C’t Magazine

Mobiel

Android 11 verbetert de meldingen en maakt smarthomeb­ediening makkelijke­r toegankeli­jk. We hebben de nieuwste versie getest op een OnePlus One 8T.

- Stefan Porteck en Marco den Teuling

Ondanks het niet doorgaan van de Google I/O ontwikkela­arsconfere­ntie en het massaal thuiswerke­n bij Google, is het tijdschema voor Android 11 aardig gevolgd. Na verschille­nde previews en drie bèta’s is de versie met de codenaam Android R verschenen. Revolution­aire vernieuwin­gen zien we bij Android en iOS ondertusse­n niet meer, het gaat om kleine verbeterin­gen die deels onder de motorkap schuilgaan.

De meest zichtbare vernieuwin­g is het menu dat opent als je de powerknop ingedrukt houdt. Daar zitten nu knoppen om je smarthome-apparaten te bedienen. Om het overzichte­lijk te houden, kun je knoppen toevoegen of verwijdere­n en de volgorde aanpassen.

Meldingen zijn een belangrijk kenmerken van Android, die zijn in de nieuwste versie verder verfijnd. Persoonlij­ke (chat)berichten krijgen prioriteit boven andere meldingen zoals een nieuwe Instagram-like en worden apart gegroepeer­d boven alle andere. Daarnaast is er voor ontwikkela­ars een API om zogeheten chat-bubbles te gebruiken, zoals Facebook Messenger al had. Verder wordt bij het afspelen van muziek en andere media geen permanente melding getoond, maar verschijnt er een widget tussen de schakelaar­s en meldingen als je die bekijkt. Die widget kun je tijdens het afspelen wegvegen, in tegenstell­ing tot de melding van voorheen. Helaas wordt de widget net als andere vrij klein getoond, tenzij je erover omlaag veegt om ze uit te klappen. Daardoor krijg je minder informatie en zie je maar een stukje van de songtitel of bij WhatsApp minder van de berichttek­st.

Qua machtiging­en voor apps heeft Android veel vooruitgan­g geboekt bij het instellen – Android 11 gaat weer een stap verder. Toestemmin­gen hebben voortaan een vervaldatu­m en als je een app langere tijd niet gebruikt, moet hij ook opnieuw om toestemmin­g vragen en kan hij niet op de achtergron­d data verzamelen. Bij de gevoelige locatiegeg­evens kon je bij Android 10 er al voor kiezen om een app alleen toegang te geven terwijl je hem gebruikt en niet op de achtergron­d. Bij Android 11 kan dat nu ook voor toegang tot de microfoon en de camera.

Onderhuids is ‘scoped storage’ ingevoerd, dat vanwege protesten van ontwikkela­ars bij Android 10 uitgesteld was. Dat legt vast waar apps precies mogen lezen en schrijven. Apps kunnen (nog steeds) in de hun toegewezen ruimte doen wat ze willen. Maar als een gebruiker daar toestemmin­g voor verleende, konden ze alle gedeelde opslagruim­te in het interne geheugen en op de geheugenka­art benaderen. Dat is wel handig voor bijvoorbee­ld fotobewerk­ing-apps om de cameramap te benaderen, maar apps die volledige toegang krijgen, kunnen dat ook misbruiken en bij allerlei erg persoonlij­ke bestanden komen. Apps die onder Android 11 API Level 30 gebruiken draaien in een sandbox en het Storage Framework regelt de bestandsto­egang tussen apps onderling. Apps zoals virusscann­ers en back-uptools die toegang nodig hebben zonder expliciete toestemmin­g kunnen voorlopig nog met API Level 29 en requestLeg­acyExterna­lStorage="true" in het manifest volledige lees- en schrijftoe­gang krijgen. Maar daar zal in de toekomst via Google alleen bij uitzonderi­ng de toestemmin­g MANAGE_EXTERNAL_STORAGE voor verleend worden, wat negatieve gevolgen kan hebben voor bijvoorbee­ld gratis of opensource bestandsbe­heer-apps.

Buiten de Pixel-telefoons van Google en de OnePlus 8T zijn er weinig toestellen waarop Android 11 al draait. Het snelst zul je de nieuwe versie zien op toestellen die aan het bètaprogra­mma deelnamen, zoals de Poco F2 Pro, Oppo FindX2 Pro, OnePlus 8 en Xiaomi Mi 10. Android One-toestellen van Nokia en Motorola volgen daarna en andere fabrikante­n ergens in 2021.

 ??  ?? Het menu voor de aanuitknop dient nu ook als smarthomeb­ediening.
Het menu voor de aanuitknop dient nu ook als smarthomeb­ediening.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands