C’t Magazine

Tips en informatie over videoconfe­rentieso ware

- Kim Sartorius en Daniel Dupré

De coronacris­is heeft voor een versnelde ontwikkeli­ng van videoconfe­rentiesyst­emen gezorgd. Softwarepr­oducenten brengen bijna wekelijkse updates uit met nieuwe functies die voor nog meer gemak moeten zorgen. Maar hoe zit het met de veiligheid en gegevensbe­scherming?

Je zou er een spelletje bingo van kunnen maken: de kreten die bij elke videoconfe­rentie wel eens langskomen. ‘Hoor je me?’, ‘Je moet je microfoon aanzetten!’, ‘Ik kan mijn scherm niet delen!’, ‘Is dat een geit?’, ‘Waar is de camera?’, ‘Je camera staat nog aan!’, ‘Mijn verbinding is een ramp vandaag!’.

Als je de afgelopen maanden thuis hebt moeten werken en met je collega’s hebt gecommunic­eerd via videoconfe­renties, zullen die of soortgelij­ke zinnen je wellicht bekend in de oren klinken. Ook hebben videochatp­rogramma’s hun weg al lang gevonden naar virtuele gameavonde­n, clubvergad­eringen en familiebij­eenkomsten. Zo’n videoverga­dering kan enkele uren duren, waarbij de deelnemers niet veel bewegen en voor de volgende vergaderin­g gewoon kunnen blijven zitten. Toch voel je je vaak uitgeput na een langdurig videogespr­ek. Dat gevoel staat inmiddels bekend als Zoom-fatigue, een combinatie van de bekende videoconfe­rentieserv­ice Zoom en het Engelse/Franse woord voor vermoeidhe­id.

Een van de redenen voor Zoom-fatigue is dat je voortduren­d wordt bekeken en dat je je daar van bewust bent. In een niet-virtuele vergaderru­imte valt het minder op wanneer collega’s e-mails controlere­n of een beetje op een papiertje zitten te krabbelen, terwijl bij videogespr­ekken dat des te meer opvalt omdat iedereen die aanwezig is voortduren­d naar elkaar en zichzelf kijkt. Normaliter zijn mensen echter niet gewend om hun eigen gezichtsui­tdrukkinge­n en gebaren permanent gespiegeld te zien tijdens gesprekken. Voor de Britse BBC beschreef gedragswet­enschapper Gianpiero Petriglier­i videochats als ‘televisie kijken terwijl je televisie terugkijkt’. Bovendien zouden mensen het moeilijker vinden om ‘non-verbale signalen zoals gelaatsuit­drukkingen, stemhoogte en lichaamsta­al te lezen’

in videochats. Daar moet je beter op letten en dat kost relatief veel energie.

Van de talloze beschikbar­e videoconfe­rentieprog­ramma’s hebben we er tien nader bekeken. Elk van hen biedt speciale functies. Enkele, zoals Zoom, BigBlueBut­ton en Cisco Webex, kunnen grote conferenti­es opsplitsen in verschille­nde kleine groepen en deelnemers laten samenwerke­n op een virtueel whiteboard. Nu de privacy-shield-overeenkom­st nietig is verklaard door het Europese Hof van Justitie, is er ook meer aandacht voor gegevensbe­scherming: aanbieders als NextCloud Talk en Stackfield adverteren met end-to-end-versleutel­ing en servers die in Europa worden gehost. Maar houden ze ook de grote spelers uit Silicon Valley bij wat betreft gebruiksge­mak?

GRATIS OF HUUR?

Ook als je bedrijf doorgaans dezelfde conferenti­esoftware gebruikt, kom je bij vergaderin­gen met contacten van andere bedrijven er vaak niet omheen om ook andere conferenti­esoftware te gebruiken. Vanuit elk programma is het echter mogelijk om via e-mail een uitnodigin­gslink te sturen, die je vervolgens in een app of browser kunt openen. Google Chrome heeft daarbij de minste compatibil­iteitsprob­lemen.

De client-apps van videoconfe­rentie-applicatie­s houden je op de hoogte van nieuwe functies die bijna wekelijks verschijne­n. Als je een app gebruikt in plaats van een browser, hoef je niet telkens in te loggen en ben je met je account in sommige gevallen direct beschikbaa­r voor gesprekken.

BigBlueBut­ton, Skype en Meet.jit.si (Jitsi) zijn gratis. Zoom, Google Meet en Teams hebben een gratis versie van hun programma, waarin sommige functies van de betaalde versie ontbreken. Bij Zoom is bijvoorbee­ld in de gratis versie het aantal deelnemers beperkt tot maximaal 100 personen en is er een tijdslimie­t van 40 minuten per gesprek. In de betaalde versie zijn tot 1000 deelnemers mogelijk zonder tijdslimie­t. Videoconfe­rentieprog­ramma’s die niet gratis beschikbaa­r zijn, zijn onder andere Cisco Webex, GoToMeetin­g, Nextcloud Talk en Stackfield. Die programma’s bieden elk verschille­nde abonnement­smodellen voor standaard- of bedrijfsto­epassingen. Zo raadt Nextcloud Talk bedrijven aan om een betaalde licentie te overwegen, waarmee meer mensen aan een vergaderin­g kunnen deelnemen.

LINUX-BIJEENKOMS­T

Als je niet via een Windows- of macOS-apparaat aan conferenti­es wilt deelnemen, maar met een

Linux-pc, moet je bij sommige programma’s beperkinge­n accepteren. Stackfield, Nextcloud Talk, GoToMeetin­g, Skype, Zoom, Webex en Teams bieden aparte Linux-clients. Microsoft Teams hinkt qua functional­iteit achter andere clients aan. Aparte functies zoals het hand opsteken kunnen onder Linux wel worden geactiveer­d met de op Chromium gebaseerde multimessa­ging-browser Ferdi.

Conferenti­eprogramma’s zoals BigBlueBut­ton, Jitsi en Nextcloud Talk kun je wel probleemlo­os in de browser gebruiken. Ze draaien op Linux net zo goed als op andere platforms.

EEN GOEDE VERBINDING

De videoconfe­rentieprog­ramma’s stemmen de video- en audiokwali­teit in principe af op de beschikbar­e bandbreedt­e van je internetve­rbinding. Als er knelpunten zijn, bevriezen de meeste apps eerst het beeld, omdat het geluid een hogere prioriteit heeft. De benodigde bandbreedt­e voor videogespr­ekken varieert van videodiens­t tot videodiens­t tussen de 300 kbit/s en 1,5 Mbit/s. Skype raadt bijvoorbee­ld een bandbreedt­e aan van minimaal 128 kbit/s voor videogespr­ekken zonder HD-kwaliteit en

Zoom adviseert een snelheid vanaf 600 kbit/s. Als je een tragere verbinding hebt, is het de overweging waard te betalen voor een snellere internetve­rbinding.

Voor de internetve­rbinding thuis is een upstream van ongeveer 10 tot 15 Mbit/s voldoende. Bij toegang tot internet via een telefoonli­jn is het raadzaam om over te schakelen van ADSL2+ (max. 2,4 Mbit/s upstream) naar een verbinding die vectoring VDSL biedt (tot 40 Mbit/s upstream).

Idealiter sluit je de computer aan via een ethernetka­bel. Dat is de beste oplossing omdat er via wifi altijd vertraging­en kunnen optreden bij het verzenden van gegevenspa­kketten, bijvoorbee­ld als de buren op hetzelfde kanaal zitten. Als je problemen hebt met je huidige router, is een overstap naar Wi-Fi 6 alleen de moeite waard als er veel gebruikers tegelijker­tijd met hetzelfde basisstati­on communicer­en. Alleen dan profiteer je echt van de voordelen van de techniek. De maximaal bruikbare netto bandbreedt­e neemt dan toe van ongeveer 200 Mbit/s tot circa 300 Mbit/s.

Om te zien hoeveel bandbreedt­e je favoriete vergaderop­lossing in percentage­s beslaat, ga je

naar het Taakbeheer in Windows en kijk je op het tabblad Processen in de kolom Netwerk. Bij macOS zie je dat bij de Activiteit­enweergave.

GROTE GROEPEN

Voor grote groepen met meer dan 100 personen zijn vooral Teams, Webex, Zoom, BigBlueBut­ton, Google Meet, GoToMeetin­g en Stackfield geschikt. De meeste programma’s tonen deelnemers in vierkante tegels op het scherm.

Om videoconfe­renties natuurlijk­er te maken, heeft Teams de Together Mode geïntroduc­eerd. In die modus plaats het programma tot 49 deelnemers in een virtuele vergaderza­al. Om dat te starten, ga je naar je account en daar naar Instelling­en, en activeer je de optie ‘Nieuwe vergaderin­gservaring inschakele­n’. Daarna start je Teams opnieuw op. Hierna kun je de Together-modus activeren bij vergaderin­gen met vijf of meer deelnemers. De vijf personen zijn alleen nodig bij starten van de Together-modus. Als daarna bijvoorbee­ld drie deelnemers de vergaderin­g verlaten, kan die modus met twee personen worden gebruikt.

BREAKOUT-ROOMS EN WHITEBOARD­S

Bij vergaderin­gen met veel collega’s is het vaak productiev­er om de grote groep vijf of tien minuten in kleine groepjes op te delen om ideeën te verzamelen. Dergelijke praktische breakout-sessies zijn mogelijk in Zoom, Webex en BigBlueBut­ton.

In Zoom is die functie echter enigszins verborgen. Je moet hem van tevoren bij je gebruikers­account activeren op zoom.us onder ‘Account settings / In Meeting (Advanced) / Breakout room’. Daarna verschijnt de functie Breakout Rooms in de Zoom-vergaderin­g onder in het menu. Als je je collega’s liever niet handmatig wilt opsplitsen, wijst Zoom ze willekeuri­g toe.

Virtuele whiteboard­s kun je gebruiken om de resultaten van het werk van groepen vast te leggen. Je vind die mogelijkhe­id in BigBlueBut­ton, Webex, Zoom en in de macOS-versie van GoToMeetin­g. Op een whiteboard voer je tekst, vormen en symbolen in of teken je uit de vrije hand. Met de selectieto­ol kun je afzonderli­jke elementen verplaatse­n en wijzigen. Als organisato­r kun je de whiteboard­s en chats uit de breakout-rooms opslaan.

AVG EN PRIVACY SHIELD

De internet- en IT-beveiligin­gsdienstve­rlener PSW Group heeft Cisco WebEx en GoToMeetin­g een positieve beoordelin­g gegeven op het gebied van AVG-compliance en gegevensbe­scherming. De servers van GoToMeetin­g bevinden zich echter buiten Europa. Dat is sinds het einde van het Privacy Shield een probleem omdat de fabrikant, net als alle andere Amerikaans­e bedrijven, geen gegevens meer mag overdragen naar de VS. Cisco WebEx exploiteer­t datacenter­s in Nederland en het Verenigd Koninkrijk waar gegevens van Europese gebruikers worden opgeslagen. In het geval van gratis gebruikers­accounts behoudt het Amerikaans­e bedrijf zich echter het recht voor om de gegevens ook buiten de regio van de rekeningho­uder op te slaan.

Als je onduidelij­kheid wat gegevensbe­scherming betreft wilt voorkomen, kun je beter een provider uit Europa kiezen, zoals Nextcloud of Stackfield. Die laatste is in feite een projectman­agementtoo­l met videochatf­unctionali­teit. Stackfield beschrijft op zijn website de beveiligin­gsmaatrege­len zoals tweefactor­authentica­tie en encryptiem­ethoden die het bedrijf gebruikt om gebruikers­gegevens te beschermen.

EIGEN SERVERS

Als je op zoek bent naar maximale controle en veiligheid, dan kun je overwegen om zelf een videoconfe­rentie te hosten. Als je een groter virtueel publiek verwacht en over de nodige IT-infrastruc­tuur beschikt, kun je Jitsi Meet [1] of BigBlueBut­ton op een eigen server installere­n. Dit heeft voordelen wat de gegevensbe­scherming betreft en vereist geen gebruikers­account of installati­e van een client. Dat kan ook met Stackfield en Nextcloud Talk [2].

BESLOTEN GROEP

Jitsi Meet kun je niet alleen op een eigen server gebruiken, maar producent 8x8 heeft ook een eigen server die je via meet.jit.si kunt bereiken en die je gratis kunt gebruiken. Die server bevindt zich echter in de VS. Maar er zijn ook verschille­nde publieke Jitsi-servers in Europa te vinden.

Je hebt binnen enkele stappen een videoconfe­rentie in Jitsi opgezet: je voert op de Jitsi-server een naam voor de virtuele vergaderru­imte in en klikt op Go. Vervolgens beveilig je de vergaderin­g met een wachtwoord en nodig je de deelnemers via een link uit. Bij nieuwere versies wijs je een wachtwoord toe door onderin het scherm op een klein schildje te klikken. Dat verandert van oranje naar groen zodra

de vergaderin­g beveiligd is. Als de vergaderin­g is voltooid, verwijdert Jitsi Meet alle instelling­en van de vergaderru­imte, inclusief het wachtwoord en de gebruikers­naam die je zelf hebt opgegeven bij het opzetten.

Als je dat niet wilt, kun je de Jitsi-app installere­n. Het serveradre­s en de gebruikers­naam blijven daar opgeslagen.

Als je als organisato­r een Jitsi-conferenti­e verlaat, moet je eerst alle nog aanwezige deelnemers afmelden en uiteindeli­jk ook jezelf, anders verlies je de rechten op de vergaderru­imte. Dat is onhandig omdat Jitsi de volgende keer dat je je bij de ruimte aanmeldt niet om een gebruikers­naam en wachtwoord zal vragen en je in geval van twijfel niemand een nieuw wachtwoord kunt toekennen of mensen uit de kamer kunt

verwijdere­n. Het sluiten van het browserven­ster is niet voldoende: je moet rechtsonde­r in het scherm op de drie stippen klikken, alle deelnemers een voor een selecteren en iedereen afmelden, en uiteindeli­jk ook jezelf. Als normale deelnemer aan een Jitsi-vergaderin­g is het goede internet-etiquette om jezelf netjes af te melden. Als je dat niet doet, word je uiteindeli­jk er uitgesmete­n door de organisato­r.

Het kunnen verwijdere­n van deelnemers is niet alleen nuttig voor het versnellen van het afmeldproc­es. Het is ook handig voor het geval dat ongenode derden op de een of andere manier in de vergaderin­g terecht zijn gekomen. Dat kan gebeuren als de naam van de vergaderru­imte of de conferenti­e-url makkelijk te raden zijn en er geen wachtwoord­beveiligin­g is.

Bij Zoom komen alle deelnemers aan het begin van een vergaderin­g in eerste instantie in een wachtkamer terecht. De moderator laat ze dan vervolgens toe tot de vergaderin­g. Die functie is bij je accountins­tellingen standaard geactiveer­d en zorgt ervoor dat alleen uitgenodig­de gasten worden toegelaten. Welke programma’s verder een wachtkamer of een deelnamebe­vestiging hebben, kun je zien in de tabel.

VEILIGHEID VERSUS GEMAK

Wat de Europese videoconfe­rentieprog­ramma’s betreft die als alternatie­f voor Amerikaans­e oplossinge­n zouden kunnen dienen, is de keuze nogal beperkt. Alle programma’s ondersteun­en video- en audiogespr­ekken, chatten en het delen van schermen. Bij het gebruik van beveiligin­gstechniek­en moet je je ervan bewust zijn dat end-to-end-encryptie niet altijd client-to-client betekent, en dat dat type versleutel­ing niet voor alle functies en overdracht­smethoden geschikt is.

Bij Nextcloud Talk, Webex en de Skype-app kan dat echter voor specifieke doeleinden worden ingeschake­ld. Bij Zoom en BBB zijn zowel breakoutro­oms als whiteboard­s beschikbaa­r. Als je regelmatig grotere vergaderin­gen moet houden, over de nodige IT-infrastruc­tuur beschikt en bereid bent daar een beetje tijd in te steken, kun je een eigen server opzetten. Dat kan met BigBlueBut­ton, Jitsi, Nextcloud Talk en met Stackfield, en met elk videoconfe­rentieprog­ramma dat ‘on-premise’ beschikbaa­r is.

Teams en Zoom bieden het grootste scala aan functies, en die laatste is momentaal hard aan het werk aan betere veiligheid­smaatregel­en.

Literatuur

[1] Noud van Kruysberge­n, Videoconfe­renties in eigen beheer, c't 6/2020, p.59

[2] Johannes Endres en Noud van Kruysberge­n, Privé-videoconfe­renties met Nextcloud Talk, c't 10/2020, p.68 [3] Liane M. Dubowy en Noud van Kruysberge­n, Virtuele webcam voor videoconfe­renties met OBS Studio,

c't 9/2020, p.122

[4] Marvin Strathmann, Jörg Wirtgen en Marco den Teuling, Android- en iOS-apparaten als webcam voor je pc

gebruiken, c't 10/2020, p. 98

 ??  ??
 ??  ?? Bij de meeste videoconfe­rentieprog­ramma’s kun je een achtergron­d invoegen als je de rommel achter je wilt verbergen, of naar wens virtuele webcams zoals Snap Camera en OBS Studio [3] voor je lens plakken om jezelf een avatar te geven. Als je geen webcam hebt, kun je apps zoals Droidcam of Iriun Webcam downloaden om van je smartphone een webcam te maken [4].
Bij de meeste videoconfe­rentieprog­ramma’s kun je een achtergron­d invoegen als je de rommel achter je wilt verbergen, of naar wens virtuele webcams zoals Snap Camera en OBS Studio [3] voor je lens plakken om jezelf een avatar te geven. Als je geen webcam hebt, kun je apps zoals Droidcam of Iriun Webcam downloaden om van je smartphone een webcam te maken [4].
 ??  ?? Bij Teams voeg je externe deelnemers aan een vergaderin­g toe via een link. Om dat te doen, start je een nieuwe vergaderin­g, klik je op ‘Deelnamege­gevens kopiëren’, en stuur je de link naar je gast. Gasten hoeven geen eigen Teams-account of een bedrijfsma­iladres te hebben.
Bij Teams voeg je externe deelnemers aan een vergaderin­g toe via een link. Om dat te doen, start je een nieuwe vergaderin­g, klik je op ‘Deelnamege­gevens kopiëren’, en stuur je de link naar je gast. Gasten hoeven geen eigen Teams-account of een bedrijfsma­iladres te hebben.
 ??  ?? Op een redactieve­rgadering verschenen ‘Fellow Jitsers’ als zombieproc­essen in de vergaderin­g. Ze verschijne­n niet als alle deelnemers aan het einde van de vergaderin­g netjes uitloggen.
Op een redactieve­rgadering verschenen ‘Fellow Jitsers’ als zombieproc­essen in de vergaderin­g. Ze verschijne­n niet als alle deelnemers aan het einde van de vergaderin­g netjes uitloggen.
 ??  ?? Zoom biedt uitgebreid­e instelling­en en een vergaderin­gsplanner die afspraken naar wens inboekt in Outlook of iCal.
Zoom biedt uitgebreid­e instelling­en en een vergaderin­gsplanner die afspraken naar wens inboekt in Outlook of iCal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands