C’t Magazine

Deskmini A300 als basis

-

Als je weinig zelf wilt schroeven en geen al te hoge prestaties, ECC-geheugen of meer dan 10 TB opslagruim­te nodig hebt, kun je ook kijken naar ons bouwvoorst­el voor een 7-watt mini-pc [1]. De prijs voor de onderdelen daarvan is ondertusse­n verder gezakt, zodat je voor rond de 250 euro klaar bent.

De Deskmini A300-barebone die we daar als basis voor gebruiken werkt door de goedkope Athlon 200GE en M.2-ssd idle erg zuinig en stil en biedt in de compacte behuizing nog plaats voor twee 2,5”-schijven en een extra M.2-ssd (met SATA-protocol). De geintegree­rde Radeon-graphics ondersteun­t ook HDR-weergave op schermen met hoge resoluties en ontlast de processor met speciale functies bij het decoderen van videostrea­ms zoals bijvoorbee­ld Netflix en Amazon Prime die gebruiken.

Met die combinatie kun je een voordelige, kleine thuisserve­r opzetten – als je tenminste geen serverfeat­ures zoals remote beheer of ECC-geheugenco­rrrectie nodig hebt. Bij een eerste test leek een 8-core Zen-3-APU (Ryzen 7 Pro 4750G) met een onofficiee­l bètaBIOS goed te werken, dus wellicht is dat nog een upgrade-optie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands