C’t Magazine

MSI B460M-A Pro

-

De MSI B460M-A Pro is er al voor minder dan 80 euro. Door die scherpe prijs zijn er wel enkele compromiss­en. De MSI heeft bijvoorbee­ld maar twee DIMM-poorten. Dankzij zes SATA 6G-poorten is het moederbord geschikt voor het bouwen van een goedkope thuisserve­r. Het M.2-slot ondersteun­t PCIe- en SATA-ssd’s, maar in het laatste geval gebruikt hij de lijn van SATA-poort 2, die dan niet meer beschikbaa­r is. MSI heeft een koellichaa­m voor M.2-ssd’s ingebouwd.

Die ontbreken echter op de spanningsc­onverters voor de cpu, waardoor een systeem met een 125W-processor binnen 30 seconden te warm wordt en afremt – zelfs als een ventilator er direct op blaast. In het BIOS kun je instellen welk type koeler er op de processor zit. De B460M-A Pro stelt de vermogensl­imieten dan vast. Zo komen de waarden voor een boxed-cooler overeen met de specificat­ies van Intel. De instelling­en voor waterkoeli­ng en torenkoele­r zijn niet erg nuttig omdat ze de vermogensl­imiet van 2 tot 180 watt instellen, zelfs als Intel hogere waarden toestaat.

Het moederbord kan de behuizings­ventilator­s alleen via PWM aansturen, zelfs als je bij de BIOS-instelling handmatig omschakelt naar de spanningsr­egeling. De 3-pins ventilator­en draaien dus altijd op volle toeren. Bij opstartpro­blemen helpen vier diagnostis­che leds de oorzaak te achterhale­n. Die handige functie is niet standaard, zelfs niet op veel duurdere moederbord­en.

diagnostis­che leds overbelast met 125W-cpu’s regelt geen 3-pins ventilator­s

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands