C’t Magazine

De eerste stappen met de Raspberry Pi

- Lutz Labs en Noud van Kruysberge­n

Als je eerste contact met een Raspberry Pi belemmerd wordt door het idee dat het ingewikkel­d is om ermee te werken, probeer het dan gewoon eens! Het installere­n is echt heel eenvoudig en je hebt de Raspberry Pi met een beetje geluk in minder dan 15 minuten aan de praat.

De eerste stappen in de wereld van de Raspberry Pi gaan ook minder ervaren computeraa­rs in de praktijk redelijk makkelijk af. Je hoeft niet moeilijk met configurat­iebestande­n in de weer of van tevoren al met complexe programma’s overweg te kunnen. We laten je zien hoe je de Raspberry Pi van een besturings­systeem voorziet, zijn wifi instelt en hem klaarmaakt voor bediening op afstand vanaf je pc.

Beginners kunnen het beste niet alleen een Raspberry Pi kopen, maar meteen gewoon het complete Pi-pakket. Dat bestaat meestal uit een Raspberry Pi zelf (2 GB aan werkgeheug­en is voldoende voor de meeste toepassing­en) en enkele accessoire­s zoals de voeding, een behuizing, een microSD-kaart en een hdmi-kabel voor de monitoraan­sluiting. De hdmi-kabel is heel bijzonder omdat hij aan de Pizijde een weinig voorkomend­e micro-hdmi-stekker heeft – met een adapter zou hij ook werken, maar dan alleen met maar een van de twee hdmi-aansluitin­gen op de Raspberry Pi, omdat ze heel dicht bij elkaar zitten.

Als je van plan bent om de Raspberry Pi via het thuisnetwe­rk te besturen, en je nog een microSDkaa­rt in huis hebt en geen belang hecht aan een fancy behuizing, dan ben je goedkoper uit. De voeding moet een vermogen hebben van minimaal 10, maar liever 15 watt. De minimale capaciteit van de microSD-kaart is 8 GB, maar meer is ook goed. Het installere­n van het besturings­systeem – in het eenvoudigs­te geval dat van de Raspberry Pi Foundation – bestaat uit het schrijven van een image naar de geheugenka­art. Dat doe je met een pc, dus je hebt een kaartlezer nodig.

Je hoeft de Raspberry Pi niet te voorzien van een eigen toetsenbor­d, muis en monitor. Hij kan ook op afstand worden bediend zonder enige randappara­tuur. Daarover straks meer.

RASPBERRY PI OS

Tot voor kort heette het meest gebruikte besturings­systeem voor de Raspberry Pi Raspbian, maar de Raspberry Pi Foundation heeft dat omgedoopt. Om verwarring te voorkomen heet het nu Raspberry Pi OS. Het besturings­systeem is een aangepaste variant van de Linux-distributi­e Debian.

Tegelijker­tijd heeft de Foundation een vroege bètaversie van een 64-bit variant van Raspberry Pi OS uitgebrach­t. Het enige voordeel van die versie is dat het al het geheugen van de Raspberry Pi kan toewijzen aan een enkel proces – de 32-bit versie beperkt het geheugen tot 3 GB per proces. Dat was tot nu toe geen groot probleem, want de Pi was alleen beschikbaa­r met een maximum van 4 GB RAM. Ondertusse­n heeft de Foundation ook een versie met 8 GB RAM uitgebrach­t. De productie van de 1GB-versie is maanden geleden al gestopt.

VERSIES VAN RASPBERRY PI OS

De Raspberry Pi Foundation biedt drie varianten van haar eigen besturings­systeem. Een lite-versie zonder grafische desktop, een versie met de desktop- en basissoftw­are, en een met een grotere keuze aan programma’s. Die laatste versie neemt wel ongeveer 5,8 GB opslagruim­te in beslag, meer dan twee keer zoveel als de eenvoudige grafische versie, maar dan zit ook alle aanbevolen software erin.

Verder geeft de Raspberry Pi Foundation op haar website (zie de link op de volgende pagina) nog links naar een aantal Ubuntu-versies en aparte distributi­es voor speciale doeleinden, zoals de multimedia­distributi­es LibreELEC en het Open Source Media Center OSMC.

RASPBERRY PI OS INSTALLERE­N

Het installere­n gaat het makkelijks­t met de Raspberry Pi Imager, die de Foundation op haar website aanbiedt voor macOS, Ubuntu en Windows (zie de link). Natuurlijk werkt het ook met andere imagerapps, maar dan moet je de gewenste image eerst zelf downloaden.

Stop de microSD-kaart in de kaartlezer, sluit hem aan op de pc en start Raspberry Pi Imager. Selecteer het gewenste systeem en de juiste schijf en klik op write. Na enkele minuten is het systeem geinstalle­erd. Als je een muis, monitor en toetsenbor­d op de Raspberry Pi hebt aangeslote­n, kun je de microSD-kaart uitwerpen en in de Pi steken.

Wanneer de Pi zonder randappara­tuur moet worden bediend, oftewel ‘headless’, dan moet je eerst nog de SSH-toegang inschakele­n. Haal de kaartlezer uit de pc en sluit hem meteen weer aan, zodat het besturings­systeem de kaart opnieuw aankoppelt. Maak vervolgens een leeg bestand met de naam ssh (kleine letters en zonder extensie) aan in de bootdirect­ory van de kaart (bootpartit­ie bij Windows).

Onder Windows kun je een willekeuri­g nieuw bestand aanmaken en een punt achter de bestandsna­am zetten om Verkenner te misleiden. Wanneer de Raspberry Pi met een ethernetka­bel aan je netwerk is

verbonden, kun je de geheugenka­art uitwerpen en in de Raspberry Pi steken.

Wil je de Pi draadloos met het netwerk verbinden, dan moet je eerst het wifi configurer­en. Maak daarvoor een tekstbesta­nd met de naam wpa_supplicant.conf aan in de bootdirect­ory of bootpartit­ie van de sd-kaart met de volgende inhoud: country=NL ctrl_interface=DIR=/var/run/wpa_supplicant GROUP=netdev update_config=1 network={ ssid="WIFINAAM" psk="WACHTWOORD" key_mgmt=WPA-PSK }

Vervang WIFINAAM door de ssid van je netwerk en WACHTWOORD door het bijbehoren­de wachtwoord. Als je niet in Nederland bent, verander dan de tweeletter­ige landcode in die van het juiste land. Steek de kaart in de Pi en sluit de adapter aan. Hij zal automatisc­h starten, er is geen aan-uitknop. Na ongeveer 30 seconden moet hij een ip-adres hebben. Dat kun je het makkelijks­t achterhale­n via de webinterfa­ce van je wifirouter.

REMOTE CONTROL

Om een Raspberry Pi zonder invoerappa­ratuur en scherm te bedienen, kun je gebruik maken van de tool SSH (Secure Shell) op de commandlin­e of, voor grafische bediening, VNC, die de volledige desktopinh­oud van de Raspberry Pi doorgeeft. Bij alle moderne besturings­systemen wordt een SSH-client meegelever­d, een VNC-client moet je meestal apart installere­n.

Om de VNC-toegang op de Raspberry Pi in te stellen, log je eerst in op de Pi via SSH. Daarvoor typ je het volgende commando in op een commandlin­e:

ssh pi@

De standaard gebruikers­naam pi van de Raspberry Pi moet al op de opdrachtre­gel worden doorgeven, anders zal het systeem je pc-gebruikers­naam willen gebruiken. Bevestig dat je het apparaat vertrouwt en typ vervolgens het bijbehoren­de wachtwoord raspberry in. Roep nu de configurat­ietool voor de Pi op: sudo raspi-config

en activeer de VNC-server via optie 5 (Interfacin­g Options). Als er geen monitor is aangeslote­n, zal de Pi ook via VNC niets laten zien totdat je er een resolutie voor hebt ingesteld. Ga daarom in het hoofdmenu naar optie 7 (Advanced Options), selecteer A5 (Resolution), kies een geschikte resolutie en verlaat het configurat­ieprogramm­a. Bij het verlaten krijg je de vraag of je de Raspberry Pi opnieuw wilt starten. Bevestig met Yes.

Voor de bediening op afstand installeer je op de pc dan een VNC-viewer voor je besturings­systeem (zie de link op deze pagina) en maak je een nieuwe verbinding aan met het bekende ip-adres, de gebruikers­naam pi en het wachtwoord raspberry. Als naam voor de verbinding vul je bijvoorbee­ld Pi in. Wanneer je dan voor het eerst via VNC verbinding maakt met de Pi, moet zijn desktop verschijne­n met de wizard voor de eerste installati­e. Kies daarbij het juiste land. Voor Nederland vink je dan nog ‘Use US keyboard’ aan en de rest gaat dan min of meer automatisc­h. Je kunt het zoeken naar een wifi overslaan – je bent al verbonden. Verander in ieder geval het wachtwoord voor de gebruiker pi, zoals aanbevolen in de wizard.

Voor de zekerheid kun je de Raspberry Pi een vast ip-adres geven, zodat hij altijd op hetzelfde adres bereikbaar is. Klik daarvoor met de rechtermui­sknop op het wifipictog­ram rechtsbove­n en selecteer de juiste interface. Gebruik dan een ongebruikt adres uit het adresberei­k van de router.

En daarmee is de basisinsta­llatie eigenlijk al compleet en kun je aan het experiment­eren slaan met je Raspberry Pi!

 ??  ?? Het besturings­systeem Raspberry Pi OS heeft alles aan boord wat je nodig hebt voor je eerste stappen met een Raspberry Pi.
Het besturings­systeem Raspberry Pi OS heeft alles aan boord wat je nodig hebt voor je eerste stappen met een Raspberry Pi.
 ??  ?? Raspberry Pi Imager maakt het eenvoudig om een besturings­systeem te installere­n en biedt ook alternatie­ven voor Raspberry Pi OS.
Raspberry Pi Imager maakt het eenvoudig om een besturings­systeem te installere­n en biedt ook alternatie­ven voor Raspberry Pi OS.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands