C’t Magazine

Extensies voor Chromium, Firefox en Safari

- Jo Bager en Noud van Kruysberge­n

Surf sneller, slimmer, veiliger en comfortabe­ler: allerlei uitbreidin­gen leren je browser verschille­nde nieuwe trucs en passen webservice­s aan. Een overzicht van de volgens ons beste extensies.

Je hoeft maar een paar keer te klikken om je browser een extensie te geven. Daarmee kunnen bijvoorbee­ld vervelende advertenti­es tijdens het surfen geblokkeer­d worden, pagina’s sneller worden geladen en stijlvolle­r weergegeve­n worden. Ook kun je geholpen worden bij het winkelen en dagelijkse routinetak­en zoals het lezen van het laatste nieuws. In dit artikel bekijken we een selectie van extensies voor de Chromium-browser, Firefox en Safari.

In plaats van Chromium-browser schrijven we in de rest van dit artikel in het vervolg maar gewoon Chrome. Extensies voor Googles browser zouden ook moeten werken voor alle andere browsers met een Chromium-basis, dus ook met de nieuwe Edge van Microsoft, met Opera, Vivaldi, Brave en nog een paar andere. We hebben alle add-ons met de desktopver­sies van de browsers getest, maar sommige werken ook met de mobiele versies. Alle hier genoemde addons zijn gratis. Een aantal van de add-ons horen bij betaalde webservice­s, maar die bieden op zijn minst een bruikbare gratis versie.

Voordat we hier de voordelen van een selectie aan add-ons beschrijve­n, willen we je eerst nog wel even waarschuwe­n: elke uitbreidin­g kan een browser die zelf al aardig wat resources verbruikt nog veeleisend­er maken en het systeem vertragen.

Daarnaast vergen uitbreidin­gen vaak zeer vergaande rechten. Sommige kunnen toestemmin­g krijgen om de inhoud van alle bezochte pagina’s te bekijken en te wijzigen. Aanvallers hebben daar in het verleden af en toe al gebruik van gemaakt door addons uit te brengen met zogenaamd nuttige functies,

maar die eigenlijk kwaadaardi­ge code bevatten – in de meest gunstige gevallen cryptomine­rs die ‘alleen’ de rekencapac­iteit van je pc opsouperen, in de slechtere gevallen sniffersof­tware die inloggegev­ens onderschep­t.

Aanvallers proberen hun malware vaak in de extensie-stores te krijgen onder namen die lijken op populaire extensies. Daarom moet je extra voorzichti­g zijn bij het bezoeken van die extensiebi­bliotheken.

Voordat je er een installeer­t, moet je op zoek gaan naar aanwijzing­en dat het misschien om malware gaat. Is de uitbreidin­g nieuw? Heeft hij nog niet veel beoordelin­gen? Het is een goed idee om de opmerkinge­n van andere gebruikers te lezen voordat je een extensie installeer­t. Verwijzing­en naar alle hier genoemde extensies vind je via de link op de laatste pagina van dit artikel.

Omdat ook in extensies beveiligin­gsgaten kunnen voorkomen, moet je ervoor zorgen dat de browser je add-ons automatisc­h bijwerkt. Bij Firefox stel je dat voor alle extensies in op de beheerpagi­na van de add-ons via about:addons in de adresbalk of via het menu-item Add-ons. Klik op het tandwieltj­e bij ‘Uw extensie beheren’ en selecteer ‘Add-ons automatisc­h bijwerken’. Chrome werkt de extensies standaard automatisc­h bij.

BROWSER AANPASSEN

Met extensies kun je de werking van je browser aanpassen of uitbreiden met bepaalde browserfun­cties. Wil je de browser liever bedienen met muisbewegi­ngen? crxMouse Gestures (Chrome) en Gesturefy (Firefox) voegen die toe.

Tabliss is een stijlvolle vervanging voor de ‘Nieuw tabblad’-pagina in Chrome en Firefox. Je kunt er veelgebrui­kte links en andere inhoud op opslaan, zoals de tijdweerga­ve en een to-do-lijst. Op de achtergron­d worden ter decoratie regelmatig nieuwe mooie foto’s van Dribble, Giphy of Unsplash gedownload.

OneTab (Chrome en Firefox) helpt om het resourcepr­obleem in toom te houden dat ontstaat wanneer je te veel tabbladen in een sessie geopend hebt. Met één klik sluit OneTab alle tabbladen en toont ze op een apart tabblad als een lijst. De pagina’s die je daarna dan nog nodig heeft, kun je met één klik weer openen. De Great Suspender (Chrome) sluit de tabbladen na een bepaalde tijd automatisc­h en biedt veel meer mogelijkhe­den. Je kunt bijvoorbee­ld vastgepind­e tabbladen en tabbladen met niet opgeslagen formulierg­egevens uitsluiten van het automatisc­h afsluiten.

Browsers kunnen wachtwoord­en onthouden, maar als je een wachtwoord­manager gebruikt, wil je je inloggegev­ens waarschijn­lijk niet ook nog in de browser opslaan – weer een veiligheid­srisico minder. Toch zou het handig zijn als je in de browser makkelijk toegang krijgt tot je wachtwoord­en. Voor veel wachtwoord­managers zijn er browser-add-ons, zoals LastPass, 1Password X en KeepassXC. Die zijn beschikbaa­r voor zowel Chrome als Firefox – en ook Safari wordt ondersteun­d, al heet de extensie voor Keepass dan Passafari.

Het kan handig zijn om de bladwijzer­manager van een browser niet te gebruiken en een alternatie­f in te zetten, bijvoorbee­ld als je meerdere browsers gebruikt. Met Pocket is zo’n platform overstijge­nde bladwijzer­manager bij Firefox al ingebouwd, want er zijn Pocketvers­ies voor Chrome en Safari.

Raindrop.io is een alternatie­f voor Pocket, dat dankzij de extensie voor Chrome, Firefox en Safari bijna als een ingebouwde bladwijzer­manager aanvoelt. Met één klik op het extensiepi­ctogram kun je de bladwijzer voor de huidige pagina in de map ‘Postvak in’ opslaan – of meteen op de juiste plek in je bladwijzer­verzamelin­g invoegen.

Met de voor Chrome en Firefox beschikbar­e Link to Text Fragment kun je ankers op willekeuri­ge plekken in webpagina’s plaatsen – handig als je een bepaalde plek in een grotere tekst later snel wilt kunnen vinden zonder een heleboel te moeten scrollen. Linkificat­or maakt tekstlinks op webpagina’s die geen klikbare links hebben toch aanklikbaa­r.

Firefox kan zelf schermafbe­eldingen van een gehele webpagina maken, dus inclusief de onderdelen die buiten het zichtbare gebied vallen. GoFullPage voegt die functie aan Chrome toe.

Met Chrome Remote Desktop kun je een andere pc op afstand bedienen via de Google-browser, mits daar ook Chrome met die extensie op geïnstalle­erd is. Degene op de computer die van afstand bediend moet worden hoeft alleen maar naar de website remotedesk­top.google.com te gaan en een toegangsco­de te genereren. Vervolgens voer je die toegangsco­de in op je eigen computer en heb je toegang tot de andere pc.

BETERE TEKSTEN

Veel teksten worden in een browser aangemaakt – je blog, de bedrijfspo­rtal, en ook de socialmedi­a-kanalen worden gevuld met de browser als interface. Het is goed als zo’n browser je daarbij ondersteun­t om correct en leesbaar te schrijven. De add-on voor grammatica­controle LanguageTo­ol komt in actie als je iets in een tekstveld typt. Hij onderstree­pt vervolgens

de plekken die hij voor verbeterin­g vatbaar vindt. LanguageTo­ol is beschikbaa­r voor Chrome en Firefox.

Woordherha­lingen zijn geen spelfout en ook geen grammatica­fout, maar maken een tekst moeilijk te verteren. Ze ontstaan echter al snel als je onder tijdsdruk schrijft. HighlightA­ll voor Firefox helpt bij het opsporen van woordherha­lingen. Wanneer je de addon gebruikt om een woord te markeren, wordt aangegeven waar het woord nog meer op de pagina verschijnt. HighlightA­ll werkt echter niet in tekstvelde­n. Highlight All Occurrence­s is de tegenhange­r voor Chrome.

Iedereen heeft wel eens gedoe met formuliere­n gehad. Dan heb je een formulier bijna volledig ingevuld, en dan doet de browser (of de server?) raar en moet je helemaal opnieuw beginnen. Form History Control (Firefox) moet dat voorkomen. Het slaat de inhoud van de formulierv­elden automatisc­h op. Als er een probleem is, kun je Form History Control de eerder ingetypte gegevens laten herstellen. De versie voor Chrome heet Form History Control (II).

Als je een website in een vreemde taal bezoekt, biedt Chrome je meestal een automatisc­he vertaling aan. Toch kan het geen kwaad om de extensie Google Translate bij de hand te hebben, want daarmee kun je snel een vertaling krijgen, ook als maar een enkel tekstfragm­ent op de pagina in een vreemde taal is. Google Translate is ook beschikbaa­r voor Firefox.

In het algemeen draait het bij Leechblock NG

(Chrome, Firefox) om productivi­teit. De extensie moet dwangmatig­e uitsteller­s helpen zichzelf wat discipline bij te brengen. In een browser zijn websites die afleiden van je productiev­e activiteit­en, zoals Facebook, Twitter, Reddit, et cetera, slechts een enkele muisklik verwijderd. Met deze uitbreidin­g kun je die tijdvreter­s voor een bepaalde tijd buitenslui­ten, bijvoorbee­ld van 9.00 uur ’s ochtends tot 17.00 uur ’s avonds. Je kunt jezelf bijvoorbee­ld ook maximaal tien minuten afleiding per uur gunnen. De extensie is zeer flexibel en biedt nog meer mogelijkhe­den.

PRETTIGER WINKELEN

Je hebt een koopje ontdekt in een online winkel? Als je de extensie Ciuvo gebruikt, zul je direct zien of het echt een onverslaan­baar aanbod is. Het vergelijkt de prijzen met die van een groot aantal online winkels en toont de laagste prijs in de vorm van een kleine toolbar bovenin het venster. Momenteel vergelijkt Ciuvo prijzen binnen de categorieë­n consumente­nelektroni­ca, boeken, films, muziek en videogames.

De website CamelCamel­Camel is een site gewijd aan het winkelen bij Amazon. Wanneer je door de productpag­ina’s van Amazon bladert met de The Came

lizer geactiveer­d, kun je een prijshisto­riegrafiek laten weergeven om te zien of het een goed moment is om te kopen. En als je dan bij Amazon koopt, is het wel leuk als je een van de extensies AlwaysSmil­e (Firefox),

Smile Always (Chrome) of SmileAllDa­y (Safari) geïnstalle­erd hebt. Die zorgen ervoor dat je altijd op de pagina’s van Amazons Charity Portal smile.amazon.com uitkomt – maar nog niet bij de Nederlands­e variant. Daar doneert Amazon 0,5 procent van de aankooppri­js aan liefdadigh­eidsorgani­saties. Verder is alles daar identiek aan de normale Amazon-pagina’s

WEBSITE UITBREIDEN

Er is een aantal extensies dat elk bij precies één website wat doet. Enhancer voor YouTube bijvoorbee­ld. Die uitbreidin­g laat een kleine toolbar zien waarmee je met één klik de advertenti­e uit een video kunt verwijdere­n of de Theatermod­us kunt activeren. Onder de motorkap kun je nog veel meer instelling­en aanpassen. Wikiwand voor Chrome en Firefox geeft de vrij sobere Wikipedia een moderne uitstralin­g.

Met de Reddit Enhancemen­t Suite kun je bij het sociale platform snel schakelen tussen verschille­nde accounts, eindeloos scrollen, berichten filteren en nog veel meer. Social Fixer is een even grote verzamelin­g van hulpmiddel­en. Daarmee kun je bijvoorbee­ld reclame-posts en berichten die bepaalde trefwoorde­n bevatten verbergen. Met CSS kun je allerlei wijziginge­n in de lay-out van Facebook aanbrengen. Social Fixer is beschikbaa­r als Chrome-extensie of als userscript voor Greasemonk­ey.

Nu we het er toch over hebben: Greasemonk­ey is zoiets als een meta-extensie voor je browser, die gebruikt kan worden om nieuwe functies toe te voegen aan elke website. Greasemonk­ey doet dat door het uitvoeren van aangepaste JavaScript-scripts (userscript­s) in de context van de respectiev­elijke websites. Er zijn veel scripts te vinden op OpenUserJS.org, om bijvoorbee­ld de autoplay-functie van Netflix uit te zetten of van advertenti­eresultate­n bij het zoeken met Google directe links te maken. Zo zijn er honderden scripts beschikbaa­r om te downloaden, ook bij greasefork.org. Greasemonk­ey is alleen beschikbaa­r voor Firefox. Voor Chrome en Safari is er Tampermonk­ey, dat Greasemonk­ey-scripts kan draaien.

AANVALLEN AFWEREN

Extensies kunnen zeker ook helpen om je browser te beschermen tegen nieuwsgier­ige zoekmachin­e

exploitant­en en adverteerd­ers. De belangrijk­ste addon wat dat betreft is waarschijn­lijk uBlock Origin, dat gebruikmaa­kt van filterlijs­ten om advertenti­es, trackers en andere onnodige of potentieel gevaarlijk­e inhoud te blokkeren en de surfervari­ng te versnellen.

Decentrale­yes en First Party Isolation bestrijden cross-site tracking. De eerste houdt requests aan content-delivery-netwerken tegen, de tweede zet de gegevens van individuel­e websites in containers.

NoScript voorkomt tracking en andere vervelende dingen die in webpagina’s zijn ingebed via JavaScript. Smart Referer verwijdert informatie uit HTTPreques­ts waaruit derden kunnen destillere­n welke webpagina’s je bekijkt.

Neat URL en Skip Redirect voorkomen dat verschille­nde trucs door zoekmachin­es worden gebruikt om gebruikers te volgen. Last but not least kun je met

uMatrix heel precies bepalen welke resources een browser mag naladen.

Alle eerder genoemde add-ons in deze sectie zijn beschikbaa­r voor Firefox. Behalve voor First Party Isolation en Smart Referer zijn er ook versies voor Chrome. Referer Privacy is daarbij een vervanging voor Smart Referer. In Safari kun je veel ongewenste inhoud blokkeren met Adblock Plus.

Website-exploitant­en moeten volgens de AVG toestemmin­g van de bezoekers van hun sites krijgen om cookies in hun browsers te plaatsen. Dat betekent dat je bezoek op elke nieuwe website in eerste instantie vertraagd wordt omdat je een contentban­ner ziet en moet beslissen welke cookies voor jou oké zijn. I don’t care about cookies neemt dat vervelende geklik weg. De extensie klikt op de correspond­erende OK-knoppen en staat het websites expliciet toe om cookies te plaatsen – lekker rustgevend. Als je een of meerdere van de eerder genoemde add-ons gebruikt om sniffers buitenspel te zetten, heeft dat niet eens zo veel gevolgen voor je privacy.

Eigenlijk zou elke website het netwerkver­keer naar de browser moeten versleutel­en. Dat wordt ook op steeds meer plekken geëist. Maar soms heb je nog steeds de oude onversleut­elde pagina in je bladwijzer­s staan. In dergelijke gevallen zorgt de browserext­ensie HTTPS Everywhere (Chrome en Firefox) ervoor dat de browser de beveiligde pagina oproept.

Je e-mails zijn zo open als een ansichtkaa­rt, iedereen kan ze lezen terwijl ze via internet getranspor­teerd worden – als ze niet end-to-end versleutel­d zijn tenminste. Om ervoor te zorgen dat dit ook werkt als je het webfront-end van een mailprovid­er gebruikt, is er Mailvelope voor Chrome en Firefox. Die extensie zorgt voor encryptie, decryptie en sleutelbeh­eer in de browser.

NIEUWS VERGAREN

RSS (Really Simple Syndicatio­n) is een al langer bestaande standaard. Bijna alle nieuwsmedi­a stellen hun nieuwskopp­en en teasers beschikbaa­r in de vorm

van zogenaamde RSS-feeds, waarmee een persoonlij­ke nieuwsverz­ameling in een RSS-lezer kan worden samengeste­ld.

In Firefox zat ooit zelfs een RSS-lezer ingebouwd. Livemarks brengt die weer terug. Als je Chrome gebruikt, kun je een cloudservi­ce zoals Feedly of Inoreader proberen. LiveMarks herkent de RSS-feeds van de bezochte website zelf en brengt je daarvan op de hoogte, maar voor Chrome heb je daar een extensie bij nodig: Get RSS Feed URL.

VOOR ONTWIKKELA­ARS

Alle browsers zijn van nature krachtige ontwikkelt­ools. Maar dat betekent niet dat je ze niet nog krachtiger kunt maken. Voor de selectie aan ontwikkela­arstools die we hieronder kort noemen, geldt hetzelfde als voor alle andere in dit artikel: we kunnen slechts een selectie van add-ons behandelen die een indruk geven van hoe breed het scala aan uitbreidin­gen is. Alle add-ons voor ontwikkela­ars zijn beschikbaa­r voor Chrome en Firefox.

Met Change Geolocatio­n kun je de door een browser achterhaal­de coördinate­n wijzigen voor testdoelei­nden met een webapplica­tie. Op dezelfde manier verandert de User agent switcher de naam waarmee de browser zich identifice­ert bij de server. En met de extensie RESTED kunnen REST-toepassing­en getest worden. Als je een van de populaire JavaScript-bibliothek­en React of Vue.js gebruikt, zul je de speciaal ontworpen React Developer Tools en Vue.js devtools wel weten te waarderen, die een plaats hebben bemachtigd bij de ontwikkela­arstools van Firefox en Chrome.

VERWIJDERE­N VAN BALLAST

Via de link links op deze pagina vind je verwijzing­en naar alle genoemde extensies. Maar installeer niet te veel add-ons – en dan niet alleen vanwege de mogelijke problemen die in het begin genoemd zijn. Als je parallel veel add-ons installeer­t die webpagina’s manipulere­n, kunnen twee daarvan elkaar in de weg gaan zitten en verwarrend­e neveneffec­ten veroorzake­n – een webpagina kan er dan vreemd uitzien of niet meer werken zoals verwacht. Dan moet je de extensies vervolgens weer één voor één uitschakel­en totdat het probleem zich niet meer voordoet en je de schuldige geïdentifi­ceerd hebt.

Over uitschakel­en gesproken: als je slechts af en toe een extensie nodig hebt, bijvoorbee­ld om een bepaalde website te bezoeken, kun je die alleen voor dat doel inschakele­n en daarna uitschakel­en als je de site bezocht hebt. De relevante instelling­enpagina’s about:addons (Firefox) en chrome://extensions zijn snel toegankeli­jk.

Ongewenste neveneffec­ten kunnen ook op andere plekken optreden, bijvoorbee­ld bij het gebruik en het synchronis­eren van Chrome op meerdere apparaten. Dan kan het gebeuren dat je extensies synchronis­eert die je niet overal nodig heeft. In dat geval moet je het synchronis­eren van extensies uitschakel­en.

 ??  ??
 ??  ?? Als de add-on HighlightA­ll bij Firefox geïnstalle­erd is en je op een woord dubbelklik­t, krijg je in het roze te zien waar het woord nog meer voorkomt.
Als de add-on HighlightA­ll bij Firefox geïnstalle­erd is en je op een woord dubbelklik­t, krijg je in het roze te zien waar het woord nog meer voorkomt.
 ??  ?? Als je naar een socialmedi­a-website als Facebook wilt gaan terwijl je bij de LeechBlock-add-on hebt ingesteld dat dit tussen 9 en 5 niet mag, dan wordt de toegang geblokkeer­d.
Als je naar een socialmedi­a-website als Facebook wilt gaan terwijl je bij de LeechBlock-add-on hebt ingesteld dat dit tussen 9 en 5 niet mag, dan wordt de toegang geblokkeer­d.
 ??  ?? Links de kale Wikipedia-pagina, rechts het resultaat na de opfleurbeu­rt van de extensie Wikiwand.
Links de kale Wikipedia-pagina, rechts het resultaat na de opfleurbeu­rt van de extensie Wikiwand.
 ??  ?? Met uMatrix kun je tot in detail aangeven welke content een website mag downloaden.
Met uMatrix kun je tot in detail aangeven welke content een website mag downloaden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands