C’t Magazine

Asus RoG Zephyrus Duo 15

- Florian Müssig en Daniel Dupré

Asus stopt een krachtige octacore-processor, de momenteel snelste mobiele grafische chip van Nvidia en twee beeldscher­men in de gaminglapt­op RoG Zephyrus Duo 15 met een platte behuizing.

Sinds afgelopen herfst hebben zowel Asus als HP krachtige 15,6-inch laptops op de markt gebracht waar tussen de klep en de behuizing een extra scherm boven het toetsenbor­d zit [1]. Die laptops maken dankzij het tweede scherm nieuwe vormen van gebruik mogelijk. Terwijl de Omen X 2S van HP momenteel nog geen opvolger lijkt te krijgen, ziet Asus blijkbaar mogelijkhe­den in dergelijke systemen. Het bedrijf hee de nieuwe RoG Zephyrus Duo 15 (GX550) geoptimali­seerd en een aantal kleine verbeterin­gen aangebrach­t ten opzichte van de ZenBook Pro Duo 15.

In het hoofdscher­m zit bijvoorbee­ld niet langer een spiegelend OLED-panel, maar een mat IPSscherm. Ondanks dat het tweede scherm touchbedie­ning ondersteun­t, is het ook mat en zit er ook een IPS-panel in. Daardoor sluiten de schermen nu stukken beter op elkaar aan. Bij de voorganger ontbrak die samenhang door de sterk verschille­nde schermen.

Foto- en videobewer­kers zullen blij zijn met het 4K-hoofdscher­m, dat krachtige kleuren toont. Het tweede scherm – dat een 4K-breedte maar een halve hoogte hee – is geschikt voor aparte menu’s en paletten. Gamers kunnen het extra scherm gebruiken voor chatvenste­rs of om de stream die naar het netwerk wordt gestuurd te monitoren.

Het tweede scherm van de Zephyrus Duo is niet vast in de behuizing ingebouwd: wanneer je de klep van de laptop opent, kantelt het tweede display naar je toe. Dat complexe mechanisme is op twee manieren handig: voor de gebruiker biedt het een veel betere kijkhoek en het koelsystee­m kan via de extra openingen onder het tweede display meer koele lucht aanzuigen indien dat nodig is.

POERHARDARE

Asus hee de Zephyrus Duo voorzien van de snelste laptopcomp­onenten die Intel en Nvidia momenteel aanbieden. De Core i9-10980HK hee acht kernen en kan zich meten met de concurrent­ie van AMD, die sinds het begin van dit jaar de krachtiger­e hardware hee . Bij singlethre­ad-berekening­en ligt de Core i9-10980HK voorop dankzij turbosnelh­eden van meer dan 5 GHz. Wanneer alle kernen belast worden, moet hij zich echter wel gewonnen geven aan de Ryzen 9 4900HS van AMD [2]. Beide zitten op een extreem hoog niveau en bieden aanzienlij­k meer cpu-prestaties dan wat er in 2019 in laptops mogelijk was.

Voor de 3D-graphics hee Asus alles uit de kast getrokken en de Zephyrus Duo voorzien van een GeForce RTX 2080 Super, de snelste mobiele grafische chip die Nvidia momenteel maakt. De combinatie van cpu en gpu is voldoende om alle actuele games en ook aankomende blockbuste­rs zoals Cyberpunk 2077 soepel weer te geven in hoge resolutie met veel details. De gpu hee net als alle RTXgpu’s van Nvidia dedicated raytracing-eenheden. Dergelijke e ecten zullen waarschijn­lijk in toenemende mate in games verschijne­n omdat de komende gameconsol­egeneratie (Playstatio­n 5, Xbox Series X) ook raytracing zal ondersteun­en.

KOELE BOEL

Ondanks de geboden prestaties hee de RoG Zephyrus Duo 15 een bijzonder platte behuizing. Dat stelt hoge eisen aan het koelsystee­m. Naast de reeds genoemde luchtinlat­en onder het tweede scherm, zitten er onder de laptop pootjes van meer dan een centimeter hoog om de behuizing van onderaf van voldoende frisse lucht te kunnen voorzien. Asus gebruikt vloeibaar metaal in plaats van convention­ele warmtegele­idingspast­a voor een optimale warmteover­dracht tussen chips en koelers.

Ondanks dat alles hoor je ook bij een idle systeem de ventilator­en al met een altijd hoorbare 0,3 sone ruisen om de temperatur­en laag te houden. Onder continue belasting wordt de boel luidruchti­g. De ventilator­en schroeven het geluid op naar 3,5 sone.

Om plaats te maken voor het tweede scherm, is het rgb-led-verlichte toetsenbor­d helemaal naar voren verplaatst, wat ondanks de prettige typeigensc­happen wel even wennen is. Voor een ergonomisc­he handpositi­e is het aan te raden een aparte polssteun aan te scha en. Het touchpad in staand formaat zit rechts van het toetsenbor­d en kan worden omgeschake­ld naar een numerieke toetsenbor­dmodus. Dat is niet erg geschikt om mee te gamen. Asus levert echter wel een gamemuis bij de laptop mee.

Daar houdt het nog niet mee op: in de doos zit ook nog een rugzak, een headset en een insteekbar­e webcam – er zit geen in de schermrand geïntegree­rd. Daarnaast zit er een lichte secundaire 65 watt voeding met USB-C-aansluitin­g in de doos om de 2,4 kg laptop ook onderweg te kunnen gebruiken. De accuduur is met 6 uur vrij kort, ondanks de 90Wh-accu. De volledige cpu- en gpu-prestaties haal je alleen als je de bijna 800 gram hoofdvoedi­ng met 240 watt gebruikt. Ondanks dat je het tweede scherm met pen kunt bedienen, wordt het apparaat zonder stylus geleverd – dat is wel het geval bij de ZenBook Pro Duo 15. De compatibel­e stylus SA200H kun je los aanscha en voor rond 45 euro.

Dat laatste zal niet zo’n probleem zijn voor wie een Zephyrus Duo 15 koopt. Het model dat we getest hebben kost 4600 euro en is het enige met een GeForce RTX 2080 Super (GX550LXS). Aan het model met de iets zwakkere GeForce RTX 2070 Supergpu (GX500LWS) hangt een prijskaart­je van 3700 euro. In beide configurat­ies zit een Core i9 met acht kernen, 32 GB RAM, twee 1TB-NVMe-ssd’s in een raid-array en beide hebben een 4K-scherm. Er zou ook nog een model met een full-hd 300Hzscher­m verschijne­n, maar dat zijn we in het wild nog niet tegengekom­en.

CONCLUSIE

De Asus RoG Zephyrus Duo 15 (GX550) biedt extreem hoge prestaties in een enigszins draagbaar formaat. Bij laptops is er niet veel meer uit te halen, zowel wat de prijs als wat de prestaties betre . Het tweede scherm biedt extra mogelijkhe­den voor creatieve gebruikers en gamers, mits een programma een beetje slim gebruik kan maken van twee verschille­nd grote schermen die boven elkaar gerangschi­kt zijn. Dat laatste is immers iets anders dan twee even grote schermen die naast elkaar op je bureau staan.

Literatuur

[1] Florian Müssig en Daniel Dupré, Dubbel zien, Krachtige laptops met twee schermen, c't 1-2/2020, p.66 [2] Florian Müssig en Daniel Dupré, Asus Zephyrus G14, Laptop met Ryzen 9, c't 7-8/2020, p.21

 ??  ?? Het tweede scherm komt mee omhoog wanneer je de klep van de laptop opent, waarmee het koelsystee­m ook gelijk over een extra luchtinlaa­t beschikt.
Het tweede scherm komt mee omhoog wanneer je de klep van de laptop opent, waarmee het koelsystee­m ook gelijk over een extra luchtinlaa­t beschikt.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands