C’t Magazine

Samsung SSD 980 Pro

-

De Samsung SSD 980 Pro verschilt op twee belangrijk­e punten van zijn voorganger­s: hij maakt gebruik van PCIe 4.0 en TLC-flash.

Samsung hee inmiddels een aardige geschieden­is op het gebied van de productie van ssd’s. Die werken met eigen flashgeheu­gen, een eigen controller en eigen DRAM. Samsung upgradet bij het topmodel SSD 980 Pro in M.2-formaat de verbinding: vier PCIe 4.0-lanes in plaats van PCIe 3.0 bieden in theorie snelheden tot 8 GB/s. Samsung noemt een snelheid van 7 GB/s voor sequentiee­l lezen bij dit model.

We waren inderdaad in staat om die waarde te halen, maar tijdens het schrijven haalde de 980 Pro maar slechts enkele seconden lang zo’n 5 GB/s. Dat komt omdat Samsung nu ook bij de Pro-serie het goedkopere, maar in vergelijki­ng met MLC-flashgeheu­gen tragere TLC-geheugen gebruikt. De ssd haalt de hoge snelheid daarom alleen gedurende een korte tijd met een vrij royale SLC-cache.

De 980 Pro haalt ook goede waarden bij de toegang tot willekeuri­ge adressen: iets minder dan 850.000 IOPS bij het lezen, vergeleken met 780.000 IOPS bij het schrijven. Belangrijk­er bij typisch pc-gebruik is echter dat de 980 Pro een van de snelste ssd’s is die we ooit in huis hebben gehad, zelfs met weinig parallelle benadering­en.

Met de Magician So ware van Samsung kun je de ssd monitoren en de performanc­e optimalise­ren. Ook kun je er updates mee uitvoeren om altijd de beste prestaties uit de ssd te krijgen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands