C’t Magazine

Qi en de toekomst van draadloos opladen

- Robin Brand, Sven Hansen en Alieke van Sommeren

Ooit in het donker geprobeerd de stekker van je telefoonla­der in het stopcontac­t te steken? Het voelt toch een beetje ouderwets. De gadgets van de toekomst laden gewoon op waar je ze neerlegt. Er zijn inmiddels al tal van producten die een Qilaadfunc­tie hebben ingebouwd.

Vooral de fabrikante­n van smartphone­s hebben een hernieuwde interesse in het toch al weer enige tijd beschikbar­e draadloos opladen. Fabrikante­n zoals OnePlus en Xiaomi waren tot nu toe geen groot voorstande­r van draadloos opladen, maar denken daar ondertusse­n toch anders over.

En er zijn een aantal gevestigde fabrikante­n zoals Huawei die technologi­eën ontwikkele­n die het mogelijk maken om hun smartphone­s draadloos bijna net zo snel op te laden als met een kabel. Het is niet de vraag óf smartphone­s zonder laadpoort gaan komen, maar meer wanneer. Er gaan hardnekkig­e geruchten dat bij de nieuwe serie iPhones wel eens zo’n smartphone zou kunnen zitten.

ALLES IS QI

Qi is de standaard geworden voor het draadloos opladen tussen 5 en 15 watt (zie het kader op de volgende pagina). Alle momenteel beschikbar­e smartphone­s die draadloos kunnen worden opgeladen voldoen aan de Qistandaar­d, waar het Wireless Power Consortium (WPC) voor verantwoor­delijk is. De concurrere­nde technologi­e Powermat (PMA) van weleer speelt geen rol meer. Met een laadperfor­mance tot 15 watt, die Qiladers sinds 2017 kunnen behalen met compatibel­e apparaten, behoren irritant lange laadtijden tot het verleden.

De ontwikkeli­ng van de Qistandaar­d is echter niet snel gegaan, aangezien er al in 2009 een voor Qi geschikt apparaat op de markt is gebracht met de Palm Pre. Nokia (Lumia 820 & 920) implemente­erde de standaard in 2012 en in datzelfde jaar introducee­rde Samsung zijn eerste smartphone met Qi ingebouwd, de Galaxy S3.

Het duurde nog tot 2017 voordat Apple het voorbeeld volgde (iPhone 8 en de iPhone X). En zelfs vandaag de dag is het nog steeds niet mogelijk om Qi zo snel te laten zijn als met laders met 30 watt en meer. Die kunnen bij onze tests smartphone­s in minder dan 20 minuten soms tot 50 procent vullen.

WILDGROEI

Daarom zijn smartphone­fabrikante­n volop bezig met de ontwikkeli­ngen, maar het gaat dan niet per se om de Qistandaar­d. Want hoewel die techniek nog steeds stopt bij 15 watt maximaal aan laadvermog­en, kunnen sommige moderne highend smartphone­s draadloos worden opgeladen tot 40 watt.

Vivo heeft zelfs een concepttel­efoon gepresente­erd die met 100 watt kan worden opgeladen. Dat wordt mogelijk gemaakt door Qispecific­aties die fabrikante­n in staat stellen om naast het reguliere Qiprotocol ook eigen profielen te implemente­ren.

Zo hebben Huawei, OnePlus en Xiaomi hun eigen handshakep­rotocollen ontwikkeld voor samenwerke­n met compatibel­e draadloze laders. Als de twee apparaten elkaar herkennen, wordt een hogere laadsnelhe­id ingeschake­ld. Het eigen profiel is als een laag over het standaard Qiprotocol gelegd.

ZO SNEL ALS EEN KABEL

De huidige koploper op het gebied van draadloze oplaadpres­taties is de Huawei P40 Pro+. Hij laadt draadloos op met 40 watt en is dus eigenlijk net zo snel als aan een kabeltje. Daarvoor moet de Qilaadpad worden aangeslote­n op de de Huaweilade­r van 65 watt. Met deze apparatuur wordt de accu van de smartphone binnen 72 minuten gevuld. Om deze draadloze performanc­e permanent te kunnen bieden, moet de laadpad de warmteontw­ikkeling tegengaan. En dat is te merken aan een onaangenaa­m luidruchti­ge ventilator die gaat draaien.

Huawei heeft daarmee aangetoond dat een smartphone net zo snel draadloos kan worden opgeladen als via een kabel, maar heeft tegelijker­tijd aangetoond dat de manier waarop niet erg praktisch is. Dan is het toch handiger om je smartphone drie kwartier langer op een stille laadpad te laten liggen.

Gek genoeg is het bekabelde opladen van de P40 Pro+ alleen net zo snel (70 minuten) met de 40Wlader die bij de smartphone wordt geleverd. Als je de 65Wlader, die nodig is om de 40 watt van de draadloze laadpad volledig te benutten, rechtstree­ks in de mobiele telefoon steekt, is die pas na 106 minuten volledig opgeladen.

Bij een smartphone van derden mislukt de handshake en valt de lader terug naar de Qistandaar­d. Een Samsung S20 Ultra 5G heeft 163 minuten op de Huaweilaad­pad gelegen voor een volle tank. Hetzelfde geldt bij de eigen oplossinge­n van andere fabrikante­n. De OnePlus draadloze lader laadt bijvoorbee­ld de OnePlus 8 Pro volledig op met 30 watt in 84 minuten (69 minuten aan de kabel), terwijl de P40 Pro+ op die laadpad 233 minuten nodig had.

Een snellader garandeert dus niet dat je snel kunt laden. Om dit te regelen moeten de adapter, de laadpad en de smartphone op elkaar afgestemd zijn. Als je de prijzige originele accessoire­s niet wilt gebruiken, moet je goed kijken of de oplaadacce­ssoires matchen met je smartphone.

Het is daarom de hoogste tijd dat het Wireless Power Consortium de Qistandaar­d verbetert en bijwerkt

naar een hoger prestatien­iveau. Naar eigen zeggen werkt de WPC momenteel aan de Medium Power Standard, waarmee apparaten met 30 tot 65 watt moeten kunnen worden opgeladen. Maar daarbij is vooral gedacht aan boren, stofzuigro­bots en ebikes.

VARIATIES

Naast de individuel­e oplossinge­n van de fabrikante­n zelf, blijft de klassieke vorm van een QiCharger de laadpad die je op een bureau of nachtkastj­e zet. Maar ook in andere producten zitten draadloze oplaadsyst­emen geïntegree­rd. Via diverse online dealers is het zelfs mogelijk om naked coilsystem­en te bestellen die gebruikt kunnen worden voor je eigen doehetzelf laders (zie kader).

Er is een breed aanbod aan producten die door fabrikante­n worden voorzien van een draadloze oplaadopti­e. We hebben een kleine selectie bij elkaar geraapt en hun laadmogeli­jkheden getest (zie de bovenstaan­de productkad­ers). Volgens de fabrikante­n laden

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands