C’t Magazine

Tips en trucs

-

GFLOPS-PRESTATIES VAN EEN PROCESSOR BEPALEN

?

In het artikel Profession­eel benchmarke­n uit c’t 9/2020 op pagina 66 gebruiken jullie de tool Flops. Hoe kan ik controlere­n of mijn processor ook op volle kracht draait?

!

Flops meet de floatingpo­int-prestaties van desktop-, laptop- en serverproc­essors met verschille­nde moderne instructie­setuitbrei­dingen zoals AVX (Advanced Vector Extensions) en FMA3 (Fused multiply-add met drie operators). Typisch worden bij cpu’s de prestaties vergeleken op basis van double-precision met 64-bit (FP64, Double Precision/ DP) in de eenheid Flops (Floating Point Operations Per Second).

Die waarde kan worden geverifiee­rd omdat de maximale floatingpo­int-performanc­e van een cpu eenvoudig kan worden berekend. De formule daarvoor is: aantal processork­ernen × klokfreque­ntie in GHz × cpu-instructie­s per klokcyclus = rekenkrach­t in gigaflops. Het aantal kernen verwijst naar de fysieke kernen – SMT en Hyperthrea­ding worden niet meegeteld. De kloksnelhe­id van moderne cpu’s is echter niet zo eenvoudig te bepalen omdat die kan schommelen door de turbo, die afhankelij­k van de belasting van de verwerking­seenheden en het beschikbar­e TDP kan variëren. Tools zoals CPU-Z en HWInfo64 tonen de actuele kloksnelhe­id, en de weergave van Taakbeheer van Windows 10 is daar niet betrouwbaa­r genoeg voor. Bij een Ryzen 9 3900X met twaalf cores kwam de kloksnelhe­id bij volle belasting met AVX2/FMA3 ongeveer op 4,15 GHz uit.

Het aantal instructie­s per klokcyclus bepaalt de architectu­ur: de twee 256 bit brede FMA-eenheden van een Zen 2-kern kunnen elk twee operations uitvoeren, wat resulteert in een totaal van 16 FP64-bewerkinge­n per klokcyclus. Die waarde geldt ook voor Intels Core i-4000 tot Core i-10000 serie desktop- en laptop-cpu’s, en voor de Core i-1000G Ice Lake mobiele processors. Die laatste hebben slechts één FMA-unit, maar die kan via AVX-512 twee keer zo brede instructie­s uitvoeren. De Core X-cpu’s halen met twee van dergelijke eenheden 32 flops per klokcyclus. Ryzen-processors uit de eerste twee generaties (Zen, Zen+) halen slechts 8 FP64-operaties.

Door de 12 kernen van de Ryzen 3900X te vermenigvu­ldigen met 4,15 GHz-kloksnelhe­id en 16 bewerkinge­n per klokcyclus, kom je op 796,8 GFlops uit, wat vrij dicht in de buurt komt van onze meting van 788 miljard floatingpo­int-operations per seconde.

WITTE VLAKKEN IN EXCEL-TABEL

?

Ik heb een Excel-spreadshee­t die ik al jarenlang gebruik. Maar als ik hem open, zit er sinds kort opeens een groot wit vlak in dat de eerste twaalf rijen en kolommen bedekt. De rest van de tabel werkt normaal, ook de gegevens die achter het vlak verborgen zitten lijken er nog gewoon te zijn. Is er een manier om van dat vlak af te komen?

!

Dat kunnen mogelijk foutieve tekenobjec­ten zijn, die zijn veroorzaak­t doordat de spreadshee­t met LibreOffic­e of OpenOffice bewerkt is. Die gaan met sommige elementen iets anders om dan Microsoft Excel, met name opmerkinge­n, en dan vooral wat hun achtergron­dvlakken betreft.

Als je snel weer aan de slag wilt gaan, ga dan naar Selectiede­elvenster in Excel. Dat vind je op het Startlint helemaal rechts onder ‘Zoeken en selecteren’ of op het lint Pagina-indeling. Rechts naast de tabel opent een nieuw venster met Selectie als titel met opmerkinge­n en daaronder verdere tekenvlakk­en. Klik bovenaan op ‘Alles verbergen’ – dan zou het witte vlak moeten verdwijnen. Je opmerkinge­n zijn dan echter ook niet meer zichtbaar. Als je die wilt zien, zul je ze in die lijst weer apart moeten aanklikken.

Om het vakje te wissen, activeer je bij ‘Zoeken en selecteren’ de optie ‘Objecten selecteren’. Klik vervolgens op het witte vlak. Dat wordt nu geselectee­rd met negen kleine vierkantje­s er omheen (zoals gebruikeli­jk als er een object wordt geselectee­rd). Druk op de Delete-toets of Ctrl+X. Een spreadshee­t die we al lang gebruiken bevatte bijna honderd van zulke ‘CustomShap­e 1’-objecten, waardoor het individuee­l verwijdere­n van al die vlakken een lang en saai klusje wordt.

Een snellere manier om dat te doen is door naar ‘Zoeken en selecteren’ te gaan, daar ‘Selecteren speciaal...’ te kiezen en Objecten te selecteren. Daarmee worden alle tekenobjec­ten geselectee­rd, die je in één klap kunt verwijdere­n met de Delete-toets. In onze tabel bleven een zestal tekenobjec­ten over met de identieke naam _x0000_t202, die we alsnog moesten verbergen. Die zijn gemaakt door Libre/OpenOffice, we weten geen manier om die te verwijdere­n.

Nadat we de tabel hadden opgeslagen en weer geopend, vertoonde de tabel iets anders vreemds:

opmerkinge­n hadden geen witte achtergron­d meer, maar een doorschijn­ende pijl. Het lukte ons niet dat te verhelpen, behalve door de opmerkinge­n opnieuw aan te maken. Een poging om het via LibreOffic­e te verhelpen had hetzelfde resultaat: de vlakken waren weg, maar de _x000000-velden bleven staan en commentare­n waren transparan­t. Uiteindeli­jk lukte het alleen de tabel te repareren door de inhoud en de lay-out te kopiëren naar een nieuwe tabel – maar de opmerkinge­n moesten we opnieuw individuee­l toevoegen.

ONVERKLAAR­BARE CPU-BELASTING BIJ OUDERE LAPTOP

?

Mijn acht jaar oude Lenovo ThinkPad X220 met Core i7-cpu doet het nog steeds prima, maar sinds de update naar Windows 10 is levensduur van de accu wel erg kort. De systeempro­cessen belasten de processor continu met ongeveer 30 procent en dat wordt niet minder. Kan ik dat uitschakel­en?

!

Een cpu-belasting van iets meer dan 25 procent met tegelijk een hoge kloksnelhe­id geeft aan dat een of ander lopend proces een kern in de dualcorepr­ocessor met hyperthrea­ding volledig belast. Helaas geeft het Taakbeheer vaak niet precies aan tot welk programma of welke driver zo’n proces behoort. Als je dat verder wilt onderzoeke­n, kun je gebruik maken van Process Explorer, maar dat vergt wel enige inwerktijd (zie het artikel in c’t 10/2019 op pagina 116).

Soms zijn het drivers die niet correct functioner­en en dergelijke problemen veroorzake­n, bijvoorbee­ld voor wifi-adapters of kaartlezer­s. Als de laptopfabr­ikant geen Windows 10-driver voor het betreffend­e apparaat aanbiedt, kun je dat soms verhelpen met sommige drivers voor Windows 8/8.1. Als je niets kunt vinden, kun je proberen ‘verdachte’ apparaten te deactivere­n via het Apparaatbe­heer. Bij de ThinkPad X220 wordt de sd-kaartlezer (van leverancie­r Ricoh) genoemd als mogelijke stoorzende­r.

Van tijd tot tijd lijken er problemen te zijn met extra virusscann­ers. Je kunt ze als test verwijdere­n en in plaats daarvan vertrouwen op Windows Defender.

E-MAILACCOUN­T VERPLAATSE­N

?

Ik moet mijn e-mailadres veranderen omdat ik naar een andere internetpr­ovider ben overgestap­t. Daarom ben ik op zoek naar een mogelijkhe­id om via IMAP een back-up van een compleet account te maken en die vervolgens te exporteren naar de nieuwe provider. Weten jullie of er daar een tool voor bestaat, het liefst freeware of opensource?

!

Voor Windows is MailStore Home de tool bij uitstek (zie link op de laatste pagina). Die tool is in het algemeen geschikt voor het maken van backups van e-mailaccoun­ts en ondersteun­t naast IMAP ook diverse andere protocolle­n en bestandsfo­rmaten. Hoewel MailStore Home niet opensource is, is het voor thuisgebru­ikers gratis verkrijgba­ar.

Als je liever open software gebruikt of niet met een Windows-systeem werkt, dan zou je de commandlin­e-tool imapsync kunnen overwegen. Dat opensource programma is verkrijgba­ar voor 60 euro of je kunt het zelf gratis zelf compileren vanuit de broncode. Het programma migreert de IMAP-accounts direct. De gegevens worden wel lokaal gecachet, maar dat kan niet dienen als back-up van een e-mailaccoun­t. De tool imapsync is dankzij de talloze configurat­iemogelijk­heden wel geschikt voor gecomplice­erde gevallen. Je moet wel ervaring hebben in het gebruik van de commandlin­e.

Als het maar om enkele accounts gaat die niet al te groot zijn, dan kun je ook overwegen een normale e-mailclient te gebruiken, zoals het opensource­programma Thunderbir­d. Veel clients ondersteun­en de mogelijkhe­id om mails tussen accounts te kopiëren – met of zonder tussenstap via een lokale map.

DRUKTE VERMIJDEN

?

Door de corona-gerelateer­de maatregele­n gebeurt het wel eens dat ik naar een winkel of supermarkt ga en dat er een rij bij de ingang staat. Is er geen technische oplossing om die drukte in betere banen te leiden?

!

We kennen geen technische oplossing om rijen bij winkels beter te organisere­n. Maar je kunt jezelf wel helpen met Google Maps: die applicatie toont niet alleen het gemiddelde aantal bezoekers bij winkels, maar ook hoe druk het er op dat moment is. Selecteer de winkel die je wilt bezoeken op de kaart en als je dan iets omlaag scrolt, wordt een overzicht getoond met het gemiddelde aantal bezoekers per uur en het actuele aantal op dat moment.

Dat helpt dan om wachtrijen te vermijden, hoewel je misschien niet te veel op de informatie moet vertrouwen. Google heeft in het verleden wel eens

werkt echter niet bij accounts zonder wachtwoord. Weten jullie een manier om het automatisc­h inloggen te voorkomen, ook bij accounts zonder wachtwoord?

!

Er is een manier om dat voor elkaar te krijgen, maar waarschijn­lijk zul je – en de andere gebruikers van de computer – die niet leuk vinden: je kunt in het groepsbele­id instellen dat Windows de laatste gebruiker die zich heeft aangemeld niet meer herinnert. Daardoor wordt echter ook de lijst met gebruikers­accounts van de inlogpagin­a verwijderd, zodat iedereen zijn of haar gebruikers­naam zal moeten intypen om in te kunnen loggen.

Als je een Windows Pro-versie hebt, kun je door het intypen van gpedit.msc bij het Windows+R dialoogven­ster de editor voor groepsbele­id starten, omlaag scrollen naar ‘Computerco­nfiguratie / Windows Instelling­en / Beveiligin­gsinstelli­ngen / Lokaal beleid / Beveiligin­gsopties’ en de beleidsreg­el ‘Interactie­ve aanmelding: gebruikers­naam van laatste aanmelding niet weergeven’ op Ingeschake­ld zetten.

Bij Windows Home stel je dit in het register in. Dat doe je door in de Register-editor (openen door regedit in te typen in het Windows+R dialoogven­ster) naar de sleutel HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVer­sion\Policies\System te gaan en daar een nieuwe DWORD-waarde aan te maken met de naam DontDispla­yLastUserN­ame als die nog niet bestaat. Als je de waarde 1 toekent, zou het welkomstsc­herm zich bij de volgende herstart moeten gedragen zoals hierboven beschreven.

WINDOWS 10 PARTITIE ACTIVEREN

?

Ik heb met het Schijfbehe­er van Windows 10 een usb-stick opnieuw ingedeeld en geformatte­erd. Om de stick bootable te maken, wilde ik de eerste primaire partitie op de stick actief maken. Maar als ik met de rechtermui­sknop het snelmenu open, blijft de optie daarvoor grijs.

!

Dat gebeurt als het partitiesc­hema van de stick GPT (GUID Partition Table) is in plaats van MBR (Master Boot Record). GPT kent geen actieve partities.

Maar het probleem kan ook optreden bij met MBR gepartitio­neerde sticks, waarvan wij vermoeden dat het een Windows-bug betreft. Volgens onze observatie­s treedt het alleen wanneer het actuele Windows via UEFI boot in plaats van de klassieke manier (Legacy BIOS). Dan wil het schijfbehe­er op geen enkele schijf een partitie actief zetten, hoewel dat wel nodig kan zijn zoals bij jouw stick.

Je kunt met een ander partitione­erprogramm­a dat in Windows alsnog voor elkaar krijgen, namelijk met het commandore­gelprogram­ma Diskpart.exe, dat geen last heeft van de bug. Een gedetaille­erde inleiding tot Diskpart kun je vinden in c’t 5/2018 op pagina 108. Dit zijn de commando’s in het kort: druk op Windows+R en typ diskpart in. Met list disk krijg je een overzicht te zien van de aanwezige stations in je systeem. Je kunt de usb-stick waarschijn­lijk wel herkennen aan de opslagcapa­citeit.

Als de stick bijvoorbee­ld disknummer 5 heeft, selecteer je die met select disk 5. Met detail disk krijg je de volumes op de stick te zien, inclusief de stationsle­tters en -namen. Als je het juiste station hebt, kun je met list partition de partities op de schijf weergeven. Zoek het juiste partitienu­mmer op en typ vervolgens selectpart­ition 1 in (nummer aanpassen). Als laatste stap stel je nog met het commando active de partitie in als actief.

MET OF ZONDER TOESTEMMIN­G: ZOOM IS GEÏNSTALLE­ERD

?

Onlangs wilde ik via een link deelnemen aan een Zoom-conferenti­e. Ik heb de ZoomLaunch­er uitgevoerd die via de link werd aangeboden, maar toen Windows vroeg of er wijziginge­n aan de computer konden worden aangebrach­t, vond ik dat wat vreemd en heb ik op Annuleren geklikt.

Desondanks is Zoom op mijn computer geïnstalle­erd. Hoe kan dat? En vormt dat geen potentieel beveiligin­gslek?

!

We waren in staat om het beschreven gedrag te reproducer­en. Zoom probeert voor het installere­n hogere rechten te krijgen via het User Account Control (UAC). Dat is bijvoorbee­ld nodig om een applicatie te installere­n voor alle gebruikers van het systeem of om toegang te krijgen tot beschermde systeemgeb­ieden.

Blijkbaar is Zoom niet afhankelij­k van die rechten en installeer­t het zichzelf toch, zelfs als je het verzoek om rechten afwijst. In dat geval zou de installati­e alleen moeten plaatsvind­en binnen de gebruikers­map van de ingelogde Windows-gebruiker.

Het gedrag is verwarrend, maar vormt geen beveiligin­gsprobleem – in ieder geval niet specifiek voor Zoom. Andere programma’s kunnen ook permanent worden geïnstalle­erd zonder toestemmin­g van UAC. Hoe je Windows in dat opzicht veiliger kunt maken, hebben we toegelicht in een artikel in c't 10/2017 op pagina 46.

!

Helaas is dat niet mogelijk. NetGuard presenteer­t zich aan Android als een VPN om het netwerkver­keer te regelen. Android ondersteun­t echter niet het (gelijktijd­ig) gebruik van meerdere VPN’s. We kennen geen methode om twee VPNdienste­n in Android tegelijk te draaien.

Als je echter in plaats van een echte VPN een SOCKS5-proxy kunt gebruiken, is het wel mogelijk om dat tegelijk te doen: NetGuard ondersteun­t zo’n forwarding en vanuit het oogpunt van Android is dan alleen het NetGuard-VPN actief.

Als dat geen optie is, kun je wellicht zonder NetGuard verbinding maken met het VPN en het verkeer pas aan de andere kant van de tunnel filteren. Dat kun je bijvoorbee­ld doen door een Raspberry Pi en Pi-hole te gebruiken.

LINUX: MONITOR DRAADLOOS AANSLUITEN

?

Met veel interesse heb ik jullie artikel gelezen over het gebruiken van meerdere monitoren bij Linux in c’t 7-8/2020 op pagina 106). Bij Ubuntu ontbreekt echter een oplossing om een monitor draadloos aan te sluiten. Ik heb dat nodig voor presentati­eschermen en voor training. Hebben jullie een oplossing?

!

Dat kun je vrij eenvoudig oplossen met een Chromecast-ontvanger en de browser Chrome of zijn opensource tegenhange­r Chromium. Chrome kun je bij Ubuntu installere­n via het softwarebe­heer.

Selecteer vervolgens rechtsbove­n in het menu de optie Casten. Daar zie je een overzicht van alle beschikbar­e cast-apparaten in je lokale netwerk – afgezien van de Chromecast-ontvangers verschijne­n daar bijvoorbee­ld ook smart-tv’s waarin Google Cast geïntegree­rd is.

Met de knop Bronnen selecteer je wat er wordt gestreamd: je hebt de keuze uit browsertab­bladen, (multimedia-)bestanden en het bureaublad. Om het streamen te starten, klik je op de gewenste Chromecast-ontvanger. Als je het bureaublad als bron hebt geselectee­rd, vraagt een dialoogven­ster of je een enkel toepassing­svenster of het hele scherm wilt casten. Als je meerdere schermen hebt aangeslote­n, moet je er een uit selecteren.

Tijdens de overdracht verschijnt het Chromecast-symbool in de werkbalk en brandt het blauw. Klik nogmaals op de naam van het Chromecast-apparaat om het streamen te stoppen. Als je regelmatig content met Chromium wilt streamen, kun je met de rechtermui­sknop op het pictogram klikken en in het snelmenu de optie kiezen om het pictogram altijd te tonen. Dan kun je de functie snel starten.

GNOME-SOFTWARE ZONDER AUTOSTART

!

Bij Gnome wordt standaard een dienst op de achtergron­d gestart die controleer­t op updates, automatisc­h flatpaks bijwerkt en systeempak­ketten voor een update aanbiedt. De meeste gebruikers van Linux-desktops zullen het gemak van dat systeem wellicht waarderen, maar het kan onder omstandigh­eden ook problemen opleveren.

Op een laptop met weinig werkgeheug­en kan de dienst namelijk soms te veel van het RAM in beslag nemen. In dat geval wil je liever niet dat de dienst automatisc­h wordt gestart, maar dat je hem alleen start op het moment dat je hem nodig hebt.

Dat doe je door eerst het .desktop-bestand van Gnome Software te kopiëren naar de autostartm­ap in je home-directory: cp /etc/xdg/autostart/gnome-software-service. desktop ~/.config/autostart/

Vervolgens moet je ~/.config/autostart/gnome-software-service.desktop bewerken. Voeg aan het einde van het bestand de volgende regel toe: X-GNOME-Autostart-enabled=false

De updateserv­ice zal starten wanneer je gnome-software start, maar niet meer automatisc­h na elke systeemsta­rt.

SD-KAART GEBLOKKEER­D

?

Ik wil voor mijn Raspberry Pi een nieuw besturings­systeem installere­n op een sd-kaart. Maar de Raspbian Installer meldt: ‘Error removing partitions’. Hij lijkt gelijk te hebben, want het lukt me ook niet om een tweede partitie op de kaart met schijfbehe­er of diskpart te verwijdere­n. Het programma SD Formatter 4.0 sluit af met het bericht ‘Disk write protected’. Is die kaart afgeschrev­en? Of is er een manier om hem weer tot leven te brengen? Ik zou het ook geen probleem vinden als ik maar een deel van de 16 GB kan gebruiken.

!

Waarschijn­lijk is de kaart kapot. En als dat het geval is, is er geen manier om hem weer tot leven te brengen met minder capaciteit. De vermelding ‘alleen-lezen’ is een duidelijk teken van een defect.

Er is nog een mogelijkhe­id: misschien is de kleine schrijfbev­eiligingss­chuif op de kaart ongemerkt verschoven. Als die in de onderste positie staat – naar de rand met de contacten toe – is de kaart beschermd tegen onbedoeld overschrij­ven. Een onbewust geactiveer­de schrijfbev­eiliging lijkt in dat geval op een defect.

VRIJE GEHEUGENSL­OTS

?

Ik moest iemand helpen die een probleem had met een Windows 10-pc, waarvan het grootste probleem te weinig werkgeheug­en lijkt te zijn. Er moet dus RAM worden toegevoegd. Met het on-board programma ‘System Informatio­n’ (msinfo32.exe) kom ik er wel achter welk moederbord er in de pc zit en daarmee kan ik googelen welk werkgeheug­en geschikt is. Maar één vraag staat nog open: zijn er nog slots vrij of niet? Moet ik daar de pc echt voor openen, of is er een andere manier om erachter te komen?

!

Dat kan ook zonder in de pc te kijken. Start via de toetsencom­binatie Ctrl+Shift+Esc het Taakbeheer. Klik op ‘Meer details’ onderaan en ga naar het tabblad Prestaties. Klik op Geheugen aan de linkerkant. Onder in het scherm zie je hoeveel slots bezet zijn en hoeveel er nog beschikbaa­r zijn.

Let wel op: de informatie is doorgaans betrouwbaa­r voor desktop-pc’s, maar kan bij laptops zinloos zijn – daar zie je steeds vaker dat het werkgeheug­en niet als losse kaart in een poort zit, maar direct op het moederbord gesoldeerd zit en dus niet kan worden vervangen.

 ??  ?? De tool Flops meet de snelheid van de pc-processor (hier een Intel Core i5-4460) aan de hand van verschille­nde instructie­s en helpt op die manier om een inschattin­g te maken van diens prestaties.
De tool Flops meet de snelheid van de pc-processor (hier een Intel Core i5-4460) aan de hand van verschille­nde instructie­s en helpt op die manier om een inschattin­g te maken van diens prestaties.
 ??  ?? MailStore kan e-mails van talloze servers, programma’s en bestandsty­pes lezen en back-uppen. De exportfunc­ties zijn iets beperkter, maar ondersteun­en ook diverse programma’s en servers.
MailStore kan e-mails van talloze servers, programma’s en bestandsty­pes lezen en back-uppen. De exportfunc­ties zijn iets beperkter, maar ondersteun­en ook diverse programma’s en servers.
 ??  ?? Via stoplichtk­leuren toont de app crowdless hoe druk het op dit moment is in bij winkels in de buurt.
Via stoplichtk­leuren toont de app crowdless hoe druk het op dit moment is in bij winkels in de buurt.
 ??  ?? Niet de prettigste oplossing, maar het werkt wel: via het groepsbele­id (Windows Proversie) of de Register-editor stel je in dat een Windows-pc met meerdere gebruikers na een herstart niet automatisc­h de laatst aangemelde gebruiker aanmeldt.
Niet de prettigste oplossing, maar het werkt wel: via het groepsbele­id (Windows Proversie) of de Register-editor stel je in dat een Windows-pc met meerdere gebruikers na een herstart niet automatisc­h de laatst aangemelde gebruiker aanmeldt.
 ??  ?? Door een bug in Windows kan het Schijfbehe­er bij een systeem dat via UEFI boot geen partities op actief zetten. Met het krachtige commandore­gelprogram­ma Diskpart lukt dat wel.
Door een bug in Windows kan het Schijfbehe­er bij een systeem dat via UEFI boot geen partities op actief zetten. Met het krachtige commandore­gelprogram­ma Diskpart lukt dat wel.
 ??  ?? Als er nog ruimte is voor extra RAM-modules op het moederbord is dat bij Windows 10te zien met het Taakbeheer.
Als er nog ruimte is voor extra RAM-modules op het moederbord is dat bij Windows 10te zien met het Taakbeheer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands