C’t Magazine

OnePlus 8T Android-smarphone

- Marco den Teuling

Het derde OnePlus 8-model zit qua prijs tussen de ‘gewone’ OnePlus 8 en het Pro-model in. Toch maakt dit extra model de keuze eigenlijk makkelijke­r.

Voor een goedkope telefoon moet je niet meer bij OnePlus zijn, maar qua prijs-prestatiev­erhouding doen ze het goed – zeker gezien de geflatteer­de prijzen van 1000 euro en meer voor de huidige toptoestel­len. Voor de 600 euro die de OnePlus 8T kost krijg je op papier evenveel of zelfs meer.

Hij ligt lekker in de hand dankzij de afgeronde randen, terwijl het scherm wel vlak is en de problemen van touchinput bij gebogen schermrand­en vermijdt. Qua design wijkt de 8T niet af van de norm, met een klein frontcamer­agat linksboven en achter een grote cameramodu­le. Meest kenmerkend is nog wel de fysieke mute-schuifknop aan de rechter zijrand. We kregen de ‘aquamarine green’-versie in huis, er is ook een ‘lunar silver’-uitvoering.

Het amoledsche­rm hee net als bij de 8 Pro een verversing­sfrequenti­e tot 120 Hz, tegen 90 Hz voor de OnePlus 8. Het zorgt voor een aangenaam rustig en vloeiend beeld, niet alleen bij games. Ook scrollen en animaties ogen beter en door de korte touch-latency reageert het toestel snel. De indruk van snelheid wordt versterkt door de so ware: Oxygen OS 11, op basis van het recente Android 11, is prettig vrij van bloatware en vol praktische features. Het bevat geen dubbele fabrikante­n-apps voor contacten, mail of eigen clouddiens­ten, maar gewoon de meest recente Google-versies uit de Play Store. Alles werkt meteen uit de doos, maar je kunt het systeem tot in details aanpassen. OnePlus is doorgaans vrij snel met updates en biedt een voor Android-begrippen lange ondersteun­ing.

De 8T hee vier camera’s achterop. De 48-megapixel hoofdcamer­a maakt goede foto’s bij normaal en weinig licht. Voor landschapp­en en dergelijke is er een 16-megapixel ultragroot­hoeklens (123° beeldhoek) en de overige twee lenzen maken speciale functies mogelijk zoals supermacro-, zwart-witfoto’s en bokeh in portretfot­o’s. De macrolens levert met 5 megapixel goede macrofoto’s af. Het diepte-e ect overtuigt en is ook voor korte ‘portretvid­eo’s’ beschikbaa­r. De nachtscène­modus produceert ’s nachts goed belichte foto’s. Als je graag alles zelf instelt, kun je met de Pro-modus goed uit de voeten. De overzichte­lijke camera-app biedt snel toegang tot alle instelling­en en modi.

De Snapdragon 865process­or zorgt in combinatie met het snelle werkgeheug­en en UFS 3.1-flashgeheu­gen voor prima prestaties. Ook bij games slaat de 8T met de Adreno 650-gpu een goed figuur. Wat opvalt is dat de smartphone tijdens benchmarks of langere gamesessie­s nauwelijks warmer wordt. De positie van de cameramodu­le is naar links verplaatst om onder andere meer ruimte te maken voor de koeling (vapor chamber).

Ook bij het opladen warmt de 8T nauwelijks op. Dat is een knappe prestatie aangezien de bijgelever­de Warp Charger het toestel met maar liefst 65W voltankt. Een ontwerpkeu­ze die daarbij helpt is dat de 8T feitelijk twee batterijmo­dules bevat met een totale capaciteit van 4500 mAh. Opladen gaat erg snel: in minder dan een halfuur gingen we van 27% naar 95%. Volledig opladen kost circa 40 minuten. De lader is dankzij Power Delivery ook bruikbaar voor een laptop en andersom kan de 8T tot 27 watt halen uit andere laders.

Bijna alles wat je van een toptoestel verwacht, vind je in de OnePlus 8T: een snelle vingerafdr­ukscanner in het scherm, dualsim, Wi-Fi 6 (2×2 MiMo), Bluetooth 5.1, NFC en gps inclusief Galileo. Het toestel is futureproo­f met zijn 5G-ondersteun­ing. Voor een smartphone hee de 8T ook erg goede stereospea­kers. Eigenlijk ontbreken alleen een certificer­ing voor waterdicht­heid en draadloos opladen zoals de 8 Pro wel hee .

De 8T is nauwelijks duurder dan de gewone 8, maar biedt wel voordelen zoals het snelle opladen en het betere scherm, zodat die keuze snel gemaakt is. Ten opzichte van de 8 Pro biedt het toestel ook voordelen zoals een plat scherm, sneller opladen, betere macrofoto’s en een (aanzienlij­k) lagere prijs. Aangezien OnePlus hee laten weten geen 8T Pro uit te brengen, is de keuze misschien heel makkelijk geworden.

 ??  ?? processor Qualcomm Snapdragon 865 gpu Adreno 650
geheugen 8 GB LPDDR4X
opslagruim­te 128 GB UFS 3.1 display 6,55”amoled, 2400 × 1080 pixels, 120 Hz afmetingen / gewicht 160,7 × 74,1 × 8,4 mm / 188 g
Oneplus.com/nl € 599 (12GB/256GB € 699)
processor Qualcomm Snapdragon 865 gpu Adreno 650 geheugen 8 GB LPDDR4X opslagruim­te 128 GB UFS 3.1 display 6,55”amoled, 2400 × 1080 pixels, 120 Hz afmetingen / gewicht 160,7 × 74,1 × 8,4 mm / 188 g Oneplus.com/nl € 599 (12GB/256GB € 699)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands