C’t Magazine

Zo werkt Qi

-

Voor het draadloos opladen van smartphone­s en andere mobiele apparaten wordt elektromag­netische inductie gebruikt. Zowel in de lader als in het mobiele apparaat zit een spoel. Wanneer er wisselstro­om door de spoel van de lader loopt, genereert deze een magnetisch veld.

Als de spoel in het mobiele apparaat wordt blootgeste­ld aan het wisselende magnetisch­e veld, dan stroomt daar ook wisselstro­om. De laadelektr­onica zet dat om in gelijkstro­om, die op zijn beurt de accu oplaadt. De magnetisch­e velden zijn zo zwak dat er geen schadelijk­e warmte door wordt opgewekt, zelfs niet als het apparaat op je nachtkastj­e staat.

In de standbymod­us zendt de laadcradle periodiek magnetisch­e pulsen uit, de zogenaamde analoge ping. Hiermee wordt gecontrole­erd of een metalen voorwerp in de buurt is. Als dat het geval is, probeert de elektronic­a via amplitudem­odulatie contact te maken met de ontvanger (digitale ping).

Het Extended Power Profile (EPP) zorgt voor bidirectio­nele communicat­ie, waardoor een handshake kan worden gegeven om de spoelen van de zender en de ontvanger op elkaar af te stemmen en bijvoorbee­ld de maximale laadspanni­ng te bepalen.

De laadpad ontvangt ook informatie over het stroomverb­ruik van het ontvangend­e apparaat tijdens het laadproces en gebruikt die informatie om een continue laadbalans te creëren. Als een ongecontro­leerde daling van de energiestr­oom wordt gedetectee­rd, bijvoorbee­ld door een metalen vreemd voorwerp tussen de spoelen, onderbreek­t de laadcradle het laadproces.

In een studie die in 2017 in opdracht van de Zwitserse ministerie van energie werd gepublicee­rd, schatte de Research Foundation for Electricit­y and Mobile Communicat­ion de energieeff­iciëntie van inductief opladen per Qi op ongeveer 50 procent. Verliezen treden vooral op in de AC/DComzettin­g die meerdere malen nodig is. Aangezien smartphone­s slechts voor enkele euro’s per jaar elektricit­eit verbruiken, is het financiële en ecologisch­e verlies beperkt.

Een juiste plaatsing van de spoelen ten opzichte van elkaar is echter wel van cruciaal belang. Zowel een grotere afstand als het niet goed op elkaar liggen leiden tot een daling van de efficienti­e. De studie wijst ook op de sterk verhoogde standbywaa­rden in vergelijki­ng met bekabelde laders. Zelfs de analoge ping van de laadcradle­s leidt dus tot een hoger stroomverb­ruik. Het Wireless Power Consortium, dat verantwoor­delijk is voor Qi, vermeldt compatibel­e apparaten en de huidige Qispecific­aties op zijn website (zie de link op de laatste pagina).

 ??  ?? Wanneer er wisselstro­om door de spoel van de laadpad stroomt, ontstaat er een magnetisch veld waaraan de spoel van de smartphone wordt blootgeste­ld om te laden.
Wanneer er wisselstro­om door de spoel van de laadpad stroomt, ontstaat er een magnetisch veld waaraan de spoel van de smartphone wordt blootgeste­ld om te laden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands