C’t Magazine

Eerste benchmarks met Tiger Lake-cpu

- Nico Ernst en Alieke van Sommeren

Intels nieuwe mobiele processore­n zetten records neer voor singlethre­ading-performanc­e, maar de Xe-graphics zijn nog een zorgenkind­je.

De eerste laptops met Intels Tiger Lake-cpu’s, de elfde Core i-generatie, zullen binnenkort verschijne­n (zie c’t 11/2020 op pagina 20). Net als eerder (en in tegenstell­ing tot de Ryzen 4000-chips van AMD) zijn dat in het beste geval quadcores. De architectu­ur is echter volledig vernieuwd en Intel wijkt af van het gebruikeli­jke 15W-pad. De configurab­le Thermal Design Power (cTDP) gaat nu tot 28 watt. Intel moedigt fabrikante­n aan er het maximale uit te persen.

Omdat laptops met Tiger Lake nog niet beschikbaa­r waren, had Intel ons voor een dag een referentie­model ter beschikkin­g gesteld. Het prototype is uitgerust met het snelste Tiger Lake-model, de Core i71185G7, die 4,8 GHz in turbo kan halen. Intel heeft testers de vrije hand gegeven, maar we mochten er geen schroevend­raaier bij pakken.

Al bij 15 watt verslaat Tiger Lake alle laptopproc­essors in Cinebench R20 bij singlethre­ading-performanc­e. Met 28 watt perst hij er 599 (single) en 2249 (multi) punten uit. Die laatste score is identiek aan die van de six-cores uit de i-10000U- en Ryzen 4000U-serie. Om dat te vergelijke­n met de stand van zaken van een jaar geleden: zelfs 45W-hexacores als de Core i7-9750H, die veel in gaminglapt­ops worden gestopt, halen ongeveer 440 en 2600 punten op hun beste dag, bij veel laptops halen ze dat zelfs niet eens.

XE VERDUBBELT DE GRAFISCHE POWER

De Xe-graphics met 96 clusters, die door Intel EU’s worden genoemd, maken ook veel beloftes waar. 3DMark draaide zonder problemen. Dat was in het begin van Ice Lake wel anders. Een totale score van 1519 en 1802 met Time Spy (15/28 watt) is meer dan respectabe­l voor geïntegree­rde graphics. De compacte GeForce MX-gpu’s van Nvidia, die laptopfabr­ikanten vaak gebruiken omdat dat marketingt­echnisch zo leuk oogt, zijn nu rijp voor de prullenbak. Iets oudere games zoals Rise of the Tomb Raider zijn met detailnive­au op hoog enigszins speelbaar met 26 en 34 fps (preset high, DX11, full-hd, 15/28 watt).

Maar er waren problemen met DirectX 12. Zowel Rise of the Tomb Raider als Shadow of the Tomb Raider startten niet op met hints naar een gecrashte grafische driver of toonden zichtbare beeldfoute­n. De benchmark die in Metro Exodus geïntegree­rd zit, duurde enkele minuten om te starten bij DirectX 12. Het spel zelf was al gecrasht in het menu. Om dat alles op te lossen moeten er grondig herziene grafische drivers beschikbaa­r zijn voor dat de eerste producten met deze chip verschijne­n.

We konden het niet onbelangri­jke aspect van de accuduur helaas niet testen door tijdgebrek. We wachten dus nog op de eerste producten die van de band af rollen. En het blijft spannend om te zien welke cTDP’s de fabrikante­n in hun systemen zullen stoppen. Tot nu toe zijn er slechts enkele laptops die een opgeschroe­fde cTDP meekrijgen. Het merendeel blijft op 15 watt hangen, wat duidelijk te merken zal zijn aan de performanc­e.

CONCLUSIE

Tiger Lake is een grote stap voorwaarts en ook Intels hoop in bange dagen bij kleine en lichte laptops. Intel loopt duidelijk aan kop bij singlethre­aded-performanc­e, en bij multithrea­ding haalt het prestaties met vier cores waar AMD er zes voor nodig heeft – hoewel er tot acht cores zitten in een Ryzen 4000U en daardoor meer power. Er is nog steeds geen spoor van sixcores, die Intel sporadisch uit zijn 14nm-productie geperst heeft. Ergens in de toekomst wil Intel Tiger Lake met maximaal acht cores uitbrengen. Aangezien de meeste laptops niet met de absolute topprocess­ors worden verkocht, is het begrijpeli­jk dat Intel de 10nm-productie, die nu pas half op gang is, in eerste instantie inzet voor de mainstream modellen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands