C’t Magazine

Gratis fotobeheer­programma’s voor Windows

Het grootse deel van je privébesta­nden bestaat waarschijn­lijk uit foto’s. Die moet je op de een of andere manier kunnen beheren. Profession­ele commerciël­e programma’s hebben voor particulie­re gebruikers echter veel te veel mogelijkhe­den. Gelukkig zijn er

- André Kramer en Noud van Kruysberge­n

Het waren gouden tijden toen Googles Picasa mediabehee­rsysteem zo’n beetje bij de standaardu­itrusting van elke Windows-pc hoorde. Google werkt sinds 2016 aan de opvolger Google Foto’s, maar die beheert je foto’s uitsluiten­d in de cloud. We hebben gekeken naar gratis fotobeheer­programma’s die beweren orde te brengen in de chaos van de fotocollec­tie op je harde schijf of ssd. De Windows-programma’s Ashampoo Photo Commander Free, Fast Stone Image Viewer, Magix Photo Manager, Studioline Photo Basic en XnView MP nemen het daarbij op tegen het online fotoplatfo­rm Google Foto’s.

De mogelijkhe­den van Windows bieden weinig meer dan een doordachte mappenstru­ctuur om foto’s op een verstandig­e manier te sorteren. Windows toont immers miniaturen van de meeste beeldforma­ten, inclusief de ruwe bestanden van in elk geval oudere fotocamera’s. Windows 10 kan wel de preview-beelden en metadata van het NEF-RAW-dataformaa­t van een oudere Nikon D7100 weergeven, maar niet die van de Nikon Z7 die in 2018 werd geïntroduc­eerd.

Dat geldt ook voor speciale formaten: JPEGen TIFF-bestanden worden door Windows met de juiste kleurinste­llingen weergegeve­n als preview-afbeelding­en, maar PSD- (Photoshop) en CDR-bestanden (CorelDraw) niet.

NIET ZONDER METADATA

Fotobeheer staat of valt met de uitgelezen gegevens. Belangrijk zijn de EXIF-gegevens, die elke digitale camera automatisc­h in het fotobestan­d opslaat. Daarbij horen onder andere de opnamepara­meters zoals diafragma, sluitertij­d, ISO-waarde, brandpunts­afstand en datum en tijd, maar ook de oriëntatie in liggend of staand formaat en, indien beschikbaa­r, de coördinate­n van de opnameloca­tie tot en met de oriëntatie van de lens.

Het tweede belangrijk­e gegevensbl­ok is de IPTC-informatie. De IPTC-NASA-standaard is geformulee­rd door de Internatio­nal Press Telecommun­ications Council in samenwerki­ng met de Newspaper Associatio­n of America. De afkortinge­n van die persvereni­gingen zitten dan ook in de naam. Die standaard heeft als taak het vergemakke­lijken van gegevensui­twisseling in de perssector. Daarom bevatten de IPTC-datavelden de naam en de contactgeg­evens van de fotograaf en kunnen er bijschrift­en, titels en beschrijvi­ngen instaan.

EXIF- en IPTC-data kunnen in verschille­nde formaten beschikbaa­r zijn. In de jaren negentig werden ze nog in binaire vorm rechtstree­ks in het JPEG- of TIFF-bestand opgeslagen. Sinds 2001 is het XMP-formaat daarvoor in de plaats gekomen (Extensible Metadata Platform). Deze door Adobe opgestelde standaard slaat dezelfde gegevens op in een XML-dialect. XMP-gegevens kunnen rechtstree­ks in het beeldbesta­nd worden opgeslagen of in de vorm van een begeleiden­d tekstbesta­nd met de extensie XMP. Dat laatste is gebruikeli­jk voor RAW-foto’s, die niet mogen worden gewijzigd.

Als er meerdere dataformat­en naast elkaar bestaan, wordt het complex. Een RAW-bestand heeft alle opnamepara­meters ingebed. Zodra een programma, of het nu een fotobeheer­programma of RAW-ontwikkels­oftware is, gegevens opslaat, wordt een begeleiden­d bestand aangemaakt met de bijgewerkt­e gegevens. De oorspronke­lijke gegevens zijn echter nog steeds aanwezig omdat het RAW-bestand dus niet wordt gewijzigd. Een JPEG-foto kan bijvoorbee­ld zowel binaire EXIFgegeve­ns als XMP-EXIF-gegevens bevatten.

Begeleiden­de XMP-bestanden zijn dan ook actueler dan de ingebedde XMP-data, die op hun beurt weer binaire data in oude formaten verslaan. Als een programma een van die standaarde­n niet interprete­ert, kan het verouderde gegevens inlezen, die op het eerste gezicht echter goed en correct lijken te zijn. Het programma moet in staat zijn om vijfsterre­n beoordelin­gen en kleurlabel­s te importeren.

Helaas ondersteun­en deze programma’s de profession­ele standaarde­n IPTC en XMP maar in beperkte mate. Alleen XnView MP exporteerd­e de metadata in de test inclusief de beoordelin­g snel en correct. De andere programma’s schreven de metadata rechtstree­ks in JPEG- en TIFFbestan­den – als ze dat al deden. Het makkelijk omgaan met IPTC-metadata inclusief beoordelin­gen en kleurlabel­s is voorbehoud­en aan betaalde RAW-software als Lightroom CC, Capture One Pro, DxO PhotoLab en ON1 Photo Raw.

DE JUISTE PREVIEW

Het weergeven van TIFF-, JPEG- en PNG-bestanden is triviaal. Voor RAW-bestandsfo­rmaten is het belangrijk dat de fabrikante­n hun camerabibl­iotheken updaten. Alle programma’s tonen RAW-bestanden in volledige resolutie, maar ondersteun­en niet alle huidige bestandsty­pen. Een alternatie­f is de JPEG-preview van lage resolutie die in de EXIF-gegevens ingebed is. In zo’n geval ontbreekt de volledige schermweer­gave van de foto, zoals het geval is bij Ashampoo Photo Commander en StudioLine Photo Basic.

Voor het beoordelen van de kleuren moet het programma rekening houden met ICC-kleurprofi­elen. Als het niet weet hoe die te interprete­ren, worden alle kleuren in de standaard kleurruimt­e sRGB geperst, de kleinste gemene deler. De kleurruimt­es AdobeRGB en ProPhotoRG­B zijn veel groter. Alles buiten sRGB wordt zonder ICC-kleurmanag­ement eenvoudigw­eg afgekapt. Kleurbehee­r is afhankelij­k van het formaat. Sommige programma’s interprete­ren alleen kleurprofi­elen in JPEG-bestanden, de betere doen dat ook bij andere types zoals TIFF en zelfs PSD.

Naast fotobestan­den zijn er verschille­nde andere formaten die kunnen worden gebruikt voor weergave, zoals het containerf­ormaat PDF, meervoudig­e TIFF-bestanden, de inhoud van ZIP- en andere archieven, vectorform­aten zoals SVG, EPS, CDR en AI (Adobe Illustrato­r) en videoforma­ten van AVI tot MP4 en MOV tot WMV.

Als de fotogegeve­ns correct worden geïnterpre­teerd, kun je die gebruiken om een overzicht van miniaturen weer te geven, foto’s als een diavoorste­lling op het volledige scherm af te spelen of individuel­e foto’s naast elkaar te zetten in een vergelijki­ngsaanzich­t om de beste uit verschille­nde varianten te selecteren.

SORTEREN EN BEHEREN

Met de metadata kun je al best veel doen. Je kunt bijvoorbee­ld de datum en de tijd voor een tijdlijn of kalenderwe­ergave gebruiken. In tegenstell­ing tot bij de smartphone­s hebben fotocamera’s meestal geen online verbinding en komen de datum en de tijd niet van een tijdserver. De tijdsinste­llingen zijn daarom foutgevoel­ig, vooral als je naar verre landen reist en bijvoorbee­ld vergeet de tijdzone na het landen aan te passen. Het programma moet daarom de mogelijkhe­id hebben om de opnamedatu­m en -tijd in te stellen of te verschuive­n, zodat je geen hulpmiddel­en zoals het Opdrachtpr­ompt-programma ExifTool hoeft te gebruiken.

Indien beschikbaa­r, moeten de geodata op een kaart worden weergegeve­n. Dat maakt het veel makkelijke­r om reisfoto’s te vinden. Voor foto’s van een smartphone zijn geodata inmiddels standaard. Maar bijna geen enkele fotocamera heeft een GPS-chip, omdat de batterij dan snel leeg zou raken. Met een geotagging-module kunnen dergelijke gegevens achteraf toegevoegd worden, bijvoorbee­ld door de foto’s op de kaart te zetten, zoals bij StudioLine Photo Basic. Bij Google Foto’s werkt dat ook door de naam van de plaats in te voeren.

Gezichtshe­rkenning heeft door de opmars van kunstmatig­e intelligen­tie een echte boost gekregen. Het is niet langer nodig om afzonderli­jke gezichten aan te geven en te groeperen om het systeem te trainen. Als er een gezichtshe­rkenningsm­odule beschikbaa­r is, doet die het werk bijna vanzelf. Maar de kwaliteit verschilt sterk. De kunstmatig­e intelligen­tie van Google Foto’s herkent gezichten volledig automatisc­h. Magix Photo Manager vergt daarentege­n veel handmatig werk.

OPSLAAN EN EXPORTEREN

Vooral bij het werken met RAW-bestanden moet het programma in staat zijn om JPEG-kopieën in variabele resolutie met of zonder metadata op te slaan. Als alternatie­f zou een uitvoer als TIFF- en PNG-bestand wenselijk zijn. Als er een batchverwe­rking geïntegree­rd is, kun je de resolutie verlagen, metadatase­ts bijvoorbee­ld integreren met copyrighti­nformatie, een watermerk toevoegen of beeldbewer­kingen toepassen – waarbij dat laatste voor een hele serie foto’s niet aan te raden is. Elke foto is immers anders en vraagt om een individuel­e behandelin­g.

Veel freeware-fotodataba­ses laten de foto’s zien als een diashow met muziek en overgangse­ffecten, kunnen PDF-pagina’s maken met contactafd­rukken of in standaardf­ormaten zoals 10 bij 15 centimeter. Ashampoo Photo Commander heeft sjablonen voor ansichtkaa­rten en kalenders. Magix Photo Manager geeft de foto’s door aan de Cewe-software voor het maken van fotoafdruk­ken en fotoboeken. Ook met Google Foto’s kun je online fotoboeken maken.

CONCLUSIE

Programmas­tabiliteit en snelheid bij het opbouwen van het beeld zijn de belangrijk­ste punten bij de gratis fotobeheer­programma’s. Ashampoo Photo Commander en Magix Photo Manager vallen daarbij genadeloos door de mand. Beide programma’s hebben extreem veel tijd nodig om beelden op te bouwen, wat vooral vervelend is bij mappen met veel foto’s. Magix Photo Manager crashte ook reproducee­rbaar bij het openen van een map met bestanden van verschille­nde formaten. StudioLine Photo Basic lijkt een beetje achterhaal­d met zijn aanpak om foto’s van optische media te archiveren en liep soms vast, maar heeft nuttige functies zoals geotagging en een goede IPTC-editor.

FastStone Image Viewer en XnView MP zijn samen met IrfanView de oudgediend­en als het gaat om freeware fotoviewer­s. IrfanView is in deze test buiten beschouwin­g gelaten omdat het zich meer richt op het bekijken van foto’s dan op het beheren van grote aantallen – al zijn er wel batchbewer­kingen mogelijk. FastStone en XnView bieden een uitgebreid­e batchverwe­rking waarin verschille­nde acties kunnen worden geïntegree­rd om foto’s te schalen, te convertere­n, te comprimere­n en te ontdoen van hun metadata of om die juist toe te voegen.

Wat betreft het werken met beoordelin­gen, kleurlabel­s en IPTC-gegevens, oftewel het klassieke profession­ele fotobeheer, is XnView een goed hulpmiddel. Bovendien brengt geen enkel programma in deze test grote RAW-bestanden sneller op het scherm.

Google Foto’s speelt een bijzondere rol, omdat degenen die de software gebruiken moeten leven met het feit dat de foto’s in de cloud worden beheerd. Google geeft weinig om klassieke concepten met veel metadatave­lden en handmatig toegewezen beoordelin­gen. Het concept van Google is volledig gebaseerd op kunstmatig­e intelligen­tie en laat zien wat fotobeheer vandaag de dag kan doen. Gezichts- en objectherk­enning maakt alle handmatige methoden overbodig.

Maar de gezichtshe­rkenning is vanwege de privacyreg­els in Europe niet beschikbaa­r. En de fotocreati­es laten te wensen over – Google mag en kan blijkbaar toch niet alles.

 ??  ??
 ??  ?? Alleen betaalde programma’s zoals ON1 Photo Raw 2020 geven de metadata inclusief beoordelin­gen en kleurlabel­s door als XMP-bestanden.
Alleen betaalde programma’s zoals ON1 Photo Raw 2020 geven de metadata inclusief beoordelin­gen en kleurlabel­s door als XMP-bestanden.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands