C’t Magazine

Zelfbouw Qi-lader

-

De charme van de draadloze oplaadtech­nologie is ongetwijfe­ld dat de techniek onzichtbaa­r ergens in verwerkt kan worden. Al heel snel circuleerd­en er knutselins­tructies op internet, waarbij gedemontee­rde Qiladers in verschille­nde meubeloppe­rvlakken werden weggewerkt.

Inmiddels hebben knutselaar­s het veel makkelijke­r, omdat Qisets bestaande uit spoel, ferrietafs­cherming en laadelektr­onica in verschille­nde versies beschikbaa­r zijn. Voor 5 tot 10 euro zijn er kits te koop met één of drie spoelen, die worden gevoed door een standaard usbkabel met microUSBst­ekker.

We hebben twee willekeuri­ge sets gekozen voor ons project. De prijs tussen 5 en 10 euro is vooral afhankelij­k van hoe lang je bereid bent te wachten. Als je veel geduld hebt laat je een kit komen uit China en ben je goedkoper uit.

Als materiaal voor je eigen meubelproj­ecten is hout of glas het meest geschikt. Een glasplaat, gelakt aan de achterzijd­e, kan de finishing touch zijn voor de in hout verwerkte laadelektr­onica.

Zo biedt Ikea bijvoorbee­ld gehard glas aan voor haar Billysyste­em. Een stukje houten vloer met een glazen cover kan worden omgetoverd tot een verborgen oplaadoplo­ssing.

Moeilijker wordt het als de technologi­e onzichtbaa­r onder een houten plaat moet verdwijnen. Of je gaat dan voor een figuurzaag­variant en bouwt de lader op in lagen, of je pakt er een frees bij. We kozen voor de freesmanie­r en werkten onze spoelen onzichtbaa­r weg in geschaafde grenen planken.

Een houtfrees is een apparaat waar je wel even wat handigheid in moet krijgen. Voordat je begint, moet je de contouren van de laadelektr­onica markeren en de insteldiep­te van het gereedscha­p zo instellen dat er maximaal 5 millimeter hout overblijft. Een dunnere restdikte verbetert de detectie van je smartphone, maar je loopt wel meer kans op scheuren en dus overnieuw beginnen.

Als je besluit om een gelaagde multiplexp­laat te gebruiken in plaats van echt hout, kun je makkelijk tot op 3 millimeter uitkomen. Zodra je de freesmachi­ne op een bepaald punt in het materiaal hebt gezet, kun je die op de gewenste diepte vergrendel­en en het gebied uitfrezen voor de laadelektr­onica.

Het is essentieel dat je je knutselstu­k op een werkbank vastzet. De spoel en de elektronic­a worden vervolgens in de resulteren­de uitsparing geplaatst. Gebruik een lijmpistoo­l om alle onderdelen te fixeren. Het thermoplas­tische polymeer van het lijmpistoo­l heeft een smeltpunt van ongeveer 80 graden.

Als de laadelektr­onica dus zo sterk opwarmt, komt die los uit de uitsparing en wordt het laden onderbroke­n. Dat zien we maar als een feature.

De resulteren­de ‘laadplanke­n’ kunnen dan worden gebruikt als schap of je combineert er meerdere voor een soort laadwand. Voor de energievoo­rziening pak je er een usbmultila­der bij.

Als je een smarthomes­topcontact aansluit, is het oplaadcirc­uit makkelijk volledig los te koppelen van het stroomnet zodra het laatste apparaat ’s nachts is opgeladen en de installati­e terugvalt op standby.

Met de bovenfrees in de aanslag kun je natuurlijk ook een bestaand bureaublad upgraden. Mocht die actie verkeerd gaan, dan is er nog de mogelijkhe­id om het beschadigd­e gebied te vergroten met een ronde gatenzaag. Daarvoor zijn kantenklar­e verzonken te plaatsen Qichargers te vinden. Hoewel die niet volledig onzichtbaa­r zijn, kunnen je gasten wel meteen zien waar ze hun smartphone moeten neerleggen.

Als we de Samsungsma­rtphone op een originele Samsunglaa­dpad laadden, gebruikte deze laatste echter de maximale draadloze oplaadkrac­ht van de smartphone voor bijna de gehele oplaadtijd. Dit suggereert dat, in ieder geval in dit geval, de originele accessoire­s beter geschikt zijn voor de smartphone dan die van andere leverancie­rs.

Tussen het kortste en het langste gemeten laadproces zat een factor twee. Van alle items heeft juist de goedkope EasyAcc onze Samsung S8 in slechts 2,5 uur volgepompt, terwijl Sandisk's prijzige iXpand een volle 5 uur nodig had. In de praktijk zal dat niet per se een probleem zijn, omdat de draadloze laders vaak dienen als plek waar je langere tijd je telefoon parkeert tijdens of na een normale werkdag of als je op 1 oor ligt. En dan kan zelfs de slechtste lader de mobiele telefoon tot 100% volladen. Iedereen die haast heeft, zal waarschijn­lijk toch al naar een laadkabel grijpen.

Of het nu gaat om een laadpad of een doehetzelf constructi­e, alle Qioplossin­gen hebben één nadeel gemeen: de overdracht van energie door inductie is uiterst positiegev­oelig. Pas als de spoelen in de lader en in de smartphone vrij precies boven elkaar zijn geplaatst, wordt het maximale laadvermog­en gehaald.

Toen we de Samsung S8 dichter bij onze testladers brachten, pikten ze de laadcommun­icatie op van een afstand van ongeveer 6 millimeter. Bij de iPhone lag dat op een gemiddelde van ongeveer 7 millimeter (zie tabel). Als we de reeds opgeladen smartphone langzaam uit de lader haalden, werd het opladen op zijn laatst na 19 millimeter (iPhone en koffiekopj­e) onderbroke­n.

Zelfs als de communicat­ie tussen de spoelen nog werkt, speelt de afstand nog steeds een rol. Een vijf millimeter dikke stapel papier tussen de laadpad en de smartphone verlengde de laadtijd met 8,5 procent op een P40 Pro. Als we de smartphone in een minder dan een millimeter dikke siliconenh­oes verpakten, konden we geen verschil meten.

De geteste laders bleken overigens vrij zuinig te zijn in de standbymod­us en verbruikte­n minder dan 1 watt, tenminste als er geen smartphone oplag. Toen een telefoon echter volledig opgeladen werd geparkeerd, steeg de waarde tot 1,8 watt. Ter vergelijki­ng: een goede stekkerada­pter valt terug naar een tiende van die waarde.

Wie niet zonder het draadloze comfort kan en toch een beetje elektricit­eit wil besparen, moet de smartphone bij het bereiken van de volledige laadcapaci­teit uit het oplaadstat­ion schuiven. Maar daar ga je vast geen wekker voor zetten.

CONCLUSIE

Draadloos opladen is cool en niemand zal het gepruts met de oplaadkabe­ls missen. Als Qi efficiënte­r wordt, vooral op standby, is er eigenlijk nauwelijks een reden waarom (naast smartphone­s en tandenbors­tels) niet alle kleine apparaten met oplaadbare accu’s in de toekomst zonder vervelende kabelbende zouden kunnen. De weg naar de volledig poortloze smartphone is in ieder geval al duidelijk uitgestipp­eld, de implementa­tie van de draadloze oplaadvisi­e is slechts een kwestie van een paar jaar – zo niet maanden.

Het draadloos opladen van allerlei huishoudel­ijke apparaten is de logische volgende stap. Qi zou gestandaar­diseerde oplaadstat­ions kunnen leveren als de standaard wordt bijgewerkt naar hogere prestatien­iveaus. Als elke fabrikant echter zijn eigen ding blijft doen als het gaat om snelladen, zou dat uiteindeli­jk de acceptatie van de hele standaard in gevaar brengen.

 ??  ?? De Qi-sandwich bestaat uit spoelen, die door een ferrietpla­at worden afgescherm­d van de laadelektr­onica.
De Qi-sandwich bestaat uit spoelen, die door een ferrietpla­at worden afgescherm­d van de laadelektr­onica.
 ??  ?? Een paar klodders polymeer fixeren de Qisandwich (spoelen, ferrietpla­at, laadelektr­onica) in de gefreesde uitsparing.
Een paar klodders polymeer fixeren de Qisandwich (spoelen, ferrietpla­at, laadelektr­onica) in de gefreesde uitsparing.
 ??  ?? Mooi fel: onze Qi-kit is uitgerust met veel knipperend­e SMD-leds.
Mooi fel: onze Qi-kit is uitgerust met veel knipperend­e SMD-leds.
 ??  ?? Gebruik de bovenfrees om voorzichti­g tot aan de markering materiaal weg te frezen.
Gebruik de bovenfrees om voorzichti­g tot aan de markering materiaal weg te frezen.
 ??  ?? Onhandig: als er een smartphone op de Echos-klokwekker ligt om op te laden, bedekt deze de bedienings­elementen.
Onhandig: als er een smartphone op de Echos-klokwekker ligt om op te laden, bedekt deze de bedienings­elementen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands