C’t Magazine

Samsung Galaxy Book Ion 13"

-

De Samsung Galaxy Book Ion 13" haalt bijna 34 uur met één acculading – de andere geteste laptops stopten er een stuk eerder mee. De zeer lange accuduur is des te opmerkelij­ker omdat de laptop ook minder dan een kilo weegt – ook dat lukt maar heel weinig concurrent­en.

Die indrukwekk­ende waarden zijn grotendeel­s te danken aan het QLED-scherm. Naast prachtige kleuren levert het ook een uitzonderl­ijk hoge helderheid van maximaal 600 cd/m² – ondanks het reflectere­nde oppervlak is de scherminho­ud ook in fel zonlicht goed te zien. Met de lagere helderheid­sinstellin­gen die we voor onze accuduurme­ting hebben gebruikt, slaagt het paneel er in om met zeer weinig energie te werken. De maximale helderheid haal je alleen via een speciale buitenmodu­s, die je met Fn+F10 activeert. Bij normaal gebruik zit de lichtsterk­te op 400 cd/m², wat nog steeds heel goed is.

Samsung verkoopt de Galaxy Book Ion 13" maar in één configurat­ie. Om bij de schroeven van de bodemplaat te komen moet je de rubberen voetjes loswippen, maar binnenin kun je alleen de ssd vervangen.

In tegenstell­ing tot de Galaxy Book Flex heeft de bijgelever­de voeding een convention­ele ronde stekker, maar je kunt de Ion ook via de USB-C-poort met een Thunderbol­t-voeding van stroom voorzien. Het touchpad kan via Fn+F11 worden ingesteld als draadloze Qi-oplaadmat. Het opladen van de smartphone werkt alleen als de laptop ingeschake­ld is – precies op het moment je het verborgen oplaadvlak wilt gebruiken als touchpad.

De toetsen hebben dezelfde zilveren kleur als de behuizing. Anders dan bijvoorbee­ld de Surface Book 3 is de witte toetsenver­lichting gekoppeld aan een helderheid­ssensor, waardoor de verlichtin­g alleen in een donkere omgeving aangaat. Daardoor zijn de toetsen altijd goed zichtbaar. De geïntegree­rde vingerafdr­uklezer valt op door de helderblau­we kleur en de achterkant van behuizing volgt het opvallende kleurconce­pt. De toetsaansl­ag is vrij ondiep, maar na een korte gewennings­periode typ je er soepel mee. De indeling is prima, met uitzonderi­ng van de pijltjesto­etsen die op één toetsenrij gepropt zitten.

licht zeer lange accuduur zeer helder scherm 16:9-display

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands