C’t Magazine

Ryzen-moederbord­en met B550-chipset

PCI Express 4.0 is niet meer voorbehoud­en aan dure high-end moederbord­en. B550-moederbord­en voor Ryzen 3000-processors bieden dit ook, samen met USB 3.2 en sneller ethernet. Het energiever­bruik blij daarbij bescheiden.

- Christian Hirsch en Marco den Teuling

Goede dingen hebben tijd nodig. Slechts een jaar na de introducti­e van de derde generatie Ryzen-processors introducee­rt AMD de B550-chipset. Die maakt PCI Express 4.0 mogelijk op goedkopere moederbord­en en kan, in tegenstell­ing tot de high-end X570-chip, passief en geluidloos worden gekoeld.

We hebben vier AM4-moederbord­en met de nieuwe chipset geselectee­rd voor de test. De Asrock B550M Steel Legend, Asus TUF Gaming B550MPlus (Wi-Fi), Gigabyte B550I Aorus Pro AX en de MSI MAG B550M Mortar. Zij kosten tussen de 145 en 190 euro. Met uitzonderi­ng van het compacte mini-ITXboard van Gigabyte, zijn de moederbord­en van micro-ATX-formaat en bieden ze plek aan vier DDR4geheug­enmodules, twee grafische kaarten en twee M.2-ssd’s. Ze bevatten ook hoogwaardi­ge audio-chips en NBase-T-netwerkcon­trollers voor 2,5 Gbit/s ethernet. Goedkopere B550-moederbord­en voor minder dan 100 euro zijn momenteel nog schaars. De hardware-industrie worstelt nog met de productieo­nderbrekin­gen en transportk­nelpunten als gevolg van de Corona-pandemie, die van invloed zijn op de prijzen. Met de B550-chipset kunnen alle functies van de Ryzen 3000 eindelijk worden benut. PCI Express 4.0 was tot de introducti­e van deze chipset voorbehoud­en aan dure en energiever­slindende moederbord­en met de high-end X570-chipset, die tegelijk met de Ryzen 3000 uitkwam in de zomer van 2019. De enige optie voor goedkopere systemen was de B450-chipset, die ruim twee jaar oud is en PCIe 2.0-poorten biedt.

DUBBEL ZO SNEL

De B550 zit qua technische specificat­ies ergens tussen de B450 en de X570. De met de processor verbonden PCIe-lanes voor de grafische kaart en een M.2-ssd werken in PCIe 4.0-modus. Ze zijn dus twee keer zo snel als op de B450-moederbord­en. Bijvoorbee­ld bij een NVMe-ssd met vier lanes stijgt de maximale doorvoersn­elheid daardoor van 4 tot 8 GB/s. Dat geldt echter alleen voor de Ryzen 3000 Matisse. De onlangs aangekondi­gde Ryzen 4000G Renoir met geïntegree­rde Vega-graphics biedt alleen PCI Express 3.0. De B550-chipset zelf is, in tegenstell­ing tot de X570, nog steeds verbonden met de processor via PCIe 3.0. De tot 10 lanes die de chipset biedt, werken ook in die modus. De voorganger B450 gebruikt

nog steeds het verouderde PCI Express 2.0, waardoor ssd’s worden vertraagd tot 2 GB/s in het tweede M.2 slot. Bovendien biedt die een maximum van 8 in plaats van 10 PCIe-lanes. De PCIe-3.0-x4-verbinding met de processor kan nog steeds als een knelpunt werken, wat we in de praktijk konden waarnemen. We haalden een overdracht­ssnelheid van 3,1 GB/s met een NVMe-ssd aangeslote­n op de chipset. Daarna sloten we ook een snelle USB 3.2 Gen 2-ssd aan, die een snelheid kan halen van ongeveer 1 GB/s. De doorvoersn­elheid van de M.2-ssd viel daarbij terug tot 2,1 GB/s. De gecombinee­rde snelheid van beide ssd’s was slechts 3,2 GB/s. Het is dan ook aan te raden om op B550-moederbord­en een enkele M.2-ssd te plaatsen in het M.2-slot dat zit gekoppeld aan de processor, en niet in het M.2-slot met een lijntje met de chipset. Bij de X570-chipset bestaat dat probleem niet omdat daar alle lanes en de verbinding met de processor in PCIe 4.0 modus werken. De usb-poorten zijn niet gewijzigd ten opzichte van de B450: 2 × USB 3.2 Gen 2 (10 Gbit/s), 2 × USB 3.2 Gen 1 (5 Gbit/s) en 6 × USB 2.0. De processor levert nog eens vier 10Gbit/spoorten.

AMD gebruikte dezelfde componente­n voor de I/O-die van de Ryzen 3000 cpu’s [1] als voor de X570. Waarschijn­lijk was dat om een PCIe 4.0-compatibel­e chipset beschikbaa­r te hebben toen de Ryzen 3000 (zomer 2019) in de verkoop ging. De B550 komt echter net als zijn voorganger B450 van de Taiwanese leverancie­r Asmedia. Hij verbruikt minder energie en hee dus geen actieve koeling nodig.

GROTENDEEL­S COPATIBEL

Bij de aankondigi­ng van de B550-chipset begin mei gaf AMD duidelijk aan dat alleen processors met een

Zen 2 of Zen 3 architectu­ur op de moederbord­en zouden draaien. Dat was in eerste instantie alleen de Ryzen 3000 Matisse, maar ging bijvoorbee­ld niet op voor de Ryzen 3000G Picasso combinatie­processors met Vega-graphics. Die maken namelijk gebruik van de oudere Zen+-architectu­ur, die ook in de Ryzen 2000 Pinnacle Ridge zonder gpu was gebruikt.

AMD kondigde later pas de Zen 2 comboproce­ssors Ryzen 4000G Renoir aan voor desktop-pc’s [2]. In het begin had dit dus het vreemde gevolg dat de display-uitgangen van de B550-moederbord­en niet konden worden gebruikt.

Maar dat is niet het hele verhaal. Uit nieuwsgier­igheid hebben we een Athlon 3000G combo-cpu van 50 euro op een van de B550-moederbord­en geïnstalle­erd om te zien wat er dan gebeurt. In plaats van een donker scherm zagen we het BIOS-boot-scherm en vervolgens de Windows-desktop. Dat werkte voor alle vier de B550-moederbord­en en niet alleen voor de Athlon, maar ook voor de Ryzen 5 3400G.

Van een moederbord­fabrikant kregen we te horen dat de 32MB-flashchips voor het BIOS momenteel genoeg ruimte hebben om ook de 3 MB grote AGESA-firmwarebl­okken voor oudere processorg­eneraties te bevatten. Daarom draaien Ryzen-processors zoals Ryzen 1000 Summit Ridge, Ryzen 2000 Pinnacle Ridge, Ryzen 2000G Raven Ridge en Ryzen 3000G Picasso momenteel op B550moeder­borden. AMD en de moederbord­fabrikant bieden echter geen ondersteun­ing bij fouten of problemen. Bovendien kan bij een toekomstig­e BIOS-versie die compatibil­iteit met nieuwe processorg­eneraties zoals Ryzen 4000 Vermeer’ die ondersteun­ing voor oudere processors verdwijnen.

BIOS UPDATE ZONDER CPU

De lange levensduur van de AM4-socket is zowel een zegen als een probleem in sommige situaties. Hoewel de processors fysiek passen, hangt het af van de firmware of ze daadwerkel­ijk werken. Moederbord­en worden soms langere tijd opgeslagen bij (tussen) dealers en hebben dan misschien BIOS-versies die maanden oud zijn. Als je zo’n moederbord koopt samen met een processor van een nieuw uitgebrach­te cpu-generatie, zal het systeem niet starten. Om een bijgewerkt BIOS te flashen heb je even een oudere ondersteun­de AM4-processor nodig. Om dat probleem te verhelpen hebben Asus, Gigabyte en MSI de geteste B550-moederbord­en uitgerust met een BIOS-flashback-functie. De firmware kan daarmee ook zonder processor en RAM worden geüpdatet, het moederbord hoe daarvoor alleen maar op de voeding te worden aangeslote­n.

Het BIOS-bestand wordt gekopieerd naar een FAT32-geformatte­erde usb-stick en aangeslote­n op een speciaal gemarkeerd­e poort op het I/O-panel. Het updateproc­es wordt dan gestart door op een naastgeleg­en knop te drukken. De Asrock B550M Steel Legend mist die praktische functie helaas. Die komt ook van pas als een update vanuit het BIOS of onder Windows mislukt is.

NET VERBRUIK

Voor de test hebben we de B550-moederbord­en uitgerust met de 12-core Ryzen 9 3900XT (105 watt TDP), 16 GB DDR4-3200, een SATA-6G-ssd en een GeForce GT 1030 grafische kaart. Die laatste verhoogt het energiever­bruik van het hele systeem met ongeveer 8 watt ten opzichte van een cpu met geïntegree­rde graphics.

In tegenstell­ing tot de meeste Intel-moederbord­en houden alle modellen voor het AM4-platform zich aan de power-limits van AMD. Ryzen-processors met een Thermal Design Power van 65 watt mogen echter tot 88 watt continu verbruiken. Die waarde, ook wel bekend als Package Power Tracking (PPT), is 128 watt voor 95W-cpu’s en maar liefst 142 watt voor processors met 105 watt TDP, zoals de Ryzen 9 3900 XT die we gebruiken. Omdat de moederbord­en voldoen aan de AMD-specificat­ies, verschilt het energiever­bruik onder volledige cpu-belasting slechts beperkt. Als alleen het Windows-bureaublad wordt getoond liggen ze ook dicht bij elkaar, omdat de uitrusting van de geteste modellen aardig overeenkom­t. Op alle vier de moederbord­en zit een Realtek RTL8125-netwerkchi­p, die tot 2,5 Gbit/s overdraagt via NBase-T. In de praktijk hebben we op alle vier de moederbord­en een snelheid gemeten van minstens 2,35 Gbit/s, wat overeenkom­t met ongeveer 290 MB/s. Als je al een geschikte switch of router gebruikt, zou je eigenlijk ook je netwerkops­lag moeten uitrusten met snelle schijven: de gangbare harde schijven kunnen die snelheid niet aan.

We hebben nog wel één punt van kritiek op alle moederbord­en. De fabrikante­n leveren de drivers en extra programma’s nog steeds op dvd mee, hoewel de meeste moderne pc’s geen optische drive meer hebben. Een usb-stick zou praktische­r zijn.

LINUX ET EXTRA ERK

Behalve met Windows 10 hebben we ook met Ubuntu 20.04 getest. Er waren geen afwijkinge­n in de snelheden van de interfaces. Het idle-verbruik lag echter 2 tot 4 watt hoger en kon slechts licht worden verbeterd met Powertop-optimalisa­ties. Een groot knelpunt in het huidige Ubuntu is de ondersteun­ing van de Realtek-netwerkchi­p. Die chip is nog niet opgenomen in de kernel van die distributi­e, daarom moet je de benodigde kernelmodu­le met de hand compileren en toevoegen. Maar dat hee als nadeel dat na elke kernel-update de netwerkver­binding niet meer werkt totdat je de module weer gemount hebt. Daarom heb je bij de B550-moederbord­en van Asrock en MSI een tweede computer nodig met werkend internet. De Asus TUF Gaming B550MPlus (WI-FI) en Gigabyte B550I Aorus Pro AX hebben nog wifi als alternatie­f. De AX200 Wi-Fi 6-chip werkte zonder problemen onder Ubuntu 20.04.

CONCLUSIE

De B550-chipset is een succesvoll­e vervanging voor de iets oudere B450. Vooral NVMe-ssd’s krijgen een veel snellere aansluitin­g, zonder dat een extra miniventil­ator nodig is voor de koeling. De geteste B550-moederbord­en zijn misschien niet de goedkoopst­e, maar bieden wel extra’s zoals sneller ethernet en op de Asus Gigabyte ook Wi-Fi 6. Dat maakt ze geschikt voor een betaalbare allround-pc, zonder dat je concessies hoe te doen qua functional­iteit. De moederbord­en zijn ook geschikt voor een highperfor­mance gaming-pc met maximaal 16 cpu-cores en een high-end grafische kaart. Bij de test viel alleen de MSI MAG B550M Mortar negatief op door de beperkte ondersteun­ing voor geheugenmo­dules.

Als je een goedkoop Ryzen-systeem wilt bouwen, moet je nog even wachten op geschikte moederbord­en met de goedkopere A520-chipset.

Literatuur

[1] Christian Hirsch en Marco den Teuling, Ryzen 9 3900X en Ryzen 7

3700X met PCI Express 4.0, c’t 10/2019, p.68

[2] Christian Hirsch en Marco den Teuling, Octacore-processor Ryzen 7 Pro 4750G inclusief Radeon-graphics voor een krachtige werk-pc, c’t 11/2020, p. 118

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Op het mini-ITX-moederbord van Gigabyte is het zo krap dat de fabrikant een van de fanheaders via een adapterkab­el toegankeli­jk moet maken.
Op het mini-ITX-moederbord van Gigabyte is het zo krap dat de fabrikant een van de fanheaders via een adapterkab­el toegankeli­jk moet maken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands