C’t Magazine

HP Envy x360 13 (ay0)

-

De Envy x360 13 weegt minder dan 1,3 kilogram en behoort daarmee tot de lichtste laptops met een AMD-processor. Dat is niet alleen handig voor het meenemen in de tas, maar als je de hybride laptop met het deksel omgeklapt gebruikt als tablet, telt elke gram minder mee – in tegenstell­ing tot het plaatsen op je bureau of schoot.

De randen van de behuizing zijn zo smal dat de twee USBA-poorten ieder een klein klepje hebben dat je eerst moet openklappe­n om er een usb-stekker in te kunnen steken. Als je dan een usb-stick inplugt die dikker is dan de stekker zelf, gaat de laptop op de usb-stick steunen, waardoor er druk op de poort en de usb-stick komt te staan. In dat geval is het beter om de laptop even op schoot te nemen of een korte verlengkab­el te gebruiken. De USB-C-aansluitin­g is dockable, maar in de doos wordt een voedingsun­it met een ronde stekker meegelever­d.

Het verlichte toetsenbor­d is prettig met aparte toetsen voor Home/End/Page Up/Page Down, maar het cursorblok op één regel vergt enige oefening. HP heeft de vingerafdr­uklezer geïntegree­rd in de onderste toetsenbor­dregel, tussen de rechter Alt-toets en de cursortoet­sen. Daardoor is daar geen plek voor een Windows-, Ctrl- of snelmenu-toets. De muispijl bedien je via het touchpad of touchscree­n, invoer met een stylus wordt niet ondersteun­d.

In tegenstell­ing tot de Envy 13-laptops die niet hybride zijn, is de door ons geteste Envy x360 13 uitsluiten­d met Ryzenproce­ssors verkrijgba­ar. In alle modellen die een typeaandui­ding hebben die met ay0 begint, zit een Ryzen 4000-processor. In de configurat­ies met ar0 in de naam die ook nog te koop zijn, zitten de oudere en tragere processors uit de vorige Ryzen 3000-generatie.

Het testmodel was al bijna maximaal uitgerust met een octacore Ryzen 7 4700U-cpu, 16 GB aan RAM en een ssd van 512 GB. Een bijna identieke versie met een ssd van 1 TB kost 1100 euro. De prijzen beginnen met 8 GB aan werkgeheug­en bij ongeveer 850 euro voor een Ryzen 5 4500U met zes kernen en een 256GB- of 512GB-ssd. Het RAM zit vast gesoldeerd en dus niet uitbreidba­ar, andere schermreso­luties zijn niet beschikbaa­r. Beetje jammer: in plaats van een toekomstbe­stendige Wi-Fi 6-module (IEEE 802.11ax) zit er alleen een geïntegree­rde Wi-Fi 5-compatibel­e wifimodule (IEEE 802.11ac) in alle modellen.

licht krachtige rekenprest­aties 16:9-scherm, ondanks hybride apparaat geen Wi-Fi 6

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands