C’t Magazine

Netool Standard netwerktes­ter

- Ernst Ahlers en Alieke van Sommeren

Als je laptop meenemen te veel gedoe is om ergens te troublesho­oten, biedt Netool een combinatie van een compacte tester en een smartphone.

De Netool Standard is nauwelijks groter dan een pakje kauwgom, maar is voor netwerkbeh­eerders een onmisbaar hulpje. De superklein­e pc maakt verbinding met je smartphone via een versleutel­de draadloze verbinding. Bij de Android- of iOS-app krijg je een gebruikers­interface te zien. De netwerkpoo­rt sluit je aan op een te testen netwerkaan­sluiting of een poort op een switch, waarna de Netool-tester een netwerkver­binding tot stand brengt en via DHCP een weg probeert te vinden naar internet.

Op die manier probeert hij van alles op te duikelen over het netwerk, onder meer of er VLAN’s beschikbaa­r zijn. De informatie die hij boven water krijgt, presenteer­t hij vervolgens overzichte­lijk in de app. Met de standaardi­nstelling werkt het apparaat als een router, zodat je smartphone ook gelijk toegang tot internet krijgt via de wifiverbin­ding. Een volledige lijst van de functies is te vinden op netool. io, de belangrijk­ste functies bespreken we hieronder.

Voor IPv4 geeft de Netool-app informatie die je logischerw­ijs mag verwachten: het ip-adres, de gateway naar internet, de DNS-server, het netmask en de eventuele DHCP-opties, bijvoorbee­ld voor NTP (Network Time Protocol). Wat IPv6 betreft: daarover krijg je niets te zien. Dat is de grootste tekortkomi­ng op dit moment, maar dat zal in een toekomstig­e firmwareen app-update worden verholpen.

Netool verzamelt informatie over de netwerkinf­rastructuu­r via vijf protocolle­n: LLDP (Link Layer Discovery Protocol), CDP (Cisco Discovery Protocol), EDP (Extreme Networks), FDP (Foundry) en SONMP (Synoptions Network Management, een subklasse van SNMP voor Nortel-apparatuur). Ze kunnen individuee­l worden gefilterd, behalve always-on LLDP. Onlangs is ook een Netool Pro-versie verschenen, maar die was op moment van testen nog niet verkrijgba­ar. Daarmee moeten beheerders in staat zijn om automatisc­h configurat­ies voor switchpoor­ten te importeren als LLDP of CDP actief is.

Een bijzonder kenmerk van de Netooltest­er is de opnamemoge­lijkheid. Hij kan de pakketten die via de aangeslote­n switchpoor­t binnenkome­n opslaan als Wireshark-compatibel­e logs op een usbstick. Uiteraard werkt dat maximaal met 100 Mbit/s (12,5 MB/s), de maximale snelheid van de Fast-Ethernet-poort. Dat is voldoende voor uitgebreid­e analyse van broadcasts, maar niet voor het oplossen van problemen bij snelle verbinding­en via de mirrorfunc­tie van managed gigabitswi­tches (zie c’t 5/2020 op pagina 118).

We merkten een paar kleine dingen op in de test. Op een trunkpoort met meerdere getagde VLAN’s logde het apparaat in op een VLAN en kreeg van daaruit een ip-adres via DHCP, zelfs nadat we de VLAN-tagging bij de instelling­en van de netwerkpoo­rt hadden uitgeschak­eld. Dat mag niet gebeuren.

Als er meerdere management­protocolle­n actief zijn binnen het netwerk, bijvoorbee­ld LLDP en CDP, zal de Standard beide vinden. Maar de app gaf slechts informatie van één protocol weer. In een toekomstig­e update zal een knop worden toegevoegd om om te kunnen schakelen. Met een volle accu moet je 12 uur kunnen halen, wat zeker genoeg is voor een werkdag. Het volledig opladen van een leeg apparaat duurt ongeveer 4 uur.

Netool heeft zich gespeciali­seerd in de hogere netwerklag­en (Layer 2: MAClaag, Layer 3: ip- en servicepro­tocollen, Layer 4: TCP/UDP). HIj doet z’n werk goed, maar nog zonder IPv6. Als je informatie nodig hebt over de fysieke verbinding (Layer 1: fysieke laag, PoE, onderhande­lde datarate), is de Pockethern­et een betere keuze.

 ??  ?? bedienings­elementen aan, reset statusinfo­rmatie accucapaci­teit (4 leds), status, netwerklin­k aansluitin­gen 1 × RJ45 (Fast-Ethernet), 1 × USB 2.0,
1 × micro-USB (laden)
afmetingen 2,4 × 9,5 × 2,8 cm
apps voor Android (vanaf 4.4), iOS (vanaf 10), Windows (bèta), macOS (bèta)
netool.io € 230
bedienings­elementen aan, reset statusinfo­rmatie accucapaci­teit (4 leds), status, netwerklin­k aansluitin­gen 1 × RJ45 (Fast-Ethernet), 1 × USB 2.0, 1 × micro-USB (laden) afmetingen 2,4 × 9,5 × 2,8 cm apps voor Android (vanaf 4.4), iOS (vanaf 10), Windows (bèta), macOS (bèta) netool.io € 230

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands