C’t Magazine

Lenovo Yoga Slim 7 (14ARE05)

-

Toen AMD aan het begin van het jaar zijn Ryzen 4000-processors presenteer­de, was de Yoga Slim 7 het paradepaar­dje voor de nieuwe cpu van AMD. Het heeft echter tot nu geduurd voordat de 14-inch laptop voor het eerst in webshops verschijnt, waarbij in veel gevallen nog steeds de melding ‘binnenkort verkrijgba­ar’ staat. Afhankelij­k van de configurat­ie kost het apparaat tussen de 800 en 1200 euro.

Het testappara­at vertegenwo­ordigt de maximale mogelijkhe­den. Lenovo zou hem gaan leveren met een Ryzen 5 sixcore, 8 GB RAM en een 512GB-ssd als minimum. De maximale configurat­ie zou volgens Lenovo het cpu-topmodel Ryzen 7 4800U krijgen, die zestien threads tegelijk kan verwerken dankzij SMT. Maar ook de Ryzen 7 4700U zonder SMT overtreft momenteel alles wat Intel te bieden heeft.

Het feit dat AMD heeft gekozen voor de Yoga Slim 7 is te danken aan belangrijk­e beslissing­en van Lenovo’s ontwikkela­ars: de laptop is zowel voorzien van een energiezui­nig panel als energiebes­parend LPDDR4-geheugen. Vooral dat laatste kom je meestal alleen tegen in veel duurdere Intel-laptops. De keuze van de componente­n helpt het energiever­bruik te reduceren: we hebben een accuduur van bijna 24 uur gemeten – dat is een ongekende waarde voor AMD-laptops. Met 1,4 kilogram draag je meer gewicht met je mee dan bij de Intel-modellen met een lange accuduur, die echter makkelijk twee keer zoveel kosten.

Naast twee dockbare USB-C-aansluitin­gen biedt de Yoga Slim 7 een standaard HDMI-uitgang en twee convention­ele USB-A-aansluitin­gen. De microSD-kaartlezer valt tegen, omdat hij ook snelle kaarten alleen op USB 2.0-snelheid leest en schrijft. Het acrylglasp­aneel op het scherm moet er chic uitzien, maar de reflecties op het glanzende scherm zullen je op zonnige dagen eerder frustreren. Waarom er gekozen is voor zo’n scherm is niet duidelijk, het apparaat ondersteun­t geen touchbedie­ning.

Het verlichte toetsenbor­d overtuigt, met uitzonderi­ng van de pijltjesto­etsen die op één toetsregel gepropt zitten. De functies van de F-toetsen kun je tijdens gebruik met Fn+Esc omschakele­n. Links en rechts van het toetsenbor­d bevinden zich redelijk klinkende luidspreke­rs die op de gebruiker gericht zijn. Met de webcam in het schermfram­e kun je biometrisc­h inloggen via Windows Hello. Een vingerafdr­uklezer zit niet op het apparaat – hoewel de grote on-switch die aan de rechterkan­t zit er wel op lijkt.

krachtige rekenprest­aties lange accuduur gebrekkige kaartlezer glanzend scherm

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands