C’t Magazine

Foscam FN7104 IP-camera

Het FN7104W-B4 videobewak­ingssystee­m van Foscam wordt geleverd met een netwerkrec­order en vier camera’s. Als je op zoek bent naar een bewakingss­ysteem, haal je daarmee een serieus systeem in huis voor een schappelij­ke prijs – en zonder cloud.

-

Het installere­n van het systeem is simpel: verbind de netwerkrec­order met je thuisnetwe­rk, en sluit de meegelever­de muis aan en een monitor of tv met VGA- of hdmi. Na het invoeren van een nieuw wachtwoord, het instellen van de resolutie en taal en het ipadres (DHCP of vast) kun je de ip-camera’s toevoegen.

Het basisstati­on dient als een 2,4GHzaccess­point met een eigen verborgen wifi-ssid, waar de camera’s al op ingesteld zijn. Je hoe ze dan ook alleen maar aan te zetten en even te wachten. Je kunt de camera’s ook met een netwerkkab­el op je thuisnetwe­rk aansluiten, dan vindt het basisstati­on ze ook. Klik rechts en selecteer IP Camera en dan op Toevoegen. Daar zullen alle camera’s verschijne­n – de camera’s die via een kabel aangeslote­n zijn zelfs dubbel. Het eigen wifinetwer­k werkt met 172.25.123.x-adressen, daar hoef je niets aan te doen, van de vast aangeslote­n camera’s moet je het ip-adres en de gateway en DNS-servers handmatig aanpassen.

Het mooie aan het wifinetwer­k is dat het een meshsystee­m is. De camera’s zijn accesspoin­ts voor elkaar, zodat een camera altijd de sterkste wifiverbin­ding hee . Bij ‘Menu / Kanaal / Mesh’ kun je zien hoe de camera’s verbonden zijn.

Voor de ingebouwde 1TB-schijf kun je kiezen uit overschrij­ven of stoppen met opnemen als hij vol is. Nieuwe firmware kun je op een usb-stick zetten en daarmee laten upgraden.

Om jezelf e-mails te kunnen sturen, moet je een SMTP-provider kiezen, waarvan er al een aantal zoals Gmail en Hotmail geconfigur­eerd zijn. Na het invullen van de gegevens mislukte de test echter, waarschijn­lijk vanwege problemen met het poortnumme­r of de versleutel­ing. Alleen met de provider muokata konden SMTP-instelling­en aanpassen en een eigen SMTP-server instellen. Dat kan later met de FoscamVMS-so ware ook nog.

Bij de opnamesche­ma’s kun je kiezen uit de hele dag, alleen overdag (van 8 tot 20 uur) of alleen ’s nachts (van 20 tot 8 uur), of zelf een schema maken met zes verschille­nde tijdperiod­es. De instelling­en voor ‘Elke dag’ worden automatisc­h gekopieerd naar de afzonderli­jke dagen. Bij de bewegingsd­etectie kun je per camera detectiege­bieden instellen, en ook een Privacy Mask instellen, om belendende percelen niet te filmen. Er is een sabotagede­tectie voor als een camera opeens bedekt of geblokkeer­d wordt.

De genoemde instelling­en zijn maar een topje van de ijsberg. Je kunt de opnames natuurlijk ook afspelen. En met de Foscamapp heb je toegang tot de basisbedie­ning van het systeem en kun je de camerabeel­den bekijken en terugkijke­n.

Als je videobevei­liging serieus neemt en niet van een cloud afhankelij­k wilt zijn, is de FN7104W-B4 een degelijke oplossing voor een alleszins schappelij­ke prijs – zeker als je bedenkt dat de beeldkwali­teit dik in orde is er geen abonnement­skosten zijn.

 ??  ?? aansluitin­gen 100 Mbit/s RJ45, VGA, hdmi, 2 × USB 2,0, 3,5mm-audio-uit, 12V-voeding wifi 802.11b/g/n, WPA2 camera’s 1/2,7”CMOS, 1080P, infrarood, 103 , H.264, IP66 afmetingen recorder: 23 × 23 × 5 cm, camera’s: 10 × 7 × 6 cm extra geïntegree­rde 1TB-schijf voor opnames
foscam.nl € 399
aansluitin­gen 100 Mbit/s RJ45, VGA, hdmi, 2 × USB 2,0, 3,5mm-audio-uit, 12V-voeding wifi 802.11b/g/n, WPA2 camera’s 1/2,7”CMOS, 1080P, infrarood, 103 , H.264, IP66 afmetingen recorder: 23 × 23 × 5 cm, camera’s: 10 × 7 × 6 cm extra geïntegree­rde 1TB-schijf voor opnames foscam.nl € 399

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands