C’t Magazine

StudioLine Photo Basic

-

De StudioLine-familie bestaat uit de versies Basic, Classic en Pro. De lange ontwikkeli­ngsgeschie­denis sinds 1998 is zichtbaar bij de importdial­oog, die aanbiedt om een proxy te maken, oftewel de foto’s te laten staan en slechts te verwijzen naar de database, maar bijvoorbee­ld ook om ze te kopiëren van optische media, externe harde schijven of netwerksch­ijven. Die optische media zijn inmiddels minder relevant. Van RAW-foto’s in de huidige formaten importeert het programma alleen kleine miniaturen.

De gratis versie StudioLine Photo Basic biedt een volledige EXIF- en IPTC-ondersteun­ing. Je kunt bijvoorbee­ld copyrighti­nformatie invoeren in de geïntegree­rde IPTC-editor en die meteen toepassen op meerdere foto’s. Helaas werkt dat dan alleen met de standaardf­ormaten. Het programma exporteert echter geen XMP-bestanden voor RAW-foto’s.

StudioLine Photo Basic heeft standaard een geotagging-module waarmee je foto’s op een geïntegree­rde Google-kaart kunt lokalisere­n door ze te verslepen. De beeldbewer­kingsfunct­ies zijn zeer eenvoudig gehouden en omvatten alleen automatisc­he instelling­en voor helderheid en contrast en regelaars voor schaduwen, middentone­n en hooglichte­n. De betaalde versies bieden meer.

Het programma print foto’s af als contactafd­rukken of in de standaardf­ormaten.

Je kunt met StudioLine Photo Basis ook webgalerij­en maken. Die galerijen kunnen voor StudioLine-gebruikers via de cloudservi­ce MediaCente­r.Plus vervolgens tot aan 1 GB gratis gehost worden.

IPTC-editor en geotagging geen actuele RAW-ondersteun­ing

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands