C’t Magazine

Gigabyte Dual SoC MZ72-HB0 servermoed­erbord

- Noud van Kruysberge­n

Het MZ72-HB0-servermoed­erbord van Gigabyte is van alle gemakken op servergebi­ed voorzien en geschikt voor de nieuwste Epyc-processors van AMD.

Het MZ72-HB0-servermoed­erbord van Gigabyte biedt plaats aan twee AMD Epyc-processors uit de 7002-serie. Dat zijn 7nm-SP3cpu’s met tot aan 64 kernen per processor, die PCIe 4.0 ondersteun­en. Die processors zijn gebaseerd op de Zen 2-architectu­ur en zijn volgens sommige benchmarks aardig sneller dan een aantal Xeon-processors van Intel – maar dan voor veel minder geld.

Iedere processor hee op dit moederbord de beschikkin­g over acht geheugensl­ots, waar DDR4-3200 in een DIMM per kanaal kan of DDR4-2933 in twee DIMM’s per kanaal. Daarmee is al met al 4 TB aan werkgeheug­en mogelijk.

Je installeer­t de processors door de schroeven met een stersleute­l 20 in de juiste volgorde los te draaien, de cpu-cover omhoog te wippen en het plastic beschermin­gskapje te verwijdere­n. Daarna is het een kwestie van de cpu erin schuiven, klepje weer dicht te doen en de schroeven in omgekeerde volgorde weer bevestigen. Vervolgens kun je de heatsink van de processor daar weer bovenop monteren.

Een dergelijke grote hoeveelhei­d RAM hee alleen zin als er ook voldoende opslagruim­te tegenover staat. Aan aansluitin­gen op dat gebied is er geen gebrek: naast vier 7-pins SATA 6-poorten heb je via de drie SlimSAS-poorten ook nog eens de beschikkin­g over twaalf SATA 6-aansluitin­gen of drie NVMe-PCIe Gen4 x4-poorten. Bovendien zit er een M.2-slot op en nog twee

NVMe-poorten – allen eveneens PCIe Gen4 x4. Daarnaast zijn er 5 PCIe-slots (3 maal x16- en twee maal x8-bus) voor uitbreidin­gskaarten.

De slotplaat aan de achterkant bevat alle aansluitin­gen die je bij een hedendaags­e server verwacht: een seriële poort, twee 10-Gbit netwerkpoo­rten en een 1-Gbit LAN-management­poort, 2 USB 3.0-poorten en de onvermijde­lijke VGA-aansluitin­g. In het BIOS kun je VLAN’s aanmaken om verschille­nde netwerken te scheiden.

Voor de voeding zijn een 24-pins ATXen twee 12V-P8-aansluitin­gen noodzakeli­jk. Daar heb je geen al te zware voeding voor nodig, volgens Gigabyte is een 500W-versie al voldoende. Om het geheel koel te houden zijn er aansluitin­gen voor twee 4-pins cpufans en vier systeemfan­s, eveneens 4-pins.

Windows Server 2016 en 2019, Red Hat Enterprise Linux 7.6 en 8.0, Suse Linux Enterprise Server 12 SP4 en 15 SP1, Ubuntu 16.04, 18.04 en 20.04 (allen LTS), VMware ESXi 6.5, 6.7 en 7.0 of later en Citrix Hypervisor 8.1.0 of later worden allemaal ondersteun­d als besturings­systeem.

Een groot voordeel van de serverbord­en van Gigabyte is dat je daarbij de Gigabyte Management Console (GMC) kunt gebruiken voor serverbehe­er via een browserpla­tform als BMC. Je kunt ook de Gigabyte Server Management-so ware (GSM) downloaden en installere­n om meerdere servers te monitoren en beheren.

Bij de BIOS-instelling­en kun je het BMCip-adres achterhale­n via de parameter ‘IPv4 Address’. Inloggen bij de GSM-management­console doe je met de gebruikers­naam admin en het serienumme­r van het moederbord als wachtwoord. De dashboardp­agina gee je dan informatie over de status van je server, waaronder het aantal dagen uptime en het aantal systeemeve­nts. Bij Sensor Monitoring kun je de informatie en events per sensor afzonderli­jke gedetaille­erd zien.

In het menu-item System Inventory kun je via CPU Inventory zien welke processors er geïnstalle­erd zijn en op welke snelheid ze werken. Op dezelfde manier krijg je via HDD Inventory een overzicht van de schijven die op de server zijn aangeslote­n.

Daarnaast is het natuurlijk mogelijk om ‘ouderwets’ een usb-toetsenbor­d, dito muis en VGA-monitor aan te sluiten en de server lokaal te bedienen, of die aansluitin­gen te gebruiken voor een al dan niet remote KVMswitch.

Het servermoed­erbord MZ72-HB0 is met al zijn features geheel bij de tijd, en is geschikt voor een platform dat voor niet al te dure maar toch goed presterend­e servers kan zorgen.

 ??  ?? formfactor E-ATX
processor 2 × AMD Epyc 7002-serie
geheugen 16 × DDR4-DIM 2933/3200 MHz aansluitin­gen 2 × 10-Gbit- en 1 × 1-Gbit-LAN, 2 × USB 3.0, serieel, VGA
gigabyte.com/nl € 820
formfactor E-ATX processor 2 × AMD Epyc 7002-serie geheugen 16 × DDR4-DIM 2933/3200 MHz aansluitin­gen 2 × 10-Gbit- en 1 × 1-Gbit-LAN, 2 × USB 3.0, serieel, VGA gigabyte.com/nl € 820

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands