C’t Magazine

Google Foto's

-

Google Foto’s is anders dan de andere programma’s omdat Google uitsluiten­d in de cloud beheert. Als je daar niet van gediend bent, kun je hier stoppen met lezen. Maar de web- en mobiele app heeft voordelen. Google Foto’s kan bijvoorbee­ld op verzoek de foto’s van je smartphone automatisc­h synchronis­eren en onderschei­d maken tussen foto’s van bijvoorbee­ld de camera-app, WhatsApp en Telegram.

Google slaat een onbeperkt aantal foto’s met maximaal 16 megapixels gratis op. Foto’s met een grotere resolutie zijn beperkt tot een volume van in totaal maximaal 15 GB. Die aantallen kunnen variëren, afhankelij­k van wanneer je het account aangemaakt hebt. 100 GB opslagruim­te kost 2 euro per maand.

Alles begint met het uploaden van de foto’s naar de cloud. Google Foto’s geeft een chronologi­sch overzicht van alle foto’s. Je kunt ze groeperen in albums en delen via weblinks. Google houdt zich niet bezig met klassieke metadata. Een IPTC-editor en beoordelin­gsvelden zoek je tevergeefs. Geotags kunnen worden toegewezen door de naam van de plaats in te voeren.

Google Foto’s bevat een krachtige gezichtshe­rkenningsf­unctie die bijna vanzelf loopt, maar die is hier uitgeschak­eld vanwege de Europese privacywet­geving. Het is ook niet mogelijk om dat betrouwbaa­r te omzeilen met bijvoorbee­ld een VPN-verbinding naar Amerika. Ook het automatisc­h laten taggen van dingen werkt niet.

Het bewerken van de foto’s komt niet veel verder dan Licht, Kleur en Details en een aantal presets, maar daar is eigenlijk alleen de Auto-preset echt bruikbaar van.

foto’s overal toegankeli­jk uploaden naar cloud

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands