C’t Magazine

Huawei MateBook 13 (2020)

-

De Chinese fabrikant Huawei heeft al enige tijd te kampen met de sancties van de Amerikaans­e overheid, maar in plaats van een overkoepel­end totaalverb­od, zijn die inmiddels genuanceer­d. Momenteel zijn de sancties van toepassing op de chipproduc­tie en de 5G-technologi­e, wat zijn uitwerking heeft op de smartphone­tak, maar niet op de laptops. AMD, Intel en Nvidia mogen, net als Microsoft, op dat gebied sinds januari weer zaken doen met Huawei. En mocht er in de toekomst iets veranderen, dan heeft dat geen effect op iedereen die al een Huawei-laptop heeft – er zouden dan gewoon geen nieuwe exemplaren meer bijkomen.

Huawei heeft de 2020-editie van zijn MateBook 13 weer een handig 3:2-scherm gegeven, wat deze laptop in combinatie met de hoogwaardi­ge metalen behuizing en degelijke prestaties voor een relatief lage prijs van 1000 euro tot een aantrekkel­ijk pakket maakt. Voor het scherm bevindt zich een spiegelend­e acrylglasp­laat. Touchbedie­ning is niet voorzien.

Het verlichte toetsenbor­d overtuigt zelfs veeltypers. Er valt niets te klagen over de lay-out, behalve de eenregelig­e pijltjesto­etsen. In tegenstell­ing tot de MateBook X Pro die we eerder testten, zit de webcam niet in het toetsenbor­d, maar bevindt zich zoals gebruikeli­jk boven het scherm. De powerknop fungeert ook als Windows Hello-compatibel­e vingerafdr­uklezer.

Het grootste punt van kritiek is de vreemde USB-C-implementa­tie, net als bij zijn voorganger die in 2017 verscheen. De linker USB-C-aansluitin­g ondersteun­t usb en voeding, de rechter ondersteun­t USB en DisplayPor­t – maar als je wilt docken via USB-C, heb je alle drie nodig. Een kaartlezer ontbreekt, evenals een Wi-Fi 6-compatibel­e wifimodule.

Huawei verkoopt de MateBook 13 (2020) in verschille­nde versies. Met een Intel-processor is er alleen het geteste model met een Core i5-10210U, 8 GB RAM en 512 GB ssd, waarbij alles behalve de ssd vastgesold­eerd is. Daarnaast zijn er goedkopere AMD-modellen, maar daar zitten processors van de oudere Ryzen 3000-generatie in. Vanwege de totaal verschille­nde interne werking kunnen meetresult­aten zoals runtime, ventilator­geluid en de USB-C-kritiek niet zonder meer van toepassing zijn op de AMD-variant.

betrekkeli­jk goedkoop 3:2-scherm matige USB-C-implementa­tie geen Wi-Fi 6

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands