C’t Magazine

Western Digital WD Ultrastar SN640 NVMe SSD

-

De WD Ultrastar DC SN640 NVMe-ssd is eveneens ontworpen voor gemengd lezen/schrijven, maar kan slechts 0,8 Drive Writes Per Day (DWPD) aan. Western Digital verkoopt dezelfde ssd met een capaciteit van maar 3,2 terabyte. De 640 GB die ten opzichte van het door ons geteste exemplaar ontbreken, worden ingezet voor het verhogen van de endurance. De kleinere versie is iets duurder dan de 3,84 terabyteve­rsie, die zo’n 900 euro moet kosten, maar de fabrikant geeft dit model een DWPD van 2.

De SN640 werd vorig jaar al in drie versies aangekondi­gd: een U.2-versie, een M.2-ssd met een lengte van 110 mm (22110) en als een E1.L-ssd, dus in Intels Ruler-formaat. Tot nu toe is alleen de U.2-versie beschikbaa­r. Wanneer de andere varianten moeten verschijne­n is vooralsnog niet duidelijk.

Het flashgeheu­gen is mogelijk hetzelfde als bij de Kingston omdat Western Digital ook een (groter) aandeel van de Kioxia-flashprodu­ctie bezit. Volgens de verstrekte informatie is de controller door WD zelf ontwikkeld, maar daar is geen verdere informatie over beschikbaa­r. Bij sequentiee­l lezen is de SN640 bijna even snel als de DC1000M, maar hij verliest bij het schrijven: meer dan 2 GB/s zit er niet in. Hetzelfde geldt voor het benaderen van willekeuri­ge adressen. Ook daarin is de Kingston iets sneller, vooral bij het schrijven. De SN640 houdt die iets lagere waarden wel lang vol.

permanent belastbaar beetje traag bij schrijven hoog energiever­bruik

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands