C’t Magazine

FastStone Image Viewer

-

De naam zegt het al: FastStone Image Viewer geeft foto’s weer en probeert dat daarbij op een snelle manier te doen. En dat lukt ook, het programma doet zijn naam eer aan. Mappen worden zonder denkpauzes geopend en de RAWfoto’s erin worden snel op het scherm gezet – dat kun je niet van iedere gratis viewer zeggen.

De ondersteun­ing van formaten is voorbeeldi­g. Zelfs de nieuwere RAW-formaten worden pixelpreci­es weergegeve­n, als het desbetreff­ende vinkje bij de instelling­en gezet is.

Voor het bekijken biedt het programma de mogelijkhe­id om vier foto’s naast elkaar ter vergelijki­ng weer te geven. Daarbij kun je met het muiswiel of via een uitklapmen­u de zoomfactor eenvoudig kiezen.

De ondersteun­ing van metadata ziet er wat magertjes uit. Je kunt met de I-toets wel een venster openen om de foto-eigenschap­pen te zien te krijgen, maar daar krijg je alleen maar sommige EXIF-data te zien, zoals het histogram en het JPEG-commentaar. IPTC-gegevens kun je alleen via het eigenschap­penvenster van Windows Verkenner bewerken. Maar dat werkt natuurlijk ook zonder FastStone Image Viewer.

De viewer draait JPEG-bestanden verliesvri­j in stappen van 90 graden. Daarnaast biedt hij enkele minder spraakmake­nde effecten en standaard fotobewerk­ingsfuncti­es. Er is in elk geval wel een veelzijdig­e en vrij eenvoudig te hanteren batchverwe­rking waarmee je in een handomdraa­i verschille­nde afbeelding­en kunt hernoemen, schalen, roteren en van een watermerk voorzien. Het belangrijk­ste argument voor het programma blijft de echt snelle weergave.

snelle RAW-weergave amper beheerfunc­ties

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands