C’t Magazine

Voorwoord

- Veel plezier Noud van Kruysberge­n

Door het thuiswerke­n wordt de grens tussen werk en privé steeds een stukje vager. Op kantoor was het duidelijk: je hebt een telefoon op je bureau staan waarmee collega’s je kunnen bellen of ze komen even langs om wat te vragen. Thuis wordt echter telkens gezocht naar andere communicat­iekanalen.

Inmiddels hee ieder bedrijf en elke organisati­e daar wel een eigen oplossing voor. Bij ons is Microso Teams zo’n beetje het communicat­iemiddel voor en tussen iedereen, en het chatdeel daarvan is ook op een smartphone goed te gebruiken. Maar niet iedereen hee dat op zijn telefoon of pc staan, en dan wordt vaak teruggeval­len op WhatsApp.

Voor een messenger als WhatsApp moet je echter het privénumme­r van je collega’s weten. En daar waar je geen telefoon van de zaak hebt, krijg je tussen al je familieen andere berichten uit je sociale circuit op WhatsApp opeens ook werkgerela­teerde mededeling­en.

Vraag één is of het wenselijk is dat je privénumme­r bekend is bij je collega’s. Dat zou voor administra­tieve doeleinden en noodgevall­en ook een vast nummer kunnen zijn. Steeds minder mensen hebben dat, maar omdat dat vaak bijna gratis bij een all-in-one internetab­onnement zit is het niet onhandig op die manier ook bereikbaar te zijn. Alleen zijn messengers en andere vormen van berichten daar meestal niet mee mogelijk.

Vraag twee is met welke app je wilt communicer­en. Je kunt niet om WhatsApp heen. Onze buurt-appgroep en de trainersgr­oep van mijn sportveren­iging voor het snel melden van coronageva­llen en de gevolgen daarvan voor trainingen en wedstrijde­n gaan allemaal via WhatsApp. De reden is simpel: niemand hee een andere messenger op zijn toestel geïnstalle­erd staan.

En daar loopt het mis: zit je niet in het ecosysteem van WhatsApp, dan ben je niet bereikbaar. Maar dat geldt voor alle messengers: ook als je zweert bij Telegram of Signal of welke messenger dan ook, dan nog ben je slechts zo goed bereikbaar als de verspreidi­ng van die messenger onder je collega's, vrienden en familie. In de praktijk: niet.

Interopera­biliteit is geen kenmerk van de messengerw­ereld. En waarom ook? WhatsApp hee nu een monopoliep­ositie, waarom zouden ze dat openstelle­n? Maar stel je eens voor dat je als KPN-abonnee niet zou kunnen bellen met iemand die een simkaart van T-mobile in zijn smartphone hee zitten.

In mijn ideale wereld zouden gebruikers van WhatsApp, Teams, Slack en alle andere denkbare vormen gewoon berichten met elkaar kunnen uitwissele­n – of dat nu via plug-ins, API’s, gestandaar­diseerde protocolle­n of welke manier dan ook werkt. Het is op dit moment toch al moeilijk genoeg om werk en privé uit elkaar te houden. In dat geval zou iedereen er zelf voor kunnen kiezen of en in hoeverre hij zijn privéfacil­iteiten ter beschikkin­g wil stellen aan de werkomgevi­ng of binnen de hobbysfeer.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands