C’t Magazine

AIO-waterkoeli­ng voor cpu’s

Waterkoele­rs koelen zelfs high-end cpu’s prima, al dan niet met flitsende RGB-e ecten. Goede waterkoeli­ng hoe gelukkig niet duur te zijn.

- Benjamin Kra en Alieke van Sommeren

Als de luchtkoeli­ng in je pc te veel herrie oplevert of als de processor ondanks de koeling toch te warm wordt, kun je het eens met waterkoeli­ng proberen. De term waterkoeli­ng klopt echter niet helemaal, want door de pomp, het waterblok en de slangen loopt niet alleen water. Er worden ook een warmtedrag­er en sto en aan toegevoegd om te voorkomen dat het koelblok verstopt raakt. De kant-en-klare sets om je procesor te waterkoele­n worden ook AIO-sets (all-in-one, alles is inbegrepen) genoemd.

De prestaties van die systemen zijn in grote mate afhankelij­k van drie factoren: de stroming van het koelmiddel en de groottes van de ventilator en de radiator. Een sneller werkende pomp transporte­ert de afvalwarmt­e die aan de koelvloeis­tof wordt overgedrag­en sneller naar de radiator. Hoe groter de ventilator­en, des te langzamer en stiller ze kunnen draaien met dezelfde hoeveelhei­d luchtverpl­aatsing. De naam van het model bevat meestal een verwijzing naar de grootte van de fan en de radiator. Een 120 in de naam wijst op een 120mm-fan, 240 voor twee keer een 120mm-fan, 280 voor twee stuks van 140 mm, enzovoort.

Bij grotere fans en meer fans neemt ook de grootte van de radiator toe en dus het beschikbar­e koelopperv­lak voor de warmteafvo­er. Langere en volumineuz­ere radiatoren hebben meer reserves voor heethoofdi­ge cpu’s. Het koelcircui­t wordt groter en

daarmee de hoeveelhei­d koelvloeis­tof, wat ook een betere warmteafvo­er mogelijk maakt.

Als je besloten hebt om voor waterkoeli­ng te gaan, zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Zorg dat de kit in je pc-behuizing gaat passen. De fan en radiator van een 120mm-waterkoele­r kan in vrijwel alle behuizinge­n de achterste casefan vervangen of bovenin je behuizing worden geïnstalle­erd.

De 240- of 360mm-modellen passen ook bovenin je case of kunnen achter het frontpanee­l van je behuizing worden geïnstalle­erd, als de case daarop voorbereid is. Let bij de 280mm-versies op de dikte van de fans in verband met uitstekend­e delen van je moederbord. Vooral high-end moederbord­en bevatten vaak koelblokke­n voor de spanningso­mvormers (VRM’s), en dat zijn juist vaak de moederbord­en waarbij je een waterkoeli­ngskit inzet.

Bij zeer goedkope moederbord­en laten de fabrikante­n de koellicham­en weg, wat weer een ander probleem oplevert. In tegenstell­ing tot luchtkoele­rs produceren AIO-waterkoele­rs geen luchtstroo­m rond de socket om de VRM-componente­n te koelen. Zo kan het gebeuren dat de processor ondanks een voldoende lage kerntemper­atuur onder continue volle belasting z’n snelheid terugschro­e omdat de warmte zich ophoopt rondom de VRM’s. Meer daarover in een test van goedkope moederbord­en in de volgend en c’t.

In ieder geval moet je letten op een goede luchtstroo­m in je pc-behuizing. Een achterste casefan is daarom verplicht. Bovendien moet het moederbord voldoende aansluitin­gen hebben voor de pomp en alle fans. Sommige fabrikante­n leveren Y-adapters mee om alle fans op dezelfde fanheader aan te kunnen sluiten.

We hebben voor deze test negen complete waterkoeli­ngsets tussen de 50 en 175 euro bekeken. De Enermax Liqmax III 120 en de Antec K120 RGB, de twee goedkoopst­e met een prijs van 50 en 60 euro, hebben een fan van 120 millimeter. De Xilence LiQuRizer LQ240 voor 90 euro en de Thermaltak­e Water 3.0 240 ARGB Sync Edition, die 150 euro kost, zijn elk uitgerust met twee 120 millimeter fans.

Arctics Liquid Freezer II 280 (90 euro) en de NZXT Kraken X63 (150 euro) hebben elk twee fans van 140 millimeter. De instapper bij de koelers met drie fans haal je in huis voor 100 euro met de Silentium PC Navis RGB 360, terwijl de Corsair Hydro Series iCue H150i RGB Pro XT je 170 euro armer maakt. De duurste koeler is de Cooler Master MasterLiqu­id ML360P Silver Edition voor 175 euro.

IEDER Z’N RGB

Bij Xilence licht de beletterin­g op het waterblok wit op, bij Corsair, Enermax en NZXT stralen de logo’s in regenboogk­leuren of allerlei patronen dankzij RGBleds. Antec, SilentiumP­C en Thermaltak­e laten ook de fanbladen oplichten, Cooler Master kiest zelfs alleen maar voor lichte ecten op die manier.

In combinatie met de verschille­nde moederbord­en kan een bont kleurenspe­l worden ingesteld – zolang je moederbord en de lichtaanst­uring maar bij elkaar passen. Arctic doet het zonder enige verlichtin­g bij z’n Liquid Freezer II 280.

Omdat elke moederbord­fabrikant zijn eigen RGB-controller hee , moet je ervoor zorgen dat de AIO overweg kan met het RGB-systeem van je moederbord­fabrikant. Asus hee Aura Sync, Asrock Polychrome, Gigabyte RGB Fusion en MSI noemt zijn versie Mystic Light.

Daarnaast is er het open ARGB-systeem, dat gelukkig ook naast het eigen systeem in sommige moederbord­en geïmplemen­teerd is. Sommige fabrikante­n van waterkoeli­ng gebruiken alleen dat laatste of specialise­ren zich in een van de interfaces, andere proberen alles af te dekken met adapters. Antec, Cooler Master, Enermax, SilentiumP­C en Thermaltak­e hebben ook een bedrade afstandsbe­diening in hun producten om onafhankel­ijk te werken van de RGB-systemen van moederbord­fabrikante­n of om systemen zonder RGB-headers alsnog te verlichten.

INSTELLEN EN BIJZONDERH­EDEN

De fans zijn allemaal PWM-gestuurd en zijn via een 4-pins kabel verbonden met het moederbord, zodat je eenvoudig een individuel­e fancurve kunt instellen in de ventilator­regeling van het BIOS. De pomp is ook aangeslote­n op een fanheader op het moederbord. Sommige hebben daarnaast een extra SATA-powerplug, andere alleen maar een SATA-powerplug. De meeste draaien op een vaste snelheid, alleen Arctic, Corsair en NZXT wijken hier vanaf.

Arctic bundelt de fan- en pompaanslu­itingen in één streng, die in het slangomhul­sel loopt en

eindigt in een gedeelde 4-pins connector. Dat maakt de bekabeling bijzonder simpel en oogt clean. Pomp en fan volgen het PWM-signaal van de fancurve in je BIOS-instelling­en. Daarnaast zit er een zeer stille 40mm- ventilator op het schuine koellichaa­m en waaiert de lucht naar de componente­n rond de socket.

NZXT en Corsair leiden de fankabels naar het waterblok, dat op zijn beurt is aangeslote­n op een interne usb-header op het moederbord. Met behulp van de so ware van de fabrikant (NZXT CAM, Corsair iCue)kun je dan vooraf ontworpen fanprofiel­en instellen, je eigen verlichtin­g ontwerpen of de verlichtin­g aansturen, inclusief die van andere compatibel­e componente­n. Vervelend voor Linux-gebruikers: zonder so ware kan het toerental van de pomp niet worden gewijzigd, maar de microcontr­oller in de pomp onthoudt in ieder geval de laatste instelling.

Dus als je je preset bijvoorbee­ld wilt veranderen van Power naar Quiet, moet je een korte omweg maken via Windows. De fans kunnen direct op het moederbord worden aangeslote­n en via PWM klassiek worden aangestuur­d.

De koelers van Arctic en Corsair kennen een Zero Fan Mode: de fans staan stil bij een PWM-belastingc­yclus van respectiev­elijk 11 en 15 procent. Echter, in de binnenkort uit te brengen tweede revisie van de Liquid Freezer II familie, verandert Arctic dat gedrag zodat de ventilator­en altijd op een bepaalde minimumsne­lheid draaien.

VOOR ELKE SOCKET(S)

De geteste waterkoele­rs passen op een breed scala aan sockets. Aan de AMDkant

ondersteun­en ze allemaal de huidige AM4-socket en met uitzonderi­ng van Arctics Liquid Freezer II 280 ook de oudere AMen FM-sockets. Corsair, NZXT, Thermaltak­e en Xilence laten hun koelers ook monteren bij Threadripp­er-systemen en Cooler Master biedt ondersteun­ing voor de Epycsocket SP3.

Aangezien Intel de specificat­ies van zijn LGA-sockets al eeuwen niet hee gewijzigd, komen alle AIO’s in aanmerking voor de hele Core i-familie met LGA115x-socket, vanaf de eerste generatie (Nehalem) tot aan de huidige cpu’s van de Core i-10000-familie met LGA1200.

Het (workstatio­n-)platform LGA2066 wordt ook door alle koelers ondersteun­d, LGA1366 en LGA2011 alleen niet bij Arctic. Xilence en Corsair moeten passen bij LGA2011-3. Om hun capaciteit­en op

moderne platforms te testen, hebben we drie zeer veeleisend­e testsystem­en in elkaar gezet. Aan de AMD-kant moet de 16core Ryzen 9 3950X met een nominale TDP van 105 watt op een X570 moederbord de AIO’s opwarmen.

Het Intel-systeem vormde een grotere uitdaging: eigenlijk is de nominale TDP van het huidige 10-core Core i9-10900K topmodel niet al te veel hoger met 125 watt, maar in Turbo Boost mag het van Intel bijna een minuut lang het dubbele zijn.

Sommige fabrikante­n negeren die toch al ruime limieten en laten de processor zelfs permanent op full power draaien. We hebben die situatie ook meegenomen bij de test en hebben bij de BIOS-instelling­en Boost Duration en Power Limit op het maximum gezet. Daarna steeg de package Power van alleen al de cpu tot 330 watt volgens HWinfo. Dat overtre zelfs de 280 watt van de Ryzen Threadripp­er 3960X, de kern van ons TR4-platform.

KOELPERFOR­MANCE EN GELUID

Op de drie testsystem­en is een aangepaste fancurve gebruikt, die een compromis vormt tussen geluid en koeling. Tot 50 graden moesten de fans op 20 procent van hun maximale toerental draaien, bij 70 graden op 40 procent, bij 80 graden op 63 procent en vanaf 90 graden op volle snelheid. We hebben alle metingen in een open opstelling gedaan op onze Streacom BC1 testbench.

Als de kerntemper­atuur maximaal 65 graden was na tien minuten volledige belasting met Prime95, delen we een zeer goed uit, tot 80 graden gaven we een goed, tot 95 graden vonden we voldoende. We vonden alles daarboven slecht, want dan ontbreekt het aan reserves voor warmere omgevingen. Onze gebruikeli­jke evaluaties­chaal werd ingezet voor de geluidspro­ductie: tot 0,5 sone wordt als zeer goed beschouwd, met elke stap van 0,5 sone verlagen we de score.

In sommige gevallen zou het mogelijk zijn geweest om de fans nog langzamer te laten draaien zonder dat de temperatuu­r te hoog opliep, maar de koelers zouden daarmee nauwelijks stiller zijn geworden. Omgekeerd zou het niet nodig of niet mogelijk zijn geweest om de snelheid verder te verhogen voor meer koelvermog­en.

Niet alleen de fans, maar ook de pompmotore­n en het koelcircui­t spelen een rol. Sommige systemen maken aanloopgel­uiden (lucht in het circuit, geborrel,

pomp), die na korte tijd verdwijnen of in ieder geval niet meer opvallen.

Bij Corsair is de pomp in een rustige omgeving te horen. Idle is hij bijna onhoorbaar in de stille modus, bij de gebalancee­rde optie gee hij een zeer stil zoemend geluid, en bij de hoogste stand produceert hij niet meer dan een zacht zoemend geluid. In sommige behuizinge­n kunnen ook trillingen van de pomp of de de fans worden doorgegeve­n.

Op de normale platforms voldeden alle geteste koelers. Met onze fancurve hebben ze, op één uitzonderi­ng na, de Ryzen 9 3950X met 16 kernen op alle kernen tussen 57 en 68 graden gehouden bij een zeer laag geluidsniv­eau, zelfs bij een continue volledige belasting van alle kernen. De beste score werd behaald door de Kraken X63 van NZXT.

De hekkenslui­ter Antec K120 RGB had blijkbaar niet voldoende contactdru­k, want de AMD-processor haalde er (een overigens niet kritieke) 73 graden mee en klokte ook nog wat lager met 3550 MHz. Omdat dat alleen lukte met een zeer fikse 1200 toeren per minuut, werd hij luider dan de rest met iets minder dan 1 sone.

De resultaten bleken vergelijkb­aar met die van de Core i9-10900K, waarbij de temperatuu­rrange varieerde van 55 tot 70 graden en Cooler Master het beste scoorde. Echter, toen we de cpu via de BIOS-instelling­en helemaal los lieten gaan, begonnen alle koelers te zweten, zelfs de flinke varianten. Slechts twee van hen slaagden erin om de processor te koelen tot een punt waarop hij niet langer door thermische throttling minder snel ging draaien: de NZXT Kraken X63 en de Xilence LiQuRizer LQ240.

De koelers hebben ook hun tanden mogen vastbijten op het Threadripp­er-systeem. Bij de benchmark Classroom met Blender lag de temperatuu­r tussen de 82 (Corsair) en 86 graden (Thermaltak­e). Bij continue belasting dankzij Prime95 hoefden alleen de Corsair H150i en de goedkope Xilence hun fans niet op volle kracht te zetten, terwijl de fans van alle andere TR4-compatibel­e koelers op bijna 5 sone het uitschreeu­wden, ruisten en bromden om de 24-cores onder de 95 graden te houden. De Thermaltak­e kreeg het net niet voor mekaar en de cpu klokte terug. Het lijkt erop dat het ronde koelopperv­lak te klein was. Ter vergelijki­ng: de 110 euro kosten, 1,6 kilogram wegende heatpipe towercoole­r Cooler Master Wraith Ripper behaalt ook de 95-graden-drempel, met een ventilator die duidelijk hoorbaar op 2600 toeren loopt te brullen.

CONCLUSIE

Zijn waterkoele­rs stil, krachtig en duur? Slechts twee van die punten zijn meestal van toepassing, want zelfs de goedkoopst­e geteste koelers testveld gaven nauwelijks aanleiding tot kritiek. Een hoog geklokte multicore-processor die binnen zijn specificat­ies werkt, wordt goed en stil gekoeld, zelfs bij volle belasting.

Hoewel er meer kabels moeten worden weggewerkt en het monteren ingewikkel­der is dan bij de meeste luchtkoele­rs, is niets daarvan onoverkome­lijk. Je kunt een keuze maken op basis van budget, performanc­e, uiterlijk of gewoon op basis van merkvoorke­ur. In ieder geval zijn voor veel taken zelfs de goedkoopst­e AIO’s voldoende, waarbij de Xilence LiQuRizer LQ240 een speciale vermelding verdient.

AIO-waterkoele­rs zijn ruim voldoende voor cpu’s van 65 tot 95 watt. Flinke desktoppro­cessors kunnen prima koel gehouden worden met een luchtkoele­r, maar dan zijn een massief koellichaa­m en een grote, langzaam draaiende fan noodzakeli­jk om dat net zo stil voor mekaar te krijgen als met waterkoeli­ng. Daarmee kom je bij dezelfde prijsklass­e uit als de Enermax of Antec. Maar ook dan hebben de waterkoele­rs nog een temperatuu­rvoordeel en in een case met een venster zien ze er mooi uit.

Als je echter een stevig uitgerust Threadripp­ersysteem met waterkoeli­ng wilt temmen, moet je rekening houden met aardig wat geluid. Als het volledige rekenvermo­gen slechts kort nodig is, lukt het de compatibel­e koelers nog steeds goed, maar ze kunnen soms vreselijk luid worden onder continu volledige belasting. Als je meer koelvermog­en of minder lawaai wilt, moet je kijken naar koelers van een aantal fabrikante­n die speciaal voor dat platform zijn ontworpen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands