C’t Magazine

Asus Prime B460M-A

-

De Asus Prime B460M-A behoort tot de beter uitgeruste B460-moederbord­en met drie digitale display-uitgangen en twee M.2-slots. In het onderste M.2-slot werken alleen ssd’s met een PCI Express-interface, in het bovenste ook met SATA 6G. Maar dan valt SATA-poort 1 weg. Er blijven dan echter nog vijf poorten over.

Asus is het enige moederbord dat de Prime B460M-A intern voorziet van een S/PDIF-aansluitin­g, zodat digitaal geluid via een optionele slotbeugel ook als alternatie­f voor hdmi kan worden gekozen. Er zijn ook post-connectors voor RS232 en een parallelle poort als je oudere randappara­tuur wilt aansluiten.

Het moederbord van Asus heeft een stevig idle-energiever­bruik van 21 watt, wat ook met het inschakele­n van de C-states niet beter werd. Op de Prime B460M-A met BIOS-versie 1001 putte de Core i9-10900K zijn maximale turbokloks­nelheid niet volledig uit en haalde hij slechts 5,1 in plaats van 5,3 GHz. Bovendien kon het moederbord de turbo maar enkele seconden vasthouden.

Het aansturen van de behuizings­ventilator­s kan desgewenst op basis van meerdere temperatuu­rsensoren, zoals cpu, moederbord en bepaalde grafische kaarten van Asus. Dat zorgt voor voldoende ventilatie wanneer bijvoorbee­ld alleen de gpu aan het rekenen is. De CSM-modus kon niet worden geactiveer­d bij de BIOS-instelling­en, waardoor op de Prime B460M-A besturings­systemen alleen in de UEFI-modus draaien.

veel interfaces drie displayaan­sluitingen hoog idle-energiever­bruik

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands