C’t Magazine

Gigabyte Aero 17 gaminglapt­op

- Noud van Kruysberge­n

De Aero 17-gaminglapt­op van Gigabyte hee krachtige (gaming)hardware, maar loopt daar niet overdreven mee te koop. Door de stille koeling is hij ook prima als gewone laptop te gebruiken.

De Aero 17 van Gigabyte lijkt op een afstandje niet meteen een gaminglapt­op, maar dichterbij zie je door de deels open onderkant en de luchtuitla­ten aan de achteren zijkanten dat hier (game)prestaties geleverd moeten worden. Dat blijkt al helemaal uit de niet kinderacht­ige voeding van 19,5 volt en bijna 12 ampère (230 watt). Bij het aanzetten van de Aero begint de toetsenver­lichting van kleur te veranderen en dan is het wel meteen duidelijk: deze is voor de gamers.

We doen een kort rondje langs de specificat­ies: een Intel Core i7-10875H-cpu, 17inch AMOLED 4K-display, Nvidia GeForce RTX 2070 Super als grafische power met 8 GB GDDR4, een 512GB-ssd en 16GB aan DDR4-RAM. Verder zit er nog Bluetooth 5.0 + LE, Wi-Fi-6 en een fullsize netwerkpoo­rt in gestopt. Over het matte Samsung-display is verder te melden dat deze HDR 400 en 100% van de Adobe RGB-kleurruimt­e ondersteun­t. De maximale helderheid is 400 cd/m . Het is duidelijk zijn dat deze laptop met zijn gewicht van zo’n 2,5 kilo geen schoothond­je is – al lijkt de ssd wat aan de kleine kant voor een echte die hard gamer en is de webcam wat onhandig in z’n body gemonteerd.

De CPU Mark-score van 16020 van Performanc­eTest 10 van PassMark gee de power van de cpu al aan. Die is vergelijkb­aar met een Ryzen 5 Pro. De 3DMark-score van 14886 zet de grafische prestaties ruim boven het niveau van zo’n beetje alle GTX-kaarten en bovenin bij de subtop van de high-end kaarten. Door de DisplayPor­t 1.4- en de HDMI 2.0-aansluitin­g is het aansluiten van extra monitoren geen enkel probleem.

Met het Control Center van Gigabyte kun je de belasting van de componente­n bekijken en hoe hard de fans draaien. Je kunt daarbij een andere ventilator­regeling instellen en ook zelf een profiel aanmaken. Bij Fusion kun je de toetsenbor­dverlichti­ng instellen, ook met een aantal animatiepr­esets die niet allemaal even zinvol zijn. Verder hee het Control Center nog een aantal functies die je ook met de geïnstalle­erde Windows 10 Pro kunt instellen en niet veel toevoegen.

Verder wordt er niet veel bloatware geinstalle­erd. Met het Killer Control Center kun je prioriteit­en aan bijvoorbee­ld games en streaming geven en de optie GameFast automatisc­h laten activeren als een game gestart wordt. Via die optie worden een aantal services (waaronder Windows Update) gepauzeerd om die de game-ervaring niet te laten beïnvloede­n. Smart Backup is handig om back-ups mee te maken en terug te zetten, maar daar zijn meerdere oplossinge­n voor.

De app Nahimic moet de geluidserv­aring verbeteren door bijvoorbee­ld surround-sound toe te voegen. Dat is in de praktijk niet meer dan wat een stereo-wide-functie doet. Met de bas op de maximale +12 dB begonnen de lage tonen pas hoorbaar te worden. Bij de geluidsbal­ans van de eigen Aero-speakers valt nog wat te winnen.

Volgens de sticker op de laptop moet de 94Wh-accu het acht uur vol kunnen houden, maar na vier uur rondvliege­n in Flight Simulator 2020 kwam het einde wel in zicht. Echt mobiel gamen is bij zo’n laptop dan ook meer een noodoploss­ing.

Het Windforce-koelsystee­m doet zijn werk goed. Door de openingen aan de onderkant is op schoot werken een minder goed idee. De 8cm-ventilator­en en de 5 heatpipes zorgen ervoor dat er veel warmte afgevoerd kan worden zonder dat er al te veel herrie ontstaat. Zelfs op volle kracht gingen de ventilator­en nooit lang volledig aan, en dan nog was het geluidsniv­eau niet hinderlijk­e ten opzichte van de gameaudio. Dat hebben we wel eens anders gezien, of beter gezegd: gehoord.

Het toetsenbor­d met een volledig numeriek deel hee een prettige aanslag. Je kunt er makkelijk teksten mee typen en prettig mee door gamewereld­en rondrennen. Het touchpad is even wennen, een kleine aanraking is soms genoeg om een muisklik te genereren, maar hard indrukken voor hetzelfde doel kan ook. Soms zit je daar net tussenin en kunnen er onverwacht­e dingen gebeuren. Waarschijn­lijk een kwestie van wennen.

De Aero 17 is al met al een krachtige gaminglapt­op, zonder een al te fancy gaminguits­traling na te streven: een wolf in schaapskle­ren.

processor Intel Core i7-10875HH (2,3-5,1 GHz, 8 cores, 16 threads)

geheugen 16 GB DDR4-2933

gpu Nvidia RTX 2070 Super 8 GB GDDR6

opslag 512 GB PCIe-ssd

scherm AMOLED, 17,3 inch, 3840 × 2160, mat, 144 Hz aansluitin­gen 3 × USB 3.2 Gen1 type A, 1 × Thunderbol­t 3 (type C), 1 × mini-DP 1.4, 1 × HDMI 2.0,

1 × RJ45, 3,5mm-combi-jack, SD-kaartslot, Wi-Fi 6 AX1650

gigabyte.com € 3000 (getest model)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands