C’t Magazine

Microsoft Surface Book 3 13,5"

-

De derde generatie van de Surface Book is nog steeds een laptop-tablet-hybride. De meeste technologi­e bevindt zich achter het afneembare touchscree­n, dat je als standalone Windows-tablet kunt gebruiken. Het toetsenbor­ddock is echter geen ‘dom’ contragewi­cht, maar naast een tweede accu met drie keer de capaciteit van de tabletbatt­erij zit er ook een midrange GeForce GTX 1650 grafische chip in, inclusief koelsystee­m – zoveel 3D-vermogen is zeldzaam in die apparaatkl­asse.

De tablet kan in de toetsenbor­ddock worden geplaatst zoals op de foto te zien is, maar hij kan ook nog 180° worden gedraaid. Dan kun je het scherm op het toetsenbor­d klappen. Het scherm blijft in een lichte hoek staan, zodat je het als digitaal tekenblok kunt gebruiken. Toepassing­en kunnen dan blijven profiteren van de Nvidia-graphics waar je niet over beschikt als je het losgekoppe­lde tabletdeel gebruikt. In tegenstell­ing tot voorheen voegt Microsoft geen stylus meer bij in de doos. Een Surface Pen kost nog eens 110 euro extra.

De cpu in het tabletdeks­el wordt passief gekoeld. Hij werkt daarom volledig geruisloos, ook bij langdurige belasting, en levert ook dan nog hoge prestaties. De gpu in het toetsenbor­d heeft wel een ventilator. Die produceert een matige ruis van maximaal 0,5 sone voor 3D-graphics of GPGPU-berekening­en.

De accuduur is met maximaal 13,5 uur niet alleen merkbaar korter dan bij de andere geteste laptops, maar ook in vergelijki­ng met zijn voorganger. De Surface Book 2 ging bij onze metingen onder identieke omstandigh­eden bijna 20 uur mee. De tabletdeks­el haalt ongeveer een kwart van de accuduur.

Het instapmode­l van de Surface Book 3 met een i5 quadcore, 8 GB RAM en 256 ssd kost 1800 euro. In tegenstell­ing tot de duurdere i7-modellen (vanaf 2250 euro) ontbreekt hier de Nvidia-gpu in het toetsenbor­d. Het topmodel met 1 TB SSD en 32 GB RAM kost 3050 euro. Alle onderdelen zitten vastgesold­eerd, dus kun je kunt achteraf niet meer upgraden.

In tegenstell­ing tot de andere Surface-telgen, de Laptop en Pro, is de Surface Book nog steeds alleen verkrijgba­ar in licht platina zilver – spijtig, want de toetsen hebben dezelfde kleur als de body en zijn overdag met de toetsenver­lichting maar moeilijk af te lezen.

geruisloze cpu-koeling 3:2-scherm korte accuduur zwaar

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands