C’t Magazine

XnView MP

-

De MP in de naam van de opvolger van XnView staat voor multiplatf­orm. XnView MP is beschikbaa­r voor Windows, macOS en Linux. De inhoud van grote fotomappen met RAW-bestanden komt in hoge resolutie snel op het scherm. De vensterind­eling, voorbeeldg­rootte en sortering kunnen tot in detail geconfigur­eerd worden. De doordachte snelkoppel­ingen zijn intuïtief: Ctrl+I voor metadata-informatie, Ctrl+3 voor drie sterren en F11 voor volledige schermweer­gave.

Naast een foto-overzicht met geselectee­rde metadata, een voorbeeldv­enster en een informatie­palet met bestandsei­genschappe­n, histogram, EXIF-gegevens en andere details, heeft het programma een gedetaille­erde IPTC-editor. Fotomappen kunnen snel worden gefilterd met behulp van de snelle zoekfuncti­e op de werkbalk. De complexe zoekfuncti­e maakt gedetaille­erde zoekopdrac­hten mogelijk in afzonderli­jke gegevensve­lden, die aan elkaar gekoppeld kunnen worden.

De uitgebreid­e batchverwe­rkingsfunc­tie combineert de invoer van IPTC-data met fotobewerk­ing en effecten en bestandsco­nversie en schaling in één eenvoudig te gebruiken dialoog. Daarnaast draait het programma JPEG-foto’s verliesvri­j, combineert het afbeelding­en in ZIP-archieven en maakt het contactafd­rukken en diavoorste­llingen.

In de volledige schermweer­gave kun je beoordelin­gen en kleurlabel­s toekennen via sneltoetse­n, maar die komen alleen terug in de metadata als de instelling­en overeenkom­stig geconfigur­eerd zijn. Met behulp van het categorief­ilter kun je eenvoudig filteren op classifica­ties en labels. snelle weergave zinvol fotobeheer

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands