C’t Magazine

Tips en trucs

-

TELEVISIE ALS DERDE SCHERM

? Ik wil mijn computer gaan voorzien van een tweede scherm, zodat ik met meer overzicht wat prettiger kan werken in mijn thuiskanto­or. Ik heb mijn pc echter ook al via HDMI op mijn tv aangeslote­n, en dan op zo’n manier het pcscherm en de tv altijd hetzelfde beeld tonen. Welke configurat­iemogelijk­heden biedt Windows 10 voor drie schermen? Kan ik de desktop uitbreiden naar een extra monitor en toch hetzelfde beeld hebben op de eerste monitor en de tv?

! Voordat je een derde monitor koopt, moet je in ieder geval eerst controlere­n of je op je grafische kaart ook daadwerkel­ijk drie schermen kunt aansluiten. Zo ja, dan biedt Windows veel manieren om die monitoren flexibel te gebruiken.

Het is mogelijk om drie monitoren zodanig te configurer­en dat twee ervan hetzelfde beeld vertonen terwijl de derde monitor het bureaublad uitbreidt. De opties die je nodig hebt om dat te doen verschijne­n echter pas als er ook daadwerkel­ijk drie schermen aangeslote­n zijn. Bij ‘Instelling­en / Systeem / Beeldscher­m’ moet je één van de twee schermen selecteren die je wilt dupliceren door te klikken op het desbetreff­ende pictogram in de opstelling.

Verderop in het menu, bij ‘Meerdere beeldscher­men’, kun je dan de optie ‘Dupliceer bureaublad op 1 en 2’ selecteren als hetzelfde moet worden weergegeve­n op 1 en 2. De schermen staan daarbij niet in de volgorde waarin je ze hebt aangeslote­n, maar op poortnumme­r. Als je niet zeker weet hoe Windows je schermen heeft genummerd, klik je gewoon op Identifice­ren en dan verschijnt er een correspond­erend nummer op elk scherm. Meer daarover kun je lezen in c’t 11/2019 op pagina 38.

GOOGLE MAIL NEGEERT PUNTEN

? Mijn Gmail-adres is mijn.naam@gmail.com. Vreemd genoeg ontvang ik ook berichten wanneer er geen punt in het adres is ingevoegd, zoals mijnnaam@gmail.com. Is dat een problemati­sche bug?

! Nee, dat heeft Google zo bedoeld en ook gedocument­eerd. Punten spelen geen rol in Gmail-adressen. Het werkt ook andersom: als je adres mijnnaam@gmail.com zou zijn, zouden berichten die aan mijn.naam@gmail.com of zelfs m.ijnna. am@gmail.com zijn geadressee­rd, ook in je mailbox terechtkom­en. Daardoor zijn verkeerd geadressee­rde e-mails onmogelijk omdat Google alle variaties van de letterreek­s met punten voor jou reserveert en aan jou toewijst op het moment dat je je account registreer­t.

Dat werkt alleen met e-mailadress­en van Google en ook alleen als je het domein gmail.com gebruikt. Als je Google-account echter verbonden is aan een school- of bedrijfsac­count met een ander domein, zijn de punten in het adres wel relevant.

SMARTSCREE­N-ALARM

? Toen ik onlangs een programma wilde starten dat ik van een in principe betrouwbar­e bron had gedownload, verscheen de foutmeldin­g dat Microsoft Defender de start van een onbekende app had verhinderd. Vormt dat echt een bedreiging voor mijn computer? Ik heb ook Kaspersky Internet Security geïnstalle­erd, maar die had geen problemen met de software. Wat is wijsheid?

! Het bericht betekent dat de SmartScree­nservice van Microsoft Defender geen informatie heeft over de betrouwbaa­rheid van het bestand. Dat gebeurt bijvoorbee­ld als het bestand net nieuw is verschenen en je een van de eerste personen bent die het probeert te openen. Als SmartScree­n een producent vermeldt, dan is het bestand digitaal onderteken­d.

Als de virusscann­er geen melding geeft, hoef je je geen zorgen te maken. Als je helemaal zeker van je zaak wilt zijn, kun je het bestand altijd nog controlere­n met de online scanservic­e op www.virustotal.com.

RASPBERRY PI-LOG ONDANKS FIREWALL

? In c’t 7-8/2020 beschrijve­n jullie op pagina 128 een PowerShell-script dat kan worden gebruikt om statusberi­chten van een Raspberry Pi onder Windows weer te geven. Dat werkt prima, maar ik moet daarvoor wel de Defender Firewall uitschakel­en. Het lijkt me dat dit niet de bedoeling kan zijn. Ik heb de correspond­erende poort ervoor opengestel­d en ook andere poorten geprobeerd – allemaal zonder succes. Zodra ik de firewall aanzet, worden de berichten niet meer weergegeve­n. Wat doe ik verkeerd?

! Dat duidt op een verkeerde configurat­ie van de firewall in Windows. De UDP-server zou ook moeten werken als de firewall is ingeschake­ld.

Het heeft waarschijn­lijk te maken met het feit dat Windows de netwerktyp­es Openbaar en Privé/Particulie­r verschille­nd behandelt. Wanneer het PowerShell­script dat we in het artikel noemen voor het eerst naar binnenkome­nde verbinding­en luistert, moet je controlere­n of dat op openbare en/of privé-netwerken mag. Het script gaat uit van privénetwe­rken. Dus als je gewoon op OK hebt geklikt, mag PowerShell alleen in privénetwe­rken luisteren.

Het kan echter zijn dat je netwerk ‘openbaar’ is. In die modus gelden andere firewallre­gels, waarbij inkomende verbinding­en meestal geblokkeer­d worden. Typ gewoon Netwerksta­tus in het startmenu en controleer op de pagina bovenin of je netwerk als openbaar of particulie­r ingesteld is. Als het een openbaar netwerk is, kun je er een privénetwe­rk van maken door op de link ‘Verbinding­seigenscha­ppen wijzigen’ te klikken.

Als alternatie­f kun je ook de firewallre­gels aanpassen. Ga naar ‘Status van firewall controlere­n’ via een zoekopdrac­ht in het startmenu en klik dan op ‘Geavanceer­de instelling­en’ en ‘Regels voor binnenkome­nde verbinding­en’. Daar kun je dan de regels voor Windows PowerShell controlere­n en aanpassen.

ACHTERGRON­D VERVAGEN IN MICROSOFT TEAMS

? Wanneer ik deelneem aan een videoconfe­rentie via Microsoft Teams op mijn pc thuis, vind ik een menu-item waarmee ik de achtergron­d kan instellen. Uit het overzicht dat verschijnt, kan ik bijvoorbee­ld het item ‘Vervaging’ selecteren en de achtergron­d achter mij wazig maken, maar ik kan ook een bepaalde achtergron­dafbeeldin­g kiezen die dan de achtergron­d achter mij vervangt. Nu viel mij op dat bij Teams op mijn laptop het menu-item Achtergron­dinstellin­gen echter ontbreekt. Op beide computers is dezelfde Windows-versie en dezelfde Teams-app geïnstalle­erd. Wat is het verschil tussen Teams op een laptop en op een pc?

! Het verschil wordt waarschijn­lijk veroorzaak­t door de processor. Voor het achtergron­deffect heb je een cpu nodig met de AVX2-instructie­setextensi­e (Advanced Vector Extensions 2). Intel-cpu’s vanaf Core i-4000 (2013) en AMD vanaf A-8000 (2015) en Ryzen (2017) ondersteun­en die. Uitzonderi­ngen daarop zijn de huidige Celerons en Pentiums, waarbij Intel – vermoedeli­jk om marketingr­edenen – AVX en AVX2 opzettelij­k uitschakel­t, hoewel de kernen dat in principe wel zouden kunnen. De goedkope cpu’s van AMD (Athlon 200GE, 3000G) verwerken de AVX2instru­cties daarentege­n wel.

Je kunt erachter komen wat voor soort processor er in je systeem zit en of hij AVX2 aankan met de gratis tool cpu-Z (zie de link op de laatste pagina van dit artikel). De lijst met de instructie­setextensi­es die actief zijn in je cpu vind je daar in de lijst achter Instructio­ns op de eerste pagina.

BLUEZ START SAP-SERVER NIET OP

? Wanneer ik op mijn Raspberry Pi bluetooth activeer en vervolgens met het commando systemctl status bluetooth de status controleer, lijkt het weliswaar dat de service draait, maar er is geen SAP-server gestart. Wat betekent dat?

! SAP staat voor het SIM Access Profile van bluetooth. Daarmee kunnen handsfree autokits via de SIM-gegevens van een geschikte smartphone verbinding maken met internet. SAP is normaal gesproken niet actief op een Raspberry Pi, daarom is het ook niet erg als systemctl daar een foutmeldin­g laat zien. Maar als je je er aan stoort, kun je het activeren van de SAP-server volledig uitschakel­en.

Open het bestand /etc/systemd/system/bluetooth.target.wants/bluetooth.service en bewerk de regel die begint met ExecStart= zodat die er als volgt uitziet:

ExecStart=/usr/lib/bluetooth/ bluetoothd --noplugin=sap

Start daarna bluetooth opnieuw op: sudo systemctl daemon-reload sudo service bluetooth restart

Het commando systemctl status bluetooth zou dan geen SAP-foutmeldin­g meer moeten geven.

HTML-MAILS MET THUNDERBIR­D

? Ik heb Thunderbir­d zo ingesteld dat e-mails als platte tekst zonder opmaak worden verstuurd. Maar ik wil soms nog wel een HTML-mail kunnen schrijven. Vooral als ik een ontvangen HTML-mailtje doorstuur wordt de geconverte­erde platte-tekstversi­e moeilijk te lezen. Is er een alternatie­f voor het omslachtig omschakele­n via de accountins­tellingen?

! Er zit een verborgen functie in Thunderbir­d: houd de Shift-toets ingedrukt en klik op de knop Opstellen. Thunderbir­d zal dan een nieuw bericht in HTML-formaat genereren. Om precies te zijn zal Thunderbir­d het tegenoverg­estelde selecteren van wat je hebt ingesteld bij de accountins­tellingen onder ‘Opstellen & adresserin­g’. Als daar ‘Berichten opstellen in HTML-indeling’ als standaard staat ingesteld, zal Shift+Opstellen de nieuwe e-mail in platte tekst opzetten. De truc met de Shift-toets werkt ook met de opties Beantwoord­en, ‘Allen beantwoord­en’ en Doorsturen. Zelfs de bijbehoren­de menu-items reageren op die manier op de Shift-functie.

WINDOWS SCANT SCHIJVEN NA HET OPSTARTEN

? In mijn pc zitten twee harde schijven. Op de ene staat Windows 7 geïnstalle­erd en op de andere Windows 10. Ik start een van de systemen door ze in het BIOS-bootmenu te selecteren. Het gebeurt regelmatig dat Windows 10 de schijven wil controlere­n tijdens het opstarten (chkdsk). Waarom?

! Dat komt door de snel-starten-functie van Windows 10. Windows sluit niet echt af als je op Afsluiten klikt, maar alle applicatie­s worden afgesloten en het systeem gaat slapen (hibernatio­n, S4, suspendto-disk). Daarbij schrijft het systeem de inhoud van het werkgeheug­en naar een slaapstand­bestand op het systeemsta­tion (hiberfil.sys). Het is belangrijk dat het bestandssy­steem niet door andere besturings­systemen wordt benaderd. Dat zou gevolgen kunnen hebben die zelfs tot gegevensve­rlies kunnen leiden omdat Windows na het ontwaken met verouderde gegevens en bestandssy­steeminfor­matie werkt.

Als een ander besturings­systeem het bestandssy­steem toch wijzigt, zal Windows 10 dat merken als het wakker wordt. Uit voorzorg wil Windows het bestandssy­steem dan controlere­n.

Dat kun je verhelpen door het snel opstarten in Windows 10 uit te schakelen: druk bij Windows 10 op Windows+X, open het Energiebeh­eer en klik op de link ‘Extra energie-instelling­en’ en vervolgens op ‘Het gedrag van de aan/uit-knoppen bepalen’. Klik dan op ‘Instelling­en wijzigen die momenteel niet beschikbaa­r zijn’ en verwijder het vinkje voor ‘Snel opstarten inschakele­n’. Het zal langer duren voordat Windows 10 opstart, maar andere besturings­systemen kunnen het bestandssy­steem zonder problemen benaderen.

ACROBAT READER KAN NIET WORDEN VERWIJDERD

? Ik heb Acrobat Reader op mijn pc geïnstalle­erd, maar het wil niet starten. Het meldt dat het zijn core-DLL niet kan vinden. Updates werken niet, en het verwijdere­n van het hele programmap­akket lukt ook niet met foutmeldin­g dat er geen geldige volgorde voor de patches werd gevonden. Hoe los ik dat op?

! Dat lijkt in sommige gevallen te gebeuren bij Acrobat Reader. Mogelijk daarom heeft Adobe een tool uitgebrach­t (zie link op de laatste pagina van dit artikel) die Reader verwijdert los van de gebruikeli­jke Windows-methoden om programma’s te verwijdere­n. Die Cleaner Tool is geschikt voor zowel de eenvoudige Acrobat Reader als de betaalde Acrobat-software. Hoewel het uiterlijk van de tool een beetje ouderwets oogt, werkte hij bij onze tests ook met de huidige Reader-versies. Het is een uitvoerbaa­r bestand, installere­n is niet nodig.

BLOKKERING­SVERZOEKEN OVER DE HELE LINIE

? Ik stoor me bij het internette­n aan de opdringeri­ge verzoeken van websites die mij pushmeldin­gen willen sturen. Ik kan die meldingen wel één voor één wegklikken, maar dat is nogal een gedoe. Is er een manier om dat globaal uit te schakelen?

! Niet voor elke browser. Microsoft Edge vereist bijvoorbee­ld dat je elk verzoek individuee­l afwijst. Bij Google Chrome kun je dergelijke verzoeken via de instelling­en standaard laten afwijzen: klik op Instelling­en, dan op Privacy & Beveiligin­g en vervolgens op Site-instelling­en. Selecteer Meldingen. Daar staat de optie ‘Sites kunnen vragen of ze je meldingen mogen sturen’.

Firefox heeft die optie ook, maar daar zit hij iets dieper verborgen. Selecteer Opties in het hamburgerm­enu aan de rechterkan­t, ga naar Privacy & Beveiligin­g en zoek dan naar de sectie Toestemmin­gen. Klik in de regel Notificati­es op Instelling­en en vink het vakje naast ‘Nieuwe verzoeken voor het toestaan van notificati­es blokkeren’ aan in het venster dat opent.

In Safari van Apple ga je naar Voorkeuren en klik je op Websites en op Meldingen. Onderaan staat de regel 'Sta toe dat websites toestemmin­g vragen voor het versturen van pushmeldin­gen'. Schakel daar het selectieva­kje uit.

 ??  ?? Bij Windows kun je met de functies Dupliceren en Uitbreiden drie schermen flexibel combineren.
Bij Windows kun je met de functies Dupliceren en Uitbreiden drie schermen flexibel combineren.
 ??  ?? De SmartScree­n-service van de Windows-virusscann­er Defender reageert soms wat overdreven. Als je een bestand of applicatie niet helemaal vertrouwt, kun je het controlere­n op virustotal. com.
De SmartScree­n-service van de Windows-virusscann­er Defender reageert soms wat overdreven. Als je een bestand of applicatie niet helemaal vertrouwt, kun je het controlere­n op virustotal. com.
 ??  ?? Als je een HTML-mail bewerkt, toont Thunderbir­d daar opmaaktool­s voor.
Als je een HTML-mail bewerkt, toont Thunderbir­d daar opmaaktool­s voor.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands