C’t Magazine

Kingston HyperX Fury DDR4 RGB

De HyperX-geheugenmo­dules zijn populair onder gamers, deels vanwege het uiterlijk. De Fury RGB gee daar een extra tintje aan.

- Marco den Teuling

Voor veel gamers zijn meer ledjes op de verschille­nde pc-onderdelen altijd welkom. Maar dan wel smaakvol natuurlijk. Fabrikante­n spelen daar op in door steeds meer onderdelen van leds te voorzien, zeker onderdelen die toch al op enthousias­te gamers gericht zijn. Zo ook de HyperX Fury DDR4 RGB-geheugenmo­dules. Dat zijn extra snelle geheugenmo­dules net als de ‘gewone’ Fury, maar dan met leds in de bovenrand van de heat spreader.

De RGB-variant is net als de gewone Fury door de koellicham­en een stuk dikker dan een huis-tuin-en-keuken-module. Elke module is 7 millimeter dik, terwijl dat bij een gewone geheugenmo­dule zonder heat spreader doorgaans minder dan 1,5 millimeter is. Daardoor blij er minder ruimte tussen de modules als ze in de geheugensl­ots zitten, maar we hebben nog niet meegemaakt dat dit problemen gaf op een moederbord.

Waar je wel rekening mee moet houden is dat de modules aanzienlij­k hoger zijn dan gewone DDR4-modules: 41,24 millimeter in plaats van 31 mm (de hoogte van Kingstons ValueRAM). Dat is overigens ongeveer even hoog als de populaire Kingston Predator zonder RGB. De leds zitten in de heat spreader verwerkt en maken de Fury RGB-uitvoering wel aanzienlij­k hoger dan de gewone Fury. Gebruik je een towercoole­r, waarbij het koelblok hoger staat bovenop de heatpipes, dan zal de hoogte van de modules geen probleem opleveren. Bij een topblower die uitsteekt over de geheugensl­ots zouden de modules eventueel wel in de weg kunnen zitten, zeker als het een low-profile model is. De fanatieke gamer zal zo’n type koeler echter niet gebruiken en eerder voor waterkoeli­ng gaan, wat nog beter past.

Het installere­n van de module behelst niet meer dan hem in een vrij geheugensl­ot duwen. Daarbij kun je gerust wat druk uitoefenen op het transparan­te gedeelte in de bovenrand voor de leds, want dat voelt stevig genoeg aan. De modules bieden twee XMP-profielen, een voor 3200 en een voor 3000 MHz. De modules werken dan met 1,35 volt. Als je geen XMP-profiel gebruikt, draaien ze standaard op 2400 MHz en 1,2 volt.

In ons Ryzen-systeem werkte de module probleemlo­os op 3200 MHz, maar dat hangt (vooral) ook van je moederbord en BIOS af. Het is altijd raadzaam op de website van de moederbord­fabrikant te controlere­n welke modules voor welke snelheden getest zijn.

De geteste HX432C16FB­3A/16-module is er een van 16 GB. Er zijn ook losse geheugenmo­dules van 8 of 32 GB en kits van 2 of 4 modules voor tot 128 GB werkgeheug­en. Er is zelfs een kit van 8 modules voor 256 GB in totaal, maar afgezien van de prijs van 1100 euro is het aantal geheugensl­ots op de meeste moederbord­en daar ook een struikelbl­ok voor.

Natuurlijk koop je deze Fury RGBmodules vanwege de leds, anders kun je een paar euro per module besparen met de gewone Fury-modules. Als je de leds niet aanstuurt, tonen ze standaard een RGB-golfe ect, dus negeren kan alleen bij een dichte behuizing. Het aansturen van de leds kan met de HyperX NGENUITY (bèta)so ware van Kingston uit de Microso Store. Die werkt ook met andere (Kingston-)producten met leds zoals headsets en muizen. Support voor de HyperX-module moesten we in de huidige versie eerst aanvinken, daarna werkte de so ware probleemlo­os.

Behalve kleur, e ect en snelheid voor de ledverlich­ting kun je presets definiëren en aan specifieke games koppelen. De geheugenmo­dules zijn ook compatibel met de so ware van moederbord­fabrikante­n als Asus Aura, Gigabyte RGB Fusion en MSI Dragon Center (Mystic Light). Met Dragon Center hadden we echter minder (en andere) opties dan met de so ware van Kingston zelf. Qua werking hebben de leds geen invloed op de functie van het geheugen, maar voor de liefhebber voegt het zeker iets toe. Wil je ook op je geheugenmo­dules leds, dan is de HyperX Fury RGB een geschikte optie.

 ??  ?? module HX432C16FB­3A/16 type DDR4, 228-pin DIMM XMP-profielen 3200 MHz / CL 16-18-18, 3000 MHz / CL 15-17-17 leds RGB, standaard wave-e ect hyperxgami­ng.com/netherland­s € 75 (€ 145 voor kit van 2 stuks)
module HX432C16FB­3A/16 type DDR4, 228-pin DIMM XMP-profielen 3200 MHz / CL 16-18-18, 3000 MHz / CL 15-17-17 leds RGB, standaard wave-e ect hyperxgami­ng.com/netherland­s € 75 (€ 145 voor kit van 2 stuks)
 ??  ?? De so ware van Kingston biedt aardig wat instelmoge­lijkheden.
De so ware van Kingston biedt aardig wat instelmoge­lijkheden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands