C’t Magazine

Vijf Starlink-weetjes

-

Waar komt de naam vandaan?

De naam Starlink is volgens een tweet van Elon Musk geinspiree­rd door het boek The Fault in Our Stars van John Green, een tragisch verhaal over jongeren die aan kanker lijden.

Welke bandbreedt­e bieden de satelliete­n?

Voor de eerste fase berekenden onderzoeke­rs van het Massachuse­tts Institute of Technology (MIT) in 2018 een netto capaciteit van 23,7 terabit per seconde – na aftrek van negatieve effecten zoals het gebrek aan grondstati­ons. Elke massale lancering van 60 satelliete­n verhoogt de transmissi­ecapacitei­t met maximaal 1 terabit per seconde. Door de toevoeging van de Kaband zou de netto capaciteit nu hoger moeten zijn.

Wat is de snelheid voor gebruikers? Theoretisc­h zouden individuel­e verbinding­en tot 1 Gbit per seconde mogelijk zijn, downloadsn­elheden van 610 Mbit per seconde zijn gedemonstr­eerd. Per gebruiker zou het in eerste instantie 40 tot 100 Mbit per seconde moeten zijn.

Wat heb je ervoor nodig?

Gebruikers hebben een terminal nodig die er volgens de foto’s uitziet als een convention­ele schotelant­enne.

Hoeveel kost het?

Elon Musk heeft de totale kosten in 2015 publiekeli­jk geschat op 10 tot 15 miljard dollar. In een TEDintervi­ew in 2018 schatte SpaceXvoor­zitter Gwynne Shotwell de kosten op ongeveer 10 miljard.

 ??  ?? De satelliets­chotels voor Starlink moeten een motor hebben om ze te kunnen richten op de satelliete­n.
De satelliets­chotels voor Starlink moeten een motor hebben om ze te kunnen richten op de satelliete­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands