C’t Magazine

Processors

De komende generatie Alder Lake hybride-cpu’s van Intel die in 2021 worden verwacht, hebben geen AVX-512, maar wel AVX-VNNI en andere verbeterin­gen. Sapphire Rapid Xeons zullen AMX-TMUL ondersteun­en.

- Christof Windeck en Daniel Dupré

De volgende generatie Intel-processors zal nieuwe functies introducer­en, waarvan Intel onlangs een aantal heeft aangekondi­gd. Enkele moeten voor meer veiligheid zorgen, zoals de Key Locker, die ook al beschikbaa­r is bij Tiger Lake. Andere, zoals AVX-VNNI en de AMX-Tile Matrix Multiply Unit (TMUL) beloven hogere prestaties en sommige zijn bedoeld om de efficiënte toepassing van de aankomende hybride processors met Core i- en Atom-cores te verbeteren.

De meeste van de innovaties hebben betrekking op de 10nm-processors Alder Lake (voor desktop-pc’s, vermoedeli­jk met LGA1700-socket) en Sapphire Rapids (voor servers) die gepland zijn voor 2021. Die laatste ondersteun­t ook DDR5 RAM en PCI Express 5.0.

HYBRIDE AANSTURING

Na de hopelijk laatste 14nm-processor voor desktops Rocket Lake-S zal in de tweede helft van 2021 de hybride Alder Lake verschijne­n. Die moet in krachtige Core i- en zuinige Atom-cpu’s terechtkom­en. De Core i-kernen behoren waarschijn­lijk tot de Golden Cove-microarchi­tectuur en de Atoms tot de Gracemont-generatie.

Intel heeft in het document ‘Intel Architectu­re Instructio­n Set Extensions and Future Features Programmin­g Reference’ vermeldt dat Alder Lake – in tegenstell­ing tot voorganger Tiger Lake – geen AVX-512-units zal hebben. Dat komt waarschijn­lijk omdat de Atom-kernen er niet over beschikken. In plaats daarvan krijgt Alder Lake een 256-bit versie van de Vector Neural Network Instructio­ns (VNNI), die AVX-VNNI wordt genoemd. Die instructie­s zijn bedoeld om AI-inferencin­g te versnellen, oftewel het toepassing van AI-algoritmen op gegevens.

Om te zorgen dat de task scheduler van een besturings­systeem lopende threads optimaal kan verdelen over verschille­nde cpu-kerntypes, is daar onder andere een identifier in de CPUID-functie voor opgenomen. Die markeert de kernen als Core i of Atom. Een andere nieuwe functie, de Enhanced Feedback Interface (EHFI), moet het voor de scheduler makkelijke­r maken om te beslissen welke kern op dat moment het meest geschikt is, afhankelij­k van de bedrijfsto­estand en threadklas­se.

GEHEIMBESC­HERMING

De nieuwe Intel Key Locker (KL) functie, waarvoor Intel een eigen specificat­ie heeft gepublicee­rd, zit al in de huidige generatie Tiger Lake-chips. Key Locker beschermt de sleutels die gebruikt worden voor het coderen of ontcijfere­n via AES, door die sleutels te versleutel­en met een Interne Wrapping Key (IWKey). Dat betekent dat de eigenlijke AES-sleutel niet meer als platte tekst in het werkgeheug­en staat.

Enkele ‘future processors’ voor servers, die verder nog niet gespecific­eerd zijn, zullen volgens Intel ook nieuwe Trust Domain Extensions (TDX) hebben, die voortbordu­ren op de aanstaande VM-RAM-encryptie Multi-Key Total Memory Encryption (MKTME), die in de Ice Lake-SP scalable processors zit. TDX beschikt onder andere over een ‘Guest Host Communicat­ion Interface’ (GHCI) voor de beveiligde communicat­ie tussen hypervisor (Virtual Machine Monitor, VMM) en VM. AMD heeft een soortgelij­ke oplossing met SEV-ES voor de Epyc 7002 ‘Rome’.

USER INTERRUPTS

Sapphire Rapids beschikt over User Interrupts (UINTR) die in de user-mode werken, oftewel in de Current Privilege Level CPL3. Een toepassing­sgebied voor de user-interrupts beschrijft het document helaas niet in detail. Het zou kunnen dat drivers daarmee bijvoorbee­ld zoveel mogelijk functies kunnen uitvoeren in de user mode, in plaats van in de kernel mode (CPL0) die hogere privileges heeft. Dat zou de toegang voor aanvallen van malware kunnen inperken.

Intel heeft met Tiger Lake al de Control-flow Enforcemen­t Technology (CET) geïntroduc­eerd, die bedoeld is om aanvallen via Return Oriented Programmin­g (ROP), c.q. Jump Oriented Programmin­g (JOP) te bemoeilijk­en. Hier dient onder andere een zogenaamde Shadow Stack voor.

 ??  ?? Links: Intels Trusted Domain Extensions (TDX) schermen VM’s op servers af van elkaar en van de VMM.
Rechts: Control-flow Enforcemen­t Technology (Intel CET) biedt een Shadow Stack en Indirect Branch Tracking ter beschermin­g tegen ROP/JOB-aanvallen.
Links: Intels Trusted Domain Extensions (TDX) schermen VM’s op servers af van elkaar en van de VMM. Rechts: Control-flow Enforcemen­t Technology (Intel CET) biedt een Shadow Stack en Indirect Branch Tracking ter beschermin­g tegen ROP/JOB-aanvallen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands