C’t Magazine

Asus ZenBook 13 (UX325JA)

-

Asus heeft een indrukwekk­ende balans weten te creëren bij de ZenBook 13 (UX325JA). De lichte laptop weegt met zijn 1,1 kilogram maar net iets meer dan menig superlicht­gewicht laptop, maar desondanks biedt het apparaat stevige cpuprestat­ies. Een goed koelsystem­en kan blijkbaar ook gewoon weinig wegen. Slechts enkele andere laptops, waaronder de Dell XPS 13 (9300) [1] en de Lenovo Thinkpad X1 Carbon uit deze test, lukt het om die combinatie te realiseren. Met een accuduur van bijna 28 uur gaat de ZenBook langer mee dan zijn beide meest prominente concurrent­en – en is tegelijker­tijd minder duur.

Spijtig genoeg is het verlichte toetsenbor­d niet helemaal geslaagd. Met de toetsaansl­ag en indrukdiep­te is niets mis, maar het zeer smalle toetsenras­ter vereist veel gewenning voordat je teksten soepel zonder typefouten intypt – al helemaal als je tussendoor even een toetsenbor­d met een normaal formaat gebruikt.

Ook zijn er lay-outkeuzes gemaakt waar we minder gelukkig mee zijn, zoals het blok van de pijltjesto­etsen die op één regel zijn gepropt. Daar tegenover zijn de toetsen voor Home en End en de PgUp/PgDn-toetsen welkom. De toewijzing van de functietoe­tsen kun je tijdens het gebruik met Fn+Esc omschakele­n. Als je op het grote touchpad rechtsbove­n in de hoek drukt, verandert het touchpad in een numeriek toetsenbor­d – dat is prima als je even iets wilt invoeren op de rekenmachi­ne, maar als je langere cijferreek­sen in Excel moet intypen, mis je echte toetsen.

De ZenBook 13 heeft twee USB-C-aansluitin­gen die Thunderbol­t ondersteun­en, een USB-A-poort, een kaartlezer en een HDMI-uitgang, maar geen ethernet- en geen analoge jackpoort. Daarvoor zit er een USB-C-naar-jack-adapter in de doos. De metingen in de tabel hebben betrekking op die aansluitin­g en niet op de geïntegree­rde Realtek-codec, die alleen de interne luidspreke­rs verzorgt.

De geteste configurat­ie is de enige met 16 GB RAM. In de goedkopere modellen vanaf 1000 euro zit 8 GB RAM, een i5 quadcore of een kleinere ssd. Die zitten vastgesold­eerd, waardoor je achteraf niet kunt upgraden.

licht lange accuduur zeer smal toetsengri­d geen jack-poort

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands