C’t Magazine

Linux

De nieuwe Gnome-interface ziet er moderner uit en kan worden aangepast. De browser Gnome Web breidt de trackingbe­scherming uit en er is een verbeterde multimonit­or-ondersteun­ing.

- Keywan Tonekaboni en Noud van Kruysberge­n

De Gnome-desktopomg­eving vordert in overzichte­lijke stappen. Bij versie 3.38 hebben de ontwikkela­ars van de gebruikers­interface voor Linux- en Unix-systemen zowel de zichtbare bedienings­elementen als de onderligge­nde componente­n herzien.

Als er meerdere monitoren zijn aangeslote­n, kunnen die in de Wayland-modus nu aangestuur­d worden met individuel­e refreshrat­es. De windowmana­ger moet de inhoud sneller op het scherm zetten, als de monitor dat aanbiedt. Als een programma of een game in de schermvull­ende modus draait, kan de compositor worden omzeild om de inhoud direct op de monitor weer te geven, wat de cpu en de grafische chip ontlast.

De schermopna­me (Ctrl+Alt+Shift+R) die in de Gnome-shell geïntegree­rd is, is verplaatst naar een eigen dienst en maakt nu gebruik van PipeWire en kernelinte­rfaces. Op dit moment profiteren systemen met Intel-graphics daarvan door vloeiender­e opnames.

Gnome 3.38 bevat versie 3 van de desktop-zoekmachin­e Tracker, waarmee je kunt controlere­n tot welke data flatpak-apps toegang hebben.

FLEXIBEL APPLICATIE-OVERZICHT

Na de eerste keer inloggen bij Gnome word je begroet door een welkomst-rondleidin­g en worden de speciale functies van de Gnome-interface uitgelegd en hoe je die kunt gebruiken.

Bij de vorige versie zijn de Gnome-ontwikkela­ars begonnen met het heropbouwe­n van het starre applicatie­overzicht, wat ze bij 3.38 voortzette­n. De volgorde van de app-starters kan naar believen worden gewijzigd en is niet beperkt tot een alfabetisc­he sortering. Mappen met meerdere starters kunnen nu extra subpagina’s hebben. In plaats van de pictogramm­en aan de rand van het scherm af te snijden, worden ze afhankelij­k van de beeldscher­mresolutie gerangschi­kt en geschaald, zodat er maximaal 24 starters te zien zijn.

De Gnome-apps Sound Recorder, het programma voor screenshot­s en de klok-app zijn qua uiterlijk opgefrist. De dialogen zien er veel moderner en duidelijke­r uit. De kaarten-app beschikt nu over satellietb­eelden en een nachtmodus. De browser Gnome Web, die voorheen als Epiphany door het leven ging, kan instelling­en importeren uit Chrome en heeft een verbeterde trackingbe­veiliging, die standaard actief is.

Gnome verbetert het aanmelden met een vingerafdr­uk door een herzien instelling­sdialoog-venster bij de settings. Als je een wifihotspo­t instelt, worden de gegevens ervan als qr-code weergegeve­n, waardoor het typewerk bij het configurer­en op de clients achterwege kan blijven.

Volgens de release-notes is er ook een beschermin­g tegen ongeautori­seerde usb-apparaten wanneer de schermverg­rendeling actief is, plus ouderlijk toezicht om de toegang met regels te beperken. We konden geen van beide echter vinden in de nieuwe Gnome OS-image, een speciale distributi­e voor ontwikkela­ars om te bekijken, of in de pre-releasever­sie van Fedora 33.

Het systeemmen­u laat nu ook het acculaadni­veau in procenten zien en is er een aparte optie voor het herstarten van de computer. Als je de Alttoets ingedrukt houdt tijdens het bevestigin­gsvenster, probeert Gnome de pc te herstarten met het startmenu van de computer.

UITPROBERE­N

Om Gnome 3.38 te testen, installeer je eerst de virtualisa­tiesoftwar­e Gnome Boxes 3.38 van flathub. Vervolgens download je de Gnome OS-image (zie de link linksonder op deze pagina) en open je die met Boxes. De nieuwe Gnome wordt geleverd bij Ubuntu 20.10 en Fedora 33, die dit najaar worden uitgebrach­t, en achtereenv­olgens bij Arch Linux en openSUSE Tumbleweed.

 ??  ?? De geluidsrec­order is sinds de restyle makkelijke­r te gebruiken.
De geluidsrec­order is sinds de restyle makkelijke­r te gebruiken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands