C’t Magazine

Windows 10 herfstupda­te

- Jan Schüßler en Noud van Kruysberge­n

In de herfst verschijnt er jaarlijks een functionel­e upgrade voor Windows 10. Op sommige computers is het installere­n daarvan een fluitje van een cent.

Net als bij de versiespro­ng van 1903 naar 1909 zijn de nieuwe kenmerken op één hand te tellen. Sommige daarvan hebben betrekking op de nieuwe versie van de browser Edge, die een Chromium-basis heeft en nu standaard geïnstalle­erd wordt. Dat leidt ertoe dat zelfs na een frisse herinstall­atie van het systeem, het maagdelijk ingerichte bureaublad in eerste instantie wordt overlapt door een Edge-welkomstpa­gina. Die kun je alleen maar wegklikken na een kleine interactie – of door hem te killen met het Taakbeheer.

Over Edge gesproken: de systeembre­ed geldige toetsencom­binatie Alt+Tab, die tussen toepassing­en schakelt, heeft nu ook betrekking op de Edge-tabbladen. Bij de instelling­en onder ‘Systeem / Multitaski­ng’ kun je aangeven of Alt+Tab alle of alleen de meest recente drie of vijf tabbladen moet weergeven, evenals het volledig verbergen van tabbladen bij het schakelen. Bovendien zou de weergave van vastgepind­e webpagina’s nu intuïtieve­r moeten zijn en alle openstaand­e tabbladen van een vastgepind­e website met één enkele klik moeten tonen. We kregen het echter niet voor elkaar om dat te reproducer­en.

Een veranderin­g die direct zichtbaar is in het Startmenu zijn de app-pictogramm­en, die nu een achtergron­d hebben die overeenkom­t met de menukleur. De pictogramm­en zijn niet langer omgeven door een vierkante tegel. Daardoor lijkt de weergave meer op de pictogramm­en op het bureaublad en ziet het er samenhange­nder uit. Tot nu toe heeft het mooiere ontwerp echter alleen invloed op de app-lijst en niet op de vastgezett­e grote tegels – als Microsoft dat ook voor elkaar krijgt, wordt het allemaal nog een beetje stijlvolle­r.

Bovendien hebben de meldingen (toasts) een kleine maar nuttige herziening gekregen: ze hebben nu een titel met de naam van de app – handig om te weten wie er wat meldt. De kleine knop voor het verbergen van een melding, die bij de meer recente Windows 10-edities werd weergegeve­n door een kleine pijl, heeft nu weer een kruisje.

Bij de Instelling­en-a p pk and e vernieuwin­g s frequentie nu worden gewijzigd bij‘ Systeem/ Beeldscher­m/ Geavanceer­de beeldscher­m instelling­en ’. De infopagina (‘Systeem / Info’) heeft knoppen voor het kopiëren van de systeem informatie e neen compactere status weergave (‘ Dep c wordt bewaakten beschermd ’).

Microsoft heeft enkele aanpassing­en gedaan bij het automatisc­h omschakele­n van de weergave op 2-in-1-apparaten. Windows vraagt dus niet langer of het naar de tabletmodu­s moet overschake­len bij het losmaken of omdraaien van het toetsenbor­d, maar activeert alleen de voor touch geoptimali­seerde desktopmod­us, die Windows 10 bij versie 2004 heeft gekregen. In die modus worden alleen aanpassing­en gedaan die het bedienen met de vingers vergemakke­lijken, zoals een grotere pictograma­fstand e neen beeldscher­m toetsenbor­d pictogram op de Taakbalk. Als je nog gebruik wilt maken van de tabletmodu­s, waarbij alle programma's geforceerd worden gemaximali­seerd, kun je die weer inschakele­n bij de instelling­en onder ‘Systeem / Tablet’.

Bij apparaten zonder touchscher­m verschijnt de knop tabletmodu­s niet meer bij de snelle acties bij het Actiecentr­um. Dat is logisch – volgens ons heeft het herhaaldel­ijk verwarring en frustratie veroorzaak­t bij gebruikers die niet wisten wat die functie deed, er per ongeluk op klikten en verbaasd waren dat plotseling alle toepassing­en maximaal leken te worden.

Wanneer je voor het eerst inlogt op het systeem met een nieuw of bestaand Microsoft-account, zal Windows nu door AI ondersteun­de kleine aanpassing­en maken aan de app-pictogramm­en die standaard op de Taakbalk staan vastgepind. In plaats van de Mail-app moet bijvoorbee­ld de app ‘Je smartphone’ of ‘Xbox’ automatisc­h vastgepind worden als je bij het configurer­en een link naar je Android-smartphone hebt gemaakt of als het account is gekoppeld aan een regelmatig gebruikt Xbox Live-account. Ook dat konden we bij deze test echter niet voor elkaar krijgen.

KAN NOG KOMEN

Windows 10 versie 20H2 is, net als de upgrade van 1903 naar 1909, technisch gezien geen dikke upgrade-installati­e waarbij het hele besturings­systeem op de achtergron­d wordt vervangen. In plaats daarvan kiest Microsoft opnieuw voor een elegantere manier: Microsoft heeft de nieuwe functies sinds de zomer gewoon beetje bij beetje gepatcht in versie 2004 door middel van cumulatiev­e updates – bij wijze van spreken in stilte. Om te upgraden naar versie 20H2, maakt een kleine update genaamd Enablement Package de wijziginge­n eenvoudigw­eg actief. Als gevolg daarvan delen de versies 2004 en 20H2 een codebasis en ontvangen ze identieke updates, net als de versies 1903 en 1909.

Een prettig bijeffect is dat functie-upgrades die op die manier geïnstalle­erd worden niet alleen aangenaam snel lopen, maar dat er ook nauwelijks ongelukken kunnen gebeuren zoals die van tijd tot tijd voorkwamen bij bepaalde upgrade-installati­es. Maar dat geldt alleen als versie 2004 al op de computer draait – een upgrade van de oudere versie 1909 naar 20H2 is in ieder geval wel een van de meest tijdrovend­e upgrade-installati­es.

CONCLUSIE

We hebben tot nu toe geen duidelijke problemen ondervonde­n met versie 20H2. De installati­e is blijkbaar nauwelijks foutgevoel­ig en snel klaar. De nieuwe release is daarbij gebaseerd op versie 2004, oftewel op een systeem dat al een paar maanden in gebruik is en dus op zijn minst vrij zou moeten zijn van de meest ernstige bugs.

De weinige veranderin­gen die de nieuwe release met zich meebrengt zijn klein, maar zeer nuttig. Alleen de welkomstpa­gina van de nieuwe Edge-browser kan sommige gebruikers irriteren, omdat die niet met een simpele klik kan worden afgesloten. Maar omdat dat maar één keer voorkomt, moet de stress binnen de perken kunnen worden gehouden.

 ??  ?? Bij versie 20H2 kan Windows 10 met Alt+Tab ook een lijst met openstaand­e Edge-tabbladen tonen.
Bij versie 20H2 kan Windows 10 met Alt+Tab ook een lijst met openstaand­e Edge-tabbladen tonen.
 ??  ?? Het startmenu van versie 20H2 heeft geen achtergron­dtegels voor de pictogramm­en in de app-lijst – dat maakt de weergave wat aangenamer.
Het startmenu van versie 20H2 heeft geen achtergron­dtegels voor de pictogramm­en in de app-lijst – dat maakt de weergave wat aangenamer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands