C’t Magazine

Ashampoo Photo Commander Free

-

Ashampoo Photo Commander Free biedt toegang tot de bestanden via een mappenstru­ctuur, waarbij je naar wens een kalender- en een albumweerg­ave kunt laten zien. Vooral het sorteren op dagen is erg nuttig. Hoewel het programma in principe wel RAW-foto’s en video’s weergeeft, krijg je alleen miniaturen van nieuwere RAW-bestandsty­pen te zien. Ook bij MOV- en MP4-bestanden verschijne­n er alleen verontschu­ldigende foutmeldin­gen.

Op het eerste gezicht bevat het programma veel functies. Het optimalise­ert de helderheid, het contrast en de kleurverza­diging, past een tiltshift-effect toe, corrigeert rode ogen en draait JPEG-bestanden zonder verlies. Bij het exporteren van foto’s kun je een watermerk toevoegen en foto’s naar een zelf gedefiniee­rde grootte schalen. Het programma maakt contactafd­rukken, exporteert PDF-documenten met paginagrot­e foto’s en laat foto’s in een diashow zien. Daarbij worden ze geanimeerd met een KenBurns-effect, wat bij de test wat schokkerig verliep.

In de modus ‘Volledig scherm’ kun je sterrenbeo­ordelingen toekennen, maar geen andere metadata. Een IPTC-editor bewerkt de metadata van JPEG-bestanden. Maar je kunt geen formuliere­n maken met bijvoorbee­ld contactgeg­evens. Bovendien is het programma niet in staat om XMP-bestanden te lezen. Het programma houdt rekening met submappen en gaat daarbij door de knieën als je op een te hoog niveau klikt. Al met al werkt het te langzaam, vooral bij het maken van thumbnails voor RAWbestand­en.

sjablonen langzame beeldopbou­w

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands