschikbaa­r met de vier poorten voor een prijs van boven de 4000 euro. Achteraf upgraden is niet mogelijk omdat alle componente­n zoals inmiddels gebruikeli­jk worden vastgesold­eerd.

In tegenstell­ing tot andere dure laptops of Apple iPhones hebben MacBooks nog steeds geen draadloze Wi-Fi 6-module, alleen Wi-Fi 5 – die dan weer wel drie stream ondersteun­t, wat redelijk uniek is. Ondanks dat het hoogwaardi­ge apparaten betreft, plaatst Apple geen sd-kaartlezer in de MacBooks.

De ventilator blijft fluisterst­il, zelfs bij langdurige singlethre­ad-belasting. Als alle kernen druk bezig zijn, slaat de ventilator luidruchti­g aan met maximaal 2,8 sone. Bij sommige games zoals Tomb Raider traden kleurfoute­n op, die waarschijn­lijk via toekomstig­e driver-updates verholpen zullen worden. De lange accuduur van bijna 22 uur kan alleen worden bereikt onder macOS. Bij een Windows 10-installati­e via Boot Camp haalde het apparaat maar een derde daarvan.

weer een goed toetsenbor­d hoge cpu prestaties, maar... ... niet in alle modellen geen Wi-Fi 6

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands