C’t Magazine

Gigabyte H410M S2H

-

Het goedkoopst­e moederbord in deze test is de H410M S2H van Gigabyte. Het is al voor minder dan 70 euro te koop. Om op die prijs uit te komen, heeft de fabrikant de mogelijkhe­den teruggebra­cht tot het strikt noodzakeli­jke. Toch zijn de belangrijk­ste moderne interfaces zoals USB 3.0, SATA 6G en PCI Express 3.0 in voldoende aantallen beschikbaa­r. Door HDMI 1.4 en DVI werken 4K-displays alleen op 30 Hz. Op full-hd-schermen worden beelden echter vloeiend op 60 Hz weergegeve­n, die vooral bij betaalbare kantoor-pc’s worden gebruikt.

Omdat de H410-chipset slechts zes PCIe 3.0-lanes heeft en drie daarvan al bezet zijn voor de twee PCIe x1-uitbreidin­gsslots en de netwerkchi­p, is het M.2slot met slechts twee lanes verbonden. Dat beperkt de doorvoerca­paciteit van de H410M S2H tot 1,7 GB/s. Je moet opletten als je ssd’s met een koellichaa­m wilt gebruiken: omdat het M.2-slot zeer laag op de printplaat zit, veroorzaak­te onze Gigabyte Aorus NVMe Gen4 test-ssd een kortsluiti­ng omdat het contact maakte met kleine SMD-onderdelen, waardoor we de pc niet konden inschakele­n. Als er een M.2-ssd met een SATA-interface ingestopt wordt, valt SATA-poort 3 uit.

Onder volle belasting met de Core i9-10900K veroorzaak­ten de spanningso­mvormers van de H410M S2H een instabiele stroomvoor­ziening, waardoor de cpu permanent afremde en het energiever­bruik erg schommelde. Voor oudere muizen en toetsenbor­den zijn er twee aparte PS/2-poorten.

redelijke prijs snelle cpu’s worden afgeremd kans op kortsluiti­ng bij M.2-ssd’s

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands