C’t Magazine

So ware

- Dorothee Wiegand en Noud van Kruysberge­n

Wat de pc-toepassing­en betre , ging het op de interne Microso -beurs Ignite dit jaar enerzijds om niet de allernieuw­ste innovaties en anderzijds om aankondigi­ngen van diverse uitbreidin­gen voor de conferenti­eso ware Teams. Een interessan­t bericht over Microso O ice zat verborgen in de Exchange-teamblog.

De trend naar het thuiswerke­n hee voor Microso Teams veel nieuwe gebruikers opgeleverd. Microso stelt zijn videoconfe­rentieso ware nu dan ook centraal – zoals met de nieuwe Home Site App, die de SharePoint-startpagin­a en daarmee het bedrijfsin­tranet direct toegankeli­jk maakt voor Teams.

Microso is van plan om de bestaande apps geleidelij­k aan te integreren in Teams, waaronder de Power BI App. En er worden nieuwe toegevoegd. Met Power Virtual Agents kunnen gebruikers bijvoorbee­ld apps en chatbots direct in de conferenti­eso ware inbouwen en publiceren. De Power Automate App maakt het mogelijk om workflows te automatise­ren, bijvoorbee­ld door het opzetten van autorisati­eprocessen in Teams. Veel van wat op de Ignite werd aangekondi­gd, zal pas tegen het einde van het jaar beschikbaa­r zijn – en dan deels nog alleen voor Engelstali­ge gebruikers. Dat geldt bijvoorbee­ld voor speciale hardware voor Teams-meetings van Lenovo en Yealink en de integratie van Cortana om die te besturen.

Innovaties in de eigenlijke kernactivi­teit van Teams, de vergaderin­gen, werden voor het grootste deel al begin juli gepresente­erd. De Together Mode zet alle deelnemers van een vergaderin­g voor een gemeenscha­ppelijke achtergron­d, en met de uitbreidin­g van de zogenaamde Dynamic View kunnen de degenen die een presentati­e geven in een Teams-meeting met behulp van door de gebruiker gedefiniee­rde layouts bepalen hoe ze grafieken of presentati­edia’s op het scherm rangschikk­en.

Bovendien wordt Teams uitgebreid met Breakout rooms waar deelnemers in kleine groepen kunnen discussiër­en. Aan het eind van een vergaderin­g zal in de toekomst een samenvatti­ng van de vergaderin­g beschikbaa­r zijn, met audio- of video-opnamen, (chat-) transcript­s en gedeelde bestanden.

Een nieuwe deelnemers­registrati­efunctie met geautomati­seerde e-mailnotifi­catie maakt het eenvoudige­r om webinars en klantprese­ntaties te organisere­n. Bovendien moeten vanaf het einde van het jaar Teams-meetings met 1000 actieve deelnemers en tot 20.000 kijkers mogelijk zijn.

Voor de tweede hel van 2021 kondigde Microso nieuwe versies aan voor Exchange Server, SharePoint Server, Skype voor Business Server en Project Server. Voor Exchange-klanten zal die versiewiss­eling hen dwingen om voor het eerst een abonnement te nemen. De nieuwe versie zal beheerders ondersteun­en met het Exchange Admin Center, en toegang tot support, so ware-updates, en security- en tijdzonepa­tches bieden. Er was op de Ignite geen specifieke informatie beschikbaa­r voor gebruikers van oudere versies, met name voor Exchange 2016, waarvan de basissuppo­rt op 13 oktober 2020 afliep.

Een enkele, onopvallen­de zin op de Exchange Team Blog verwijst naar de toekomst van Microso Office als kantoorpak­ket: “Microso O ice will also see a new perpetual release for both Windows and Mac, in the second half of 2021.” Dat betekent dat Microso zijn huidige praktijk van het aanbieden van een koopversie van de O ice-suite parallel aan de Microso 365-abonnement­sversie blijkbaar wil voortzette­n.

 ??  ?? Allerlei soorten nieuws over Teams stonden in het middelpunt van Ignite, waaronder de Together Mode voor grappige groepsvide­o’s van een meeting.
Allerlei soorten nieuws over Teams stonden in het middelpunt van Ignite, waaronder de Together Mode voor grappige groepsvide­o’s van een meeting.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands