C’t Magazine

Lenovo ThinkPad X1 Carbon (G8)

-

De toetsenbor­den van de ThinkPad-laptops genieten al jarenlang een goede reputatie. Die van de achtste generatie van de X1 Carbon zet deze traditie voort. Hoewel alle andere laptops in deze test ook geschikt zijn voor mensen die veel typen, toetsenbor­dverlichti­ng hebben en toetsen met een prettige typdiepte hebben, heeft de ThinkPad een betere lay-out. De Enter-toets beslaat twee regels en de pijltjesto­etsen zitten iets verder naar onderen waardoor ze allemaal even groot zijn. Als de Fn-toets, die traditione­el helemaal links zit, je niet bevalt, kun je de toewijzing in het BIOS ruilen met de Ctrl-toets ernaast. De toewijzing van de functietoe­tsen kun je zelfs tijdens het gebruik met Fn+Esc instellen – meer is niet mogelijk. Midden tussen de toetsen zit een rood trackpoint, die je als alternatie­f voor een muis of touchpad kunt gebruiken.

De ThinkPad X1 Carbon (G8) is gericht op de zakelijke markt en heeft een geïntegree­rd LTE-modem – geen van de andere laptops heeft dat. De simkaartho­uder zit aan de achterkant van het apparaat, maar een sd-kaartlezer ontbreekt. De meegelever­de adapter is nodig om de geïntegree­rde gigabit-LAN-poort te gebruiken. Lenovo heeft de propriëtai­re interface naast een Thunderbol­t-capabele USB-C-aansluitin­g geplaatst en biedt dockingsta­tions met een geschikte dubbele stekker. Lenovo vermijdt daarmee de door systeembeh­eerders bekritisee­rde eigenaardi­gheid van USB-C-docking, waarbij USB-LAN-chips in de dock direct toegang tot het netwerk verlenen bij elk apparaat dat je erop aansluit.

Op het moment van schrijven was de ThinkPad X1 Carbon (G8) nog niet in winkels beschikbaa­r, waardoor het niet helemaal zeker is welke van de vele opties je daadwerkel­ijk zult aantreffen en in welke combinatie­s. Bij het testappara­at was een webcam ingebouwd met Windows Hello-ondersteun­ing, maar er zijn ook modellen zonder Hello – en versies zonder webcam.

Als alternatie­f voor het matte full-hd-scherm, biedt Lenovo ook matte full-hd-touchscree­ns met of zonder privacyfun­cties en een versie met een reflectere­nd 4K-touchscree­n met krachtige kleuren. Dat laatste model zou volgens de gegevens de accuduur echter merkbaar inkorten tot 25 uur.

zeer goed toetsenbor­d LTE lange accuduur 16:9-scherm

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands